Százezren már biztos ott lesznek a csíksomlyói pápalátogatáson

2019. április 24. 13:02

Lezárult az online jelentkezés Ferenc pápa székelyföldi szentmiséjére.

Az adatok feldolgozása természetesen még tart, egyéni jelentkezők esetén meghaladja a 90 százalékot, míg a csoportoknál az 50 százalékot – közölte a Romkat.ro-ra hivatkozva a Főtér. Azt is ismertetik: ugyan még legalább másfél hét és 13 509 darab regisztráció  feldolgozása van hátra, de az már biztos, hogy a regisztráltak száma meghaladja a 110 ezret, ebből 75 ezren valamilyen csoporttal érkeznek.

Sok egyházi személy is jelen lesz: 362 pap, diakónus, kispap, 161 szerzetesnő, szerzetes, de lesznek mozgáskorlátozottak is, ők 95-e lesznek. A legnagyobb csoport négyezer főnél is többet számlál, egészen pontosan 4092 fős, ők a csíkszeredai Szent Kereszt-plébánia hívei. A megyeszékhely Szent Ágoston-plébániája is nagy számban képviselteti magát, tőlük a Főtér szerint 1618-an regisztráltak.

Sok csángó magyar érkezhet a Szentatya látogatására, a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége 1300 személyt regisztrált, több mint 30 busszal érkeznek. De – akárcsak a búcsú idején – a csíksomlyói pápalátogatáson is egész Kárpát-medencéből érkeznek zarándokok, így Kárpátaljáról, Délvidékről és Felvidékről is jelentkeztek csoportok.

A történelmi eseményen természetesen olyanok is részt vehetnek, akik nem regisztráltak, azonban őket nem engedik be a kordonnal körbevett biztonsági területre, így jóval távolabbról, többnyire kivetítőn követhetik végig a pápai szentmisét.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/147297

Ajánljuk még a témában