Tovább csökkent Magyarország népessége és a születések száma

2019. február 26. 14:26
A magyarországi születések száma 1,9 százalékkal volt kevesebb, mint 2017-ben, hazánk lakossága pedig 9 millió 764 ezerre csökkent 2018-ban.

Nőtt a népességszám természetes fogyása 2018-ban, miután a halálozások száma emelkedett, a születéseké pedig csökkent az előző év azonos időszakához képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden az MTI-vel. 

Az előzetes adatok szerint tavaly a születések száma 1,9 százalékkal, a halálozásoké 0,4 százalékkal kevesebb volt, mint 2017-ben. A természetes fogyás 3 százalékkal (1203-mal) emelkedett 2017-hez képest. 

89 800 születés

2018-ban 89 800 gyermek született, 1777-tel kevesebb, mint 2017-ben, ez 1,9 százalékos csökkenést jelent. Januárban, június-júliusban és október-novemberben valamelyest több, ellenben február-májusban átlagosan 3,7, augusztus-szeptemberben 3, decemberben pedig 5,3 százalékkal kevesebb gyermek jött világra, mint egy évvel korábban.

A teljes termékenységi arányszám becsült értéke 1,49 volt, megegyezett a 2017. évivel. A gyermekvállalási hajlandóság tehát nem változott, a születésszám a szülőképes nők számának visszaesése miatt csökkent - írták.

A közlemény szerint 2018-ban 131 100-an haltak meg, 574-nel kevesebben, mint 2017-ben. A legnagyobb arányú, 22 százalékos csökkenés januárban volt, míg márciusban 15 százalékkal több halálozás következett be 2017 azonos hónapjaihoz képest – tette hozzá a KSH. 

Csökken a csecsemőhalálozások száma

A hivatal adatai szerint a házasságkötések száma nőtt: 50 900 pár kötött házasságot, 328-cal több, mint 2017-ben. A legnagyobb, 9,1 százalékos növekedés augusztusban, a legjelentősebb, 9 százalékos csökkenés pedig júliusban volt. Decemberben szintén számottevően, 8,2 százalékkal kevesebben léptek frigyre, mint 2017 azonos hónapjában.

Ezer lakosra 9,2 élve születés és 13,4 halálozás jutott. Az előbbi 0,2 ezrelékponttal csökkent, utóbbi lényegében változatlan maradt a 2017-es értékhez képest. Ennek eredményeként a természetes fogyás 4,2 ezrelékes értéke 0,1 ezrelékponttal magasabb volt az előző évinél. Tavaly ezer élve születésre 3,4 csecsemőhalálozás jutott, ami 0,2 ezrelékpontos javulás 2017-hez képest, ez az eddig mért legalacsonyabb éves érték. A házasságkötési arányszám 5,2 ezrelékes értéke megegyezett a 2017-es adattal.

A lakónépesség becsült száma a nemzetközi vándorlás figyelembevételével 2018 végén 9 millió 764 ezer volt.

(MTI)

Összesen 57 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hajrá, mi is rajta vagyunk a témán! Isten adja, hogy erős, egészséges legyen valamennyi!

"... 2016 óta 1,49."
Nem sok 2010-ben 1,23 volt!

A lényeg:
"a születésszám a szülőképes nők számának visszaesése miatt csökkent"
Ez nem ma, nem tegnap lett elcseszve, hanem jóval régebben.

Ha levonjuk az össz. létszámból a melegeket, meg a celebeket akkor már 1,8-2 a szaporulati ráta.
Egyébként érdemes megnézni a statisztikát megyénként és régiónként, mert sok mindenről képet ad.
http://www.ksh.hu/docs/hun/xst..

Ha ilyen ütemben nő, akkor 2050-re kihalnak a melegek és a celebek. ;-)

A fejekben kell rendet rakni.
Állítom, ha holnap az állam 100 millát adna, akkor házat, BMW-t, iPhone-t meg Seychelle szigeti utat venne sok inkább, nem babakocsit.
Felzabálják a jövőt, a magyar kannibálok.
A sok mocsok agymosás a médiában, a filmekben, az oktatásban beérett.
A sok szingli kutyát sétáltat reggel, meg este.
Pedig a szeretetnek egész más szintjére kerülhetnének.
Egy magasabbra.

"Borsodot csak Pest megye veri le..."

Néz meg újra! Ha rosszul látsz, javaslom a szemorvost.

"És előbb-utóbb külföldi állampolgár lesz, tehát jogilag nem magyar!"

"Az Európai Unió nem szabályozza az állampolgárság megszerzésének kérdését, arra az egyes tagállamok nemzeti jogszabályai vonatkoznak.

Az állampolgárság születéssel történő megszerzésénél az államok két fő elvet alkalmaznak: az egyik a leszármazás jogcíme („vérségi elv”), a másik a belföldön történő születés ( „területi elv”). A vérségi elv szerint a gyermek állampolgárságát a szülők állampolgársága határozza meg, míg a területi elv szerint a gyermek annak az országnak az állampolgára lesz, melynek területén született. A legtöbb európai országban, köztük Magyarországon is a vérségi elv van érvényben.

Ahhoz, hogy a gyermek megkaphassa a magyar állampolgárságot, Magyarországon kell anyakönyveztetni. A magyar állampolgárok külföldön történt anyakönyvi eseményeit Magyarországon is anyakönyveztetni kell, ezért szükséges lesz a gyermek hazai anyakönyvezése. Magyarországon az állampolgárságról szóló 1993. évi LV. törvény értelmében születésétől fogva magyar állampolgárnak tekintendő egy magyar állampolgár gyermeke, függetlenül születési helyétől. Ennek értelmében egy magyar állampolgár gyermeke a születésével a törvény erejénél fogva, automatikusan magyar állampolgár lesz. Akár az apa, akár az anya után „örökölhető” a magyar állampolgárság."

Két linket tudok adni. Az egyikből idéztem. Konkrétan egyik sem foglalkozik azzal, ha az egyik szülő nem magyar állampolgár, de a szövegből következtetni lehet, hogy ilyen esetben kettős állampolgárságú is lehet a külföldön született gyermek.
https://csaladhalo.hu/hatter/m..
http://konzuliszolgalat.korman..

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés