Weöres, Szentkuthy, egyebek – 5 magyar csúcsom

2019. január 22. 22:20

Volt, van egy Hamvas Bélánk. Azért ez nem semmi, finoman szólva.

2019. január 22. 22:20
Leimeiszter Barnabás

A Mandiner munkatársai sorra közlik 5 kedvenc magyar kulturális csúcsteljesítményükről szóló listájukat a magyar kultúra napja alkalmából, kultúránk előtti tisztelgésül. Várjuk olvasóink listáit is kommentekben!

***

1. Kristóf Ágota. Bár franciául írta a könyveit, kegyetlensége mindenestül a miénk. Egy bátor magyar író.

2. Szentkuthy Miklós. Túl okos. Másképp szólva: teljesen hülye. Olvashatatlan. Értelmezhetetlen. A tizedik oldalnál abbahagytam. Aztán mindig újra- és újrakezdtem. A magyar irodalom máig legmodernebb pillanata. Kezdőknek ott a Frivolitások és hitvallások.

3. Weöres Sándor. Sanyika. Szerette a cicákat. A világirodalom egyik legnagyobb költője. A magyar irodalom legnagyobb költője. Pont és végtelenség. „Ez a művészet csodája, hogy az ember sokkal nagyobbat szarik, mint amekkora a seggén kifér” – írta Fülep Lajosnak. De mégis: ekkorát?!

4. Nemes Nagy Ágnes. Csak semmi nyávogás! Avagy: az Adyból és József Attilából kinőtt emberek költője. Objektív líra, mondhatni: független-objektív. Nem csak néz, hanem lát is. Mert fény van minden tárgy fölött.

5. Hamvas Béla. Volt, van egy Hamvas Bélánk. Azért ez nem semmi, finoman szólva.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tripolisz
2019. január 24. 02:01
Nem lehet kiemelni ot irot, mert attol sokkal tobb van, akit ki kell emelni.
Karvaly
2019. január 23. 09:58
Nem tudom miért, pár napja eszembe jutott Weörestől a ""körben az angyalok ülnek" sor. Ez így magában nagyon mély, már-már hamvasi gondolat. Ami persze nem véletlen.
vendelin
2019. január 23. 08:31
1. Hamvas Béla 2. József Attila 3. Csontváry Kosztka Tivadar 4. Krasznahorkai László 5. Bartók Béla
balbako_
2019. január 23. 07:08
Kik a legjobbak, ez értelmetlen. Inkább arra hívnám fel a figyelmet, hogy a rengeteg kincsünk közt lassan feledésbe megy sok pazar író költő. Herczeg Ferenc, Fekete István, Gulácsy Irén, Tömörkény István, Somogyvári Gyula, Heltai Jenő, Gyóni Géza, Sinka István és még sorolhatnám.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik