Fiatal Családosok Klubja: A családvédelmi akciótervbe nem lehet belekötni

2019. február 15. 6:10
Ki az, aki nem szeretné támogatni a családokat, ki az, aki nem szeretné, hogy egyre több gyermek szülessen? – teszi fel a kérdést Király Nóra. A Fiatal Családosok Klubjának alapítóját a kormány családvédelmi akciótervéről kérdeztük. Király Nóra szerint az akcióterv a lehetőségeket bővíti.

Július elsejétől indul a kormány családpolitikai akcióterve Orbán Viktor miniszterelnök és Novák Katalin családügyi államtitkár vasárnapi és hétfői bejelentései szerint. A Mandiner nagycsaládos nőket, családszervezeteket, szakembereket keres meg, hogy megkérdezze őket, mit gondolnak az intézkedéscsomagról. Király Nóra, a Fiatal Családosok Klubjának, azaz a FICSAK-nak az alapítója válaszol.

Jó lépések-e az Orbán Viktor és Novák Katalin által bejelentett családvédelmi akcióterv lépései?

A bejelentett hétpontos családvédelmi akcióterv, együtt azzal a sokszínű és nagyvonalú családpolitikai intézkedéssorozattal, ami immár a harmadik kormányzati ciklus óta bővül, színesedik,

túlzás nélkül egyedülálló a világban!

Minden eleme azt üzeni, hogy a kormányzat meg kívánja állítani a hosszú ideje tartó demográfiai lejtmenetet és történelmi felelősségét átérezve minden tőle telhetőt megtesz, hogy biztosítsa a kívánt gyermekek megszületését.

Mit várhatunk ezektől? Egyáltalán egy kormány tudja jelentősen növelni a születésszámot?

Számunkra, fiatal családosok számára nem csak anyagilag, de erkölcsileg is fontos megerősítést jelent az új intézkedési csomag, azoknak a fiataloknak pedig, akik a jövőben szeretnének gyermekeket, óriási esélyt teremt! Aki szeretne, így tovább tud lépni személyes életében: akár a CSOK kínálta lehetőségek igénybevételével, akár kisgyermek mellett a „nagymama GYED-del”, vagy nagycsaládosként a régi autó lecserélésével. A négy vagy több gyermeket nevelő nők is érezhetik a társadalmi megbecsülést az élethosszig tartó szja-mentességgel. Mindez azt üzeni, hogy társadalmilag értékes és elismert dolgot tesz, aki gyerekeket vállal. Az intézkedések természetesen azt a legfontosabb célt szolgálják, hogy merjünk igent mondani a második, harmadik, negyedik gyermekre is – történelmünk során ehhez soha ekkora támogatást nem biztosított az állam. Most már tényleg csak rajtunk és az utánunk következő generációkon múlik, hogy mit kezdünk ezzel a lehetőséggel.  

A családtámogatási rendszer Orbán Viktor évértékelőn elmondott beszéde alapján újabb hét ponttal bővül:
1. Bevezetik a fiatal házasok gyermekvállalási támogatását. Minden negyven alatti nő, aki első házasságában szül gyereket, tízmillió forintos kedvezményes hitelben részesülhet.
2. A két-és többgyermekes családok a CSOK-ot ezentúl használt lakásokra is felhasználhatják.
3. A második és minden további gyermek születése esetén átvállal a családok jelzáloghiteléből.
4. Azok a nők, akik négy vagy több gyereket vállaltak, életük végéig mentesülnek a SZJA fizetése alól.
5. Elindítják a nagycsaládosok autóvásárlási programját.
6. Megvalósítják a teljes bölcsődei ellátást – 2022-re minden gyereknek lesz lehetősége bölcsődébe járni.
7. Bevezetik a nagyszülői GYED-et.

Mit gondol a FICSAK az ilyen intézkedések kritikáiról? Elsősorban arról, hogy a kormány szülőgépnek tekinti a nőket, illetve hogy az ilyen lépések diszkriminálják az egyedülálló nőket, valamint a gyermeket vállalni nem akarókat?

Ezen intézkedések azoknak szólnak, akik családban, gyermekekkel képzelik el a jövőjüket, és nem titkolt céljuk belülről, a magyar családok segítésével és segítségével megoldani a demográfiai kihívásokat. Véleményünk szerint ezek olyan intézkedések, amikbe nem lehet belekötni, hiszen

ki az, aki nem szeretné támogatni a családokat,  ki az, aki nem szeretné, hogy egyre több gyermek szülessen?

Ugyanakkor ma hazánkban semmiféle kényszer nincs akár a gyermekvállalásra, akár a családalapításra. Ezek lehetőségek, amelyekkel vagy él valaki, vagy nem. Mi úgy gondoljuk, hogy minden ilyen, a lehetőségeket szélesítő, színesítő ajánlat ösztönzőleg hat a gyermekvállalásra, még akkor is, ha valaki nem él vele: mert egy bizonytalan, új élethelyzetben épp a családok biztonságérzetét, erkölcsi megbecsülését növeli. A FICSAK üdvözli a meghozott döntéseket, mert a gyermekek születésének ösztönzése és a családok helyzetének megerősítése nem pusztán politikai-, hanem sorskérdés.

Mi, a Fiatal Családosok Klubja, arra biztatunk mindenkit, hogy hozza meg a döntést, és korántsem csak az új támogatások miatt, hanem azért, mert mi tudjuk a legjobban, hogy érték a gyermek. A gyermekvállalás, a gyermekek nevelése nem csak a személyes kiteljesedés fontos útja, de minden magyar ember érdekét is szolgálja, függetlenül attól, hogy ő maga családos-e vagy sem. Reméljük, hogy minél többen élni fognak az új lehetőségekkel és a magunk részéről pedig mindent megteszünk annak érdekében, hogy az intézkedésekről és azok előnyeiről minél többen értesüljenek.

Összesen 171 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Néhány ballibbant azért már megpróbált belekötni a 7 pontba....de lepattantak! Hajrá Magyarország!

Válaszok:
pollip | 2019. február 15. 8:47

Tiszta szerencse, hogy nem rajtad múlik a bevezetése! :)

Van aki illegális migránsokra költ, van aki inkább a saját nemzetére... mint az Orbán kormány. Bank pedig kell az ügyintézéshez. Az OTP pl. pont megfelel.

Hajrá Magyarország!

Sok családnak hamarosan jobb lesz! Csak az ellenzék akadékoskodik, nekik semmi nem jó, de állítom köztük is lesz olyan, aki a program keretében fog vásárolni pl. 7 személyes autót.
"Az ellenzék szerint nem történt semmi, ezzel szemben az Orbán-kormányt gyakran bíráló Financial Times ma címlapon hozza a családvédelmi programot. Mégis történt?"
(Varga Mihály pénzügyminiszter)

Csinos, okos, agilis anyuka. Minden tiszteletet megérdemelnek az ilyen nők!

Jobb, hogy az ellenzék nem támogatja, mert így legalább a szaporodásuk kisebb lesz. Ők csak támogassák az azonos neműek, azzal nem tudnak szaporodni.
Egyébként pedig, rajtuk már az operáció sem segít szaporodás tekintetében.

Már el is nevezték "asszonyhitel"-nek és szerintük a 10 milliót csak 100 000- en tudják igénybe venni:-))))

Válaszok:
Berecskereki | 2019. február 15. 9:09

Összefogással a gyermekszaporulat is jobban megy?

Megszületett Joób Márton szegedi önkormányzati képviselő tizedik gyermeke, Gordon Olivér.
Joób Márton 2014-ben szerzett mandátumot Szeged 19. egyéni választókerületében az MSZP-DK-Együtt-PM-Szegedért színeiben.
https://hirklikk.hu/kozelet/me..

"Már el is nevezték "asszonyhitel"-nek "

Az azonos neműeknél ki az asszony?

Az azonos neműekre vonatkoztatva diszkriminatív mert kizárja őket az igénybevételből. ;-)

Válaszok:
pollip | 2019. február 15. 9:14

Szerencsére:-)
Még jó, hogy akkoriban fellázadtunk a szülők szamozasa ellen is, mert nem tudjuk, melyik a egyes és a kettes szülő:-) káosz lenne.

"Hagyjuk már ezt a "családvédelmi" demagóg szöveget! Hülyéknek szóló Rákosi propaganda. A családokat nem támadják ezért védeni sem kell. Beszéljünk támogatásról, az rendben van."

Egyetértve. Feltételezem a hatályos rendelet is a családtámogatás szöveget fogja tartalmazni.

Az eddigiekből is az érzékelhető, hogy azokat a családokat támogatja, akik a családot a munkájukból származó jövedelemből fogják eltartani megfelelő életnívót biztosítani. Ezeket a családokat pedig támogatni kell mert társadalmi szempontból értéket, álláspontom szerint, a legnagyobb értéket hozzák létre.

(Csak zárójelben jegyzem meg; egyértelműen nem jelenthető ki, hogy a gyermekes családokat nem támadják, mert közvetve az azonos neműek házassága és az egy nő és egy férfi házassága közé egyenlőségi jelet tesznek. Továbbá annak hangoztatása, hogy a kormány és az őket támogatók a nőket szülő gépeknek tekinti.)

"Valamit a temahoz esetleg ?"

Mit mondott Bajnai Gordon a libák kapcsán?

Ugye azt; "Nem értettünk hozzá"?

Ellenzéki szlogen a gyermekszülésről.

Nem értettünk hozzá.
Mi ott sem voltunk.

Összegezve: A gyermeket az a hülye gólya hozza.

;-)

A DK-s Vadai Ágnes jogszabályi javaslatot fog benyújtani, hogy a gólyák is kapjanak támogatást. ;-)

Téged is a gólya hozott? Netán tombolán nyertek a szüleid?

Meg nem erősített hír, hogy a fekete gólya a szocialistákat és a liberálisok, a fehér gólya a fideszeseket hozza. ;-)

Nem értem az ellenzéket. Ha egyszer valami szerencse folytán hatalomra kerülnek lenne mit megszüntetniük. Ebben a témában egyébként mindig professzorok voltak. Hozzátéve még az állami vagyon áron alul való értékesítést, meg a Világbank behívását.

"A legsötétebb gyurcsányi terror alatt született a legtöbb gyerek."

Na ja! Akkor volt a legtöbb fekete gólya.

"Védett és hasznos madár. Elfogyasztja a gerincteleneket."

Nyanya! Akkor te már régóta nem élnél.

"Óvakodj tőle!"

Romló pondrót a fekete gólya sem fogyaszt. Ezt hutti is tudja és ezért vigéckedik.

Nyanya! A munkanélküliségi ráta 2002-2010 között 6-10 %-os volt.
A szocik örültek, ha a gyes, gyed kapcsán újak jöhetnek a helyükre és ezzel csökken a munkanélküliségi ráta.

"Novák Katalin közölte, 2010-hez képest a másfélszeresére emelkedett a bölcsődei férőhelyek száma, jelenleg 48 ezer hely van az országban, de ezt szeretnék a következő években 60 ezerre emelni. Ezt segíti a kormány nemrég hozott döntése, amely szerint 20 milliárd forint költségvetési forrásból további férőhelyek jöhetnek létre - tette hozzá az államtitkár."

Egyet sem. A hazugság, meg a butaság a te profilod.

MIKOR, HOL ÉS KI MONDTA?

"Nincsen sok választás. Azért nincsen, mert elkúrtuk. Nem kicsit, nagyon. Európában ilyen böszmeséget még ország nem csinált, amit mi csináltunk. Meg lehet magyarázni, nyilvánvalóan végig hazudtuk az utolsó másfél-két évet. Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz.
másról szól ez a kurva ország"

AKKOR MINDET IDE TEHETNÉM.

Nyanya!
Mióta vannak uniós támogatások?
Melyek ezek és milyen területeket érintettek?

Te akarsz engem vizsgáztatni? 1990 után megjelent nemzeti és uniós támogatások pályázatával foglalkoztam egészen 2007-ig.

Te az index után mész?
2010-ben a bölcsődei férőhelyek száma 32 ezer volt. A ksh szerint 2017. május 31.-én 46 ezer, jelenleg 48 ezer. Ez 2010 évhez viszonyítva 16 ezer férőhely növekedést jelent.
Bárhogyan neveznek át egy bölcsődet azzal nem nő a férőhelyek száma.

Teljesen mindegy, hogy mire értetted az "Olcsó propaganda" szöveget, mert nem ez. Kézzel fogható, gyakorlatban érvényesülő támogatás. Nemcsak az OTP a kezelő, hanem a többi kereskedelmi bank is részt vesz benne.
Nem kötelező igénybe venni. A lányomék sem veszik igénybe.

Írtam részletes választ, de valamiért elszállt. Nem ismétlem meg. Röviden az index és a 444 írása felületes, mert abból indul ki, hogy a bölcsődei helyek számának növelése a kormány feladata, holott a feladata ebben az, biztosítsa a forrásokat.
A bölcsődei férőhelyek növelésére az önkormányzatok, cégek és magányszemélyek pályázhattak. A forrás biztosított volt, a pályázatok kiírásra kerültek. Valószínű csak annyira pályázatok amennyi létrejött. Nálunk is felmerült, de végül az óvoda felújítása során - a felmérések eredménye alapján - az óvoda korszerűsítésére és bővítésére pályáztak. Több ehhez hasonlóról van tudomásom. Így akár a kettőt - óvoda, bölcsőde - együtt is lehetne nézni.

"Nem keresik, gondolkodnak."

Nos lássuk. A következő is gondolkodjál el és adjál választ, hogy milyen következtetésre jutottál.
https://ovonok.hu/2016/11/az-o..

1. a 10 milliós hitelről van szó
2. nemcsak azt a fiatal házast érinti aki felveszi, hanem a szüleit is, mert kisebb segítségre van szükség a szülőktől
3. lehetőség és nem kötelesség
4. nem a teljes lakóssághoz kell viszonytani, hanem a szülőképes létszámhoz és akkor mindjárt nem 0,5-1 5 lesz az arány
5 csak kérdezem; A szakértő hölgy úgy gondja a 65 év feletti hölgyek is szülőképesek és nemzőképesek?

Annyi valósult meg belőle, amennyire az önkormányzatok, cégek, magánszemélyek pályáztak. A megvalósítók ők és nem a kormány. A kormány csak a pénzügyi fedezetet biztosítja.

Ami pedig a "menést" illeti, a konkrét számokat veszem figyelembe és a témát vertikálisan is megnézem nemcsak felületében.

Hol írtam, hogy ki a felelős? Sehol.
Nemcsak pénzügyi forrásra van szükség, hanem igényre is. Így nem zárható ki, hogy nem volt 60 ezerre igény csak 48-50 ezerre.

A Jereváni rádió úgy tudja, hogy holnapra plusz mentőeket állítanak készenlétbe, mert ha az éjszaka a hitelminősítő felminősíti Magyarországot, várható az ellenzéki politikusok részéről a tömeges agyvérzés. ;-)

Orbán Viktor mondta a CNN riportnak. Szerintem igazat mondott.

"A magyar politikában kétféle hagyomány létezik. Az egyik a kommunista párt hagyománya, a hazugság, amelyet a baloldal tovább vitt, a másik pedig az ellenzéké, az egykori illegális másképp gondolkodóké, akik sohasem hazudtak. Én sem hazudtam soha az embereknek."

"Ha az azonos neműek összeállnak, akkor ugye az nem házasság. Bár, ha valamelyikük mégis csak szül egy gyereket, akkor akár.."

Sőt két nő esetében iker szülés figyelembevételével ketten még a 4-5 gyermekszámot is teljesítik. Három ilyen kettős szülés és már kisbuszra lesz szükség.

2007

"A bölcsődei helyek alacsony számát elismeri a Szociális és Munkaügyi Minisztérium is. A tárca szerint a 3 éven aluli gyermekek 8 százaléka számára van bölcsődei férőhely. Az intézmények nagy része így átlagosan 120 százalékos kihasználtsággal működik, bár ebben szerepet játszik az is, hogy a bölcsődékben a betegségek miatt általában magas a hiányzók száma. A 8 százalék azonban kevés, mert az uniós előírások szerint a 2010-re a korosztály 30 százalékának elhelyezését biztosítani kell.

Mivel a bölcsődék fenntartása az önkormányzatok feladata, így a férőhelyek bővítése valószínűleg komoly érvágást jelent majd számukra. A gyermekvédelmi törvény értelmében a 10 ezernél nagyobb lélekszámú településeken kötelező bölcsödét működtetni. Az intézmények száma azonban az elmúlt években drasztikusan csökkent: míg 1989-ben 1084 bölcsi volt az országban, 2005-ban már 536-ra apadt számuk."

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés