Washington elzárja a pénzcsapot a migránskibocsátó országok felé

2019. március 31. 8:24
Trump újra megfenyegette Mexikót a teljes határ lezárásával.

A közlés szerint a külügyi tárca Donald Trump amerikai elnök utasítását követve befejezi az „északi háromszögként” is emlegetett országok támogató programját. A külügyminisztérium hozzátette: bevonja a folyamatba a kongresszust. A Reuters hírügynökség szerint ez azt jelenti, hogy a törvényhozás jóváhagyása kell a támogatásmegvonás véglegesítéséhez.

Egy kongresszusi forrás szerint az elnöki utasítás nyomán az északi háromszög mintegy 700 millió dollár támogatástól esne el a 2017-2018-as költségvetési évek után. Bob Menendez New Jersey-i demokrata szenátor, a szenátus külügyi bizottságának tagja „felelőtlennek” minősítette Trump utasítását, és sürgette a törvényhozás politikusait a döntése elutasítására. Hangsúlyozta, hogy a külföldre irányuló amerikai segítség nem jótékonyság, az ország stratégiai érdekeit és az állampolgárok védelmét szolgálják.

Donald Trump pénteken jelentette ki azt, hogy a szóban forgó három közép-amerikai ország állította fel a migránskaravánokat, hogy állampolgárait az Egyesült Államokba „exportálja”. Október óta több ezer közép-amerikai érkezett gyalogúton az Egyesült Államok déli határához. „500 millió dollárt adtunk nekik. Rengeteg pénzt fizettünk nekik, de többé nem fizetünk nekik, mert semmit sem tettek értünk” – fogalmazott az amerikai elnök.

Donald Trump emellett a mexikói határ teljes lezárásával fenyegetőzött. Ezúttal ultimátumot is megfogalmazott a mexikói kormány számára, az Egyesült Államokba irányuló illegális migráció azonnali megállítását szabta feltételként. A Reuters felhívta a figyelmet, hogy a teljes határ lezárása több millió legális határátkelésnek tenne keresztbe, és dollármilliárdos veszteségek keletkeznének a kétoldalú kereskedelemben.

(MTI)

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés