Róma a Moszkva elleni szankciók lebontására készül

2019. március 8. 20:56
Az olasz kormányfő szerint a szankciók feloldása más uniós államoknak is jól jönne.

Olaszország az Oroszország elleni európai uniós szankciók megszüntetésén dolgozik – mondta Giuseppe Conte olasz miniszterelnök pénteken újságírói kérdésre válaszolva. A római kormány álláspontja szerint a büntetőintézkedések hatástalanok, azok csak az olasz gazdaságnak ártanak.

Conte egy genovai külpolitikai fórumon arról beszélt, hogy a Krím félsziget 2014-es orosz annexióját követően elrendelt szankciók sosem válhatnak öncélúvá. Amikor arról kérdezték, hogy Olaszország feloldaná-e ezeket a szankciókat, így felelt: „Erre törekszünk”.

„Azon dolgozunk, hogy feloldják az Oroszország-ellenes szankciókat, bár ez nem holnap reggel fog megvalósulni, mégis ez a célunk. Ez a feszültségek oldását, a párbeszéd elősegítését jelentené azoknak az államoknak a védelmében is, amelyek jobban ki vannak téve az orosz befolyásnak” – idézi az ANSA olasz hírügynökség a kormányfőt.

Az Európai Unió a kelet-ukrajnai válság és a Krím elcsatolása nyomán 2014-ben szankciókkal sújtotta Oroszországot. A büntetőintézkedések hatályát eddig ismételten meghosszabbították. A tavaly júniusban hatalomra került olasz kormány többször is kifejezésre juttatta oroszbarát, s az Oroszország elleni szankciók feloldásával kapcsolatos álláspontját.

(MTI)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés