Hivatalos: Trump elismerte Izrael jogát a Golánra

2019. március 25. 17:38
A hétvégén twittelt először az elismerésről, most itt a hivatalos bejelentés.

Donald Trump amerikai elnök hétfőn a Fehér Házban aláírta azt a nyilatkozatot, amellyel az Egyesült Államok hivatalosan  elismeri Izrael fennhatóságát a Golan-fennsík felett. Az aláíráson jelen volt Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő, akivel a Fehér Házban tartott rövid ceremónia után tárgyalt is az amerikai elnök. Ezen Trump hangsúlyozta, hogy bármilyen jövőbeni közel-keleti béke-megállapodásnak biztosítani kell Izrael jogát az önvédelemre. Rövid beszédében Donald Trump „megvetendőnek” minősítette a Tel-Aviv közelében történt hétfőn hajnali palesztin rakétatámadást.

Benjámin Netanjahu azt hangoztatta, hogy bár Izraelnek eddig is sok barátja volt a korábbi amerikai elnökök sorában, de Donald Trumphoz egyikük sem mérhető. Donald Trump „megígérte, és megcsinálta” – fogalmazott Netanjahu a Golan elismerésére utalva. Az izraeli kormányfő a Hamasz rakétatámadásaira utalva leszögezte: „Izrael ezt nem fogj tűrni”. Majd hozzáfűzte: kormánya minden lépésre kész népe és állama védelme érdekében.

Benjámin Netanjahu lerövidítette amerikai útját, és az aláírási ceremónia után azonnal visszaindult Izraelbe. Kedden még beszédet mondott volna a legbefolyásosabb amerikai Izrael-barát lobbiszervezet, az Amerikai Izrael Közpolitikai Bizottság (AIPAC) vasárnap kezdődött háromnapos tanácskozásán és  a Trump-házaspár állami vacsorát adott volna a tiszteletére. 

Az AIPAC tanácskozásán hétfőn mondott beszédet – mások mellett – Mike Pence amerikai alelnök és Beni Ganz izraeli tábornok, aki a pár hét múlva tartandó izraeli választásokon Netanjahu legesélyesebb kihívója. Mike Pence kifejtette, hogy a Hamasz rakétatámadása azt bizonyítja, a gázai szervezet „nem partner” a békéhez. Az alelnök terrorista szervezetnek minősítette a Hamaszt, és azt hangoztatta, hogy célja Izrael elpusztítása. „Az Egyesült Államok soha nem fog a terrorista Hamasszal tárgyalásokba bocsátkozni” – hangsúlyozta Pence.

A legerősebb ellenzéki pártot vezető Ganz elsősorban az izraeli belpolitika problémáit elemezte az AIPAC-konferencián, de fontosnak tartott leszögezni azt is, hogy „szükség esetén” nem habozna erőt alkalmazni Irán ellen. Ganz „Izrael igazi partnerének és szövetségesének” nevezte Donald Trumpot.

(MTI)

Összesen 79 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mikor volt erről népszavazás a területen?

Sykes-Picot francia-brit egyezményt, most az USA módosítja. Ennyi történt, lehet sivalkodni arabbuzik

Itt egy nemzetközileg elismert állam egyik területének elcsatolása egy másik államhoz történik.
Szóval szerinted Erdély ügyénben is elég lenne Trumpot meggyőzni?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés