Olaszország is csatlakozhat a kínai „egy övezet, egy út” projekthez

2019. március 10. 9:02
Washington szerint a lépés csak növelheti Kína globális befolyását.

Olaszország nem kötelező érvényű megállapodást fog kötni Kínával az ázsiai ország „egy övezet, egy út” elnevezésű monumentális infrastrukturális tervéhez kapcsolódóan – közölte Giuseppe Conte olasz miniszterelnök egy genovai külpolitikai fórumon.

Ezáltal Olaszország volna az első a legfejlettebb országokat tömörítő G7 országcsoport tagjai közül, amely csatlakozna a kínai tervhez. „Egyetértési megállapodást készülünk aláírni. Nyilvánvalóan ez csak egy keretmegállapodás, ami nem azt jelenti, hogy bármi mellett elköteleznénk magunkat. De Olaszország számára nagy lehetőség, amelyet megfelelő óvatossággal kezelünk” – mondta Conte még pénteken. Meggyőződése, hogy Olaszország és a többi EU-tagország a Kínával kötendő megállapodások révén elvárhatja Pekingtől, hogy a kínai fél tartsa tiszteletben az EU pénzügyi átláthatóságát, jogi és környezetvédelmi szabványait.

Az olasz-kínai megállapodás aláírására Hszi Csin-ping kínai elnök március 23-i olaszországi látogatása alkalmával lehetne sort keríteni – mondta. Az olasz kormányfő ezenkívül elképzelhető tartja, hogy elutazik Kínába az „egy övezet, egy út” projekt áprilisi csúcstalálkozójára. Conte a genovai fórumon arról is beszélt pénteken, hogy Olaszország az Oroszország elleni európai uniós szankciók megszüntetésén dolgozik.

 A washingtoni Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője szombaton felszólította az olasz vezetést, hogy ne támogassa a kínai kezdeményezést. „Olaszország a világgazdaság egyik fontos szereplője, és vonzó a befektetések szempontjából is. Az olasz kormánynak nincs szüksége arra, hogy legitimálja Kína öntelt infrastrukturális projektjét” – hangoztatta a szóvivő, Garrett Marquis.

Az Egyesült Államok, Japán és az Európai Unió több országa úgy tekint erre a tervre, mint a kínai befolyás globális kiterjesztésének egyik eszközére.

(MTI)

Összesen 11 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés