Férfidolgok

Hol vannak a megbízható férfiak? – Bedő Imre könyvéről

2019. február 17. 9:03
Bár bizonyosan könnyebb a mai embereknek, ám egyáltalán nem olyan biztos, hogy jobb is. Hogyan lehet helyreállítani a hagyományos férfiasságot és a férfi-női szövetséget a mai korban? Erre keresi a válaszokat Bedő Imre új könyve, A megbízható férfi. Recenziónk.

Provokatív felütéssel indul Bedő Imre, a Férfiak Klubja alapítójának új könyve, A megbízható férfi címet viseli: „Rosszul fohászkodtak nagyanyáink, ükapáink”.

Imájuk régen az volt, hogy „legyen könnyebb” a következő nemzedéknek; ma pedig azt láthatjuk, hogy bár bizonyosan könnyebb a mai embereknek, ám egyáltalán nem olyan biztos, hogy jobb is. „Nézzünk körül, és valljuk be őszintén, mit látunk?” – teszi fel a kérdést Bedő. „Vajon miért van ma annyi kiégett, pszichésen tönkrement ember, kábítószer-fogyasztó, játékszenvedéllyel küzdő, öngyilkosságot fontolgató, életét értelmetlennek tartó magányos ember?”

A szerző szerint a probléma egyik lényeges oka, hogy bár

„időszakosan motiválhat az előléptetés, a jobb márkájú autó, a nagyobb lakás, de ez hosszú távon kevés”.

Bedő szerint „ha értelmesnek akarjuk látni az életünket, akkor szükségünk van egy végső, mindent átfogó motivációra”. Mint írja, „a XXI. század legnagyobb rákfenéje, a nyugati boldogtalanság okozója a család szétesése, illetve hogy a meglévő családok sem töltik be a funkciójukat”. Bedő szerint „jövőteremtő felelősségünk” része, hogy újra megértsük: „Milyen a jó családfő? Mire figyel, mit ért meg, melyek a prioritásai, hogyan és kitől, vagy mitől nyújt védelmet, milyen mértékű tudatosság, éberség, alázat, szolgálatkészség, kitartás, kommunikációs készség, szándék és belső erő szükséges ma a családfői szerep betöltéséhez?” Ennek érdekében született ez a könyv a szerző szándékai szerint. 

 

2017-es interjúnk Bedő Imrével: A férfiasság nem egyenlő a macsósággal

 

A könyv azonban elsősorban a férfiaknak szól. Ugyan hasonló dilemmák napjaink nőit is kínozhatják, ám „elsősorban férfi szemszögből vesszük mindezt górcső alá”, ugyanis „az a kérdés, hogy mi, férfiak felismerjük-e a mai dolgunkat, motiválhatók vagyunk-e a jövőépítésre, példát tudunk-e mutatni”. Ezen értékek újbóli megismerésével kapcsolatban a szerző állítja, hogy „mi itt Kelet-Európában szerencsések vagyunk. A család szétesése (...) sokkal később kezdődött el, mint a nyugati világ többi részében”.

Bedő gyermekkorát egy Sepsiszentgyörgy melletti faluban töltötte: látta azt, hogy

„az évezredeket férfi és nő egyenrangú, egymásra utalt munkáját értelmessé tevő együttműködése építette és juttatta el idáig”.

Ezért a cél nem is „a család céljának újragondolása”, és nem is a „résztvevők” újragondolása, hanem „kizárólag az eredeti célok és eredeti részvevők közös útjának, eszközeinek a folyamatos karbantartása, frissítése”.

Kiemelt helyen kezeli a könyv a családot napjainkban romboló válási hullámok okai között a kapitalizmust. „Látható a statisztikákból, hogy a szingli életmódot folytatók és az elváltak rendszeresebb médiafogyasztók, mint a családban élők. Részben azért fogyasztanak több ilyen tartalmat, mert keresik a gyógyírt életükre”.

Ezt Bedő szerint a piac csak erősíti, ugyanis „többségi piacnak tekinthetjük az elváltak médiapiacát. Ha [ennek az életmódnak megfelelő] tartalmakat nyújtunk a többségi piac számára, akkor veszik a lapokat és könyveket, nézik, hallgatják a műsort. És fellélegeznek. Ha viszont szembesítő, nevelő, saját hibájuk keresésére ösztönző médiatermékeket viszünk a piacra, akkor a fáradt, frusztrált, felháborodott tömegek azt fogják harsogni, hogy ez nem igaz, nincs alátámasztva, nekem erre semmi szükségem, könnyű ezt mondani”, „mit szólnak bele az életembe?”

Ennek ellenére Bedő úgy véli, hogy „a profittal” „új egyezséget kell kötnünk”, mert „nem ellenségünk”, hanem „a butító mértéktelenség, a vakító gátlástalanság és a cinikus okoskodás” az, amit le kell győznünk.

Bedő Imre könyve végső soron alapvető férfias értékekről szól, amiknek  ismeretét egyre kevésbé adják át napjaink férfitársadalmának.

Nagyszüleinknek még nem kellett könyvhöz fordulniuk, hogy megértsék legelemibb nemi szerepeiket;

a mi nemzedékünk már nem feltétlenül ilyen szerencsés. A könyv a kitartásra, az elköteleződésre, a hagyományos megőrzésére, és közben a mindennapos megújulásra biztatja az olvasót. Tartást, önbizalmat, egyenességet és erőt ad a férfiaknak, és egyben megértésre, szövetségben gondolkodásra, támaszadásra és a házasélet védelmére okít.

„Ne siránkozzunk!” – javasolja a férfiaknak. Életünk ugyan sokkal könnyebb lett, de „a mi kezünkben van, hogy a könnyebb életünk jobb is legyen. Tegyük fel erre az életünket! Teremtsünk egy jobb világot! Húzzuk ki magunkat, és emeljük fel a fejünket! Mert megjöttek, akikre oly régóta vártunk! Mi vagyunk azok!” 

Összesen 133 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

" „Látható a statisztikákból, hogy a szingli életmódot folytatók és az elváltak rendszeresebb médiafogyasztók, mint a családban élők. Részben azért fogyasztanak több ilyen tartalmat, mert keresik a gyógyírt életükre”. "

Szerintem nem a "gyógyírt" keresik, hanem az életvitelük igazolását.

Napjaink családi munkamegosztás lényeges változáson ment át a korábbihoz viszonyítva. Ez azonban nem változtatta meg azt amit a szerző a következőképpen fogalmaz meg; „az évezredeket férfi és nő egyenrangú, egymásra utalt munkáját értelmessé tevő együttműködése építette és juttatta el idáig”.

Nos ez bomlasztották fel a liberális ideológiával, családpolitikával.

Egyetértve. Petőfit hívom igazolásra

"Légy jó fiú, és gyámolítsad őt.
Vedd vállaidra félig terheit,
S meglásd, öcsém, az isten megsegít.
S anyánkat, ezt az édes jó anyát,
O Pistikám, szeresd, tiszteld, imádd!
Mi ő nekünk? azt el nem mondhatom,
Mert nincs rá szó, nincsen rá fogalom;
De megmutatná a nagy veszteség:
Ha elszólítná tőlünk őt az ég..."

Szoláriumos vagy é?
Netán muszlim?

Kedves fórumtársai le vagyunk maradva, mert kutatás bizonyítja, hogy a szingli életet élők a legboldogabbak. Vajon akkor is amikor megöregszenek, amikor már nem lesz utód és magukra, vagy egy arabra, muszlimra lesznek rászorúlva?

"A szinglik jóval boldogabbak a kor előrehaladtával – állítja egy új kutatás, és a tanulmányból az is kiderül, hogy a mostani szinglik sokkal boldogabb életet élnek, mint korábban.

Az egyedül élőkre gyakran aggatunk sztereotípiákat, bélyeget, de ha valóban kíváncsiak vagyunk arra, ők hogyan érzik magukat, és nem csupán arra, mások mit gondolnak róluk, kiderül, hogy a szinglik élete nagyon más, mint gondolnánk. Az idő előrehaladtával az egyedülállók egyre jobb, teljesebb életet élnek, illetve ők maguk is egyre elégedettebbek az életükkel. Talán korábban egy partnerkapcsolat léte vagy nemléte jobban meghatározta a magányosság érzését, de mára már kevésbé lényeges.

A jó hír egy közelmúltbeli tanulmány alapján, hogy a szingli léttel való elégedettség nő az idő előrehaladtával és az életkorral, a partner léte vagy hiánya pedig az idővel egyre kevésbé válik relevánssá."
https://www.bien.hu/hirek/boldogabb-szinglik-evek-mulasaval/130751

Válaszok:
Megtalálta | 2019. február 17. 12:46

"Muszlimnak lenni nem bűn
Annál inkább az hülyének lenni:)"

Akkor te a másodikhoz tartozol. Nem vitázom veled. Elfogadom.

Miért nem az őskort hozod fel az állításod bizonyítására?

Fun fact, de általában a rendkívül öntudatos és határozott "liberális" fehér nők kötnek ki a feka és az arab csávók mellett.

Valószínű a "liberálisok" lesznek az elsők, akik önként dalolva, értékeiket feladva, mindenféle kényszer nélkül meghunyászkodnak az iszlám előtt, és gyönyörűen meg is lesz magyarázva, hogy ez miért lesz kívánatos és jó nekik.

"Roppant" meggyőző. Hivatkozik egy kutatásra, de sehol sincs forrásmegjelölés, így a kutatást magát nem tudod megnézni. Aztán meg benne van a híres "ugyanazért a munkáért egy nő kevesebbet kap, mint egy férfi" nevezetű, évek óta folyamatosan megcáfolt, feminista hazugság.

Ez egy hiteltelen írás. Egy szavát nem hiszem el.

Válaszok:
Berecskereki | 2019. február 17. 13:18

"A ferfiak tobbsege abban a teves felfogasban el..."

Miért lenne téves felfogás? Ez a helyzet.

"Ez egy hiteltelen írás. Egy szavát nem hiszem el."
Egyetértve.

ismerek olyan srácokat, aki benősültek zsidó családba.
És ismerek olyan lányokat, akik férjhez mentek zsidó sráchoz.
Jól működő szép házasságok.

Domján Edit nem cigány. A történet sem igaz, amit írtál róla.
Szécsi Pál után is voltak pasijai. Karácsony előtt, halála előtt, pedig abortusza.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés