Az ellenzéki képviselők viselkedése az amatőr színitanodára hasonlít

2018. december 29. 18:52

Orbán Balázs
Origo
Mindennek, amit az elmúlt fél évben csináltunk, az volt a célja, hogy minőségi, nemzeti, állampolgárokat szolgáló közigazgatás alakuljon ki. Interjú.

„Milyen változásokat hozott az idei év a Nemzeti Közszolgálati Egyetem életében? Milyen eredményeket vár az új rektor kinevezésétől, valamint attól, hogy a Gulyás Gergely és ön által vezetett Miniszterelnökség egyedüli fenntartóként vette át az egyetemet?

Az egyik legfontosabb alapvetésünk az, hogy 21. századi, modern, nemzeti, európai, versenyképes Magyarországot nem tudunk elképzelni hasonlóan működő állam nélkül. Egy olyan államot szeretnénk felépíteni és működtetni évtizedek munkájával, amelyik többé nem az ország versenyképességének és nemzet érdekérvényesítő képességének a gátja, hanem éppen ellenkezőleg, annak a katalizátora.
Ahhoz, hogy ezt a célt el tudjuk érni, olyan közigazgatási állományra van szükség, amelyik kiváló elmékből áll, amelyik komoly minőséget képvisel, amelyik ismeri a körülöttünk lévő világot, amelyik felkészült, és amelyik – minden körülmény között – alapvetően magyar gondolkodású. Ez az a gondolat, amelyet szeretnénk a közigazgatásban elterjeszteni, s természetesen a közigazgatási utánpótlásképzést is ezen gondolati struktúra szerint szeretnénk felépíteni. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) pedig ennek a „műveletnek” a természetes kiindulópontja. Sőt, terveink szerint a jövőben ennek a zászlóshajója lesz! Ne feledjük, hogy egy 2012-ben létrejött egyetemről van szó, így azt mindenképpen el kell ismerni, hogy nagyon komoly nemzeti teljesítmény van az egyetem felépítése és a mai színvonalú működése mögött. Létrejöttéhez nagyon különböző logikával működő karokat kellett összehangolni, így a rendészeti, honvédelmi, vízügyi, továbbá nemzetközi és európai, valamint civil közszolgálati képzést kellett összegyúrni egy egyetemi rendszerben.

Ezek a képzések nagyon különböző logikával épülnek fel, de egy közös van bennük: mindenki, aki ezeket elvégzi, alapvetően a köz szolgálatára, a nemzet szolgálatára szerződik. Én úgy látom, hogy az említett karokon megjelenő eltérő megközelítések megtermékenyítőleg hatottak egymásra, s az egész egyetemet kezdi egy fegyelmezett, de a világra nyitott és érdeklődő, mindenekelőtt patrióta gondolkodásmód „hatalmába keríteni”. A Miniszterelnökségen mi mindezt – mint fenntartó – természetesen nagy örömmel figyeljük! Ne felejtsük el azt se, hogy emellett pedig, kizárólag magyar költségvetési forrásból, 2012 óta fölépült egy fantasztikus infrastruktúra is a Ludovikán. Ezzel szerintem egy olyan egyetemi campus nőtt ki Budapest szívében, amely Magyarország és a budapestiek számára is rendkívüli büszkeségre ad okot. Azon dolgozunk, hogy ennek a létesítménynek hosszú távon olyan atmoszférája legyen, mint egy igazi brit college-nak a londoni Hyde Park kellős közepén. Mindig aláhúzom, hogy a Kormány elkötelezett a Nemzeti Közszolgálati Egyetem folyamatos fejlesztése mellett, éppen ezért az egyik legutolsó ülésén a kabinet döntött arról, hogy gyorsítópályára kívánja állítani NKE-t, s komoly költségvetési forrásokat biztosított a nemzetközi nyitás, az tudományos-oktatási tevékenység felpörgetése és a campusélet beindítása érdekében.

Továbbá döntött a kormány a bajai campus felújításáról és az ottani víztudománnyal összefüggő tudományos-oktatási eszközparknak a megújításáról is. Itt azonban nem állunk meg, a magyar hadsereg megújításával összefüggésben nekünk is van feladatunk: a honvédtiszt utánpótlásképzés feltételrendszereinek javítása terén is komoly tennivalónk van, illetve azt szeretnénk, ha az NKE nemcsak egy nemzetközi és uniós képzési hely lenne az országban a sok közül, hanem a magyar diplomáciai kar első számú utánpótlásbázisát is itt helyeznénk el.

Jól érzékelem, hogy ehhez szervesen kapcsolódik a közigazgatási ösztöndíjprogram ügye? Hogyan működik a Magyar Közigazgatási Ösztöndíj Program? Hogyan változott az ösztöndíj program az elmúlt időszakban, miért érdemes pályázni? Nincs abban ellentmondás, hogy egyik oldalról karcsúsítanák a közigazgatást, másik oldalról viszont ilyen kiemelkedően jó feltételeket biztosító ösztöndíjakkal is buzdítják a fiatalokat, hogy az állami szférát válasszák?

Én nem érzek ellentmondást a kettő között, mivel mindennek, amit az elmúlt fél évben csináltunk, az volt a célja, hogy a minőségi, nemzeti, kompetens, elkötelezett, állampolgárokat szolgáló, és az államot a 21. századi kihívások között is működtetni képes közigazgatás alakuljon ki. A kormányzati igazgatási törvény elfogadásának és az azzal összefüggő bürokráciacsökkentésnek sem volt költségvetési megszorító jellege – mint oly sokszor 2010 előtt –, hanem azt szerettük volna elérni, hogy a központi közigazgatásban is csak annyian dolgozzanak, amennyi emberre feltétlenül szükség van, s a rendszerváltozás egyik nagy adósságát törlesztve végre itt is kössük össze teljesítményt a bérezéssel. Azt gondoljuk, hogy mind a kormányzati igazgatásról szóló törvényben biztosított új feltételrendszer, mind pedig a Közigazgatási Ösztöndíjprogram alkalmas lesz arra, hogy a magánszektorral összehasonlítva versenyképes ajánlatot tegyünk le a legkiválóbb, egyetemről frissen kikerült fiatalok számára.
Reményeink szerint, akik ezt a programot választják, mind nagyobb arányban fognak a közszolgálat mellett véglegesen lehorgonyozni.

Ehhez egy nagyon attraktív, ütőképes programot raktunk össze, amely 10 hónapig tart, 50 fő részvételével. A kiválasztottak 7 hónapig idehaza, valamelyik közigazgatási szervnél gyakornokoskodnak, utána pedig 3 hónapot töltenek el egy másik uniós tagállam valamelyik közigazgatási szervénél gyakorlaton. Mindezt egy komoly mentorálási és alumni rendszerrel egészítjük ki, miközben a szerencsés kiválasztottaknak a belföldi programszakaszra havi nettó 250 ezer forint ösztöndíjat biztosítunk, a külföldi szakaszban pedig a külföldi megélhetés költségeit még pluszban is támogatjuk. Azt reméljük, hogy nagy érdeklődés lesz a program iránt, és hosszú távon eljutunk oda, hogy mind több fiatal számára lesz ismét vonzó az, hogy nem valamilyen magánérdek, hanem a köz szolgálatára adja a fejét. S mielőtt elfelejtem, a legfontosabb: a programra jelentkezni a www.mkop.hu oldalon lehet.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 101 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Dr Orbán Balázs kristálytiszta és közérthető gondolatai is jelzik, hogy jó kezekben van a magyar közigazgatás. Köszönjük, csak így tovább!

Nem egészen értek egyet. Az amatőrök között sok tehetséges ember van. Ezek meg egytől egyig TEHETSÉGTELENEK, és ALKALMATLANOK! De mindenre!

"kilépett a DK-ból Székely Sándor képviselő"

Az origo állítása HAMIS.
Székely Sándor nem volt tagja a DK-nak, így Gyurcsány pártjából nem is léphetett ki.
Székely a DK FRAKCIÓJÁBÓL lépett ki (ahová tavasszal a DK és a Szolidaritás Mozgalom választási szövetsége révén került be.)

Ne engem kérdezz, nézz utána magad, ha érdekel.
Én csupán (rövid, előzetes tájékozódás után)
rámutattam az origo.hu hamis állítására.

Dehogy vagyok.

De ha valaki berak ide egy origo.hu idézetet,
hajlamos vagyok utánanézni, igaz-e.
Mert gyakran nem az,
például most sem.

"Maradj már az igazság talaján, mindenki hazudik éppen csak te nem.."

áfonya nick, áfonya nick, ejnye-bejnye!
1.)
Hol írtam én, hogy "mindenki hazudik"?
Na... na, HOL?
Ugye, hogy SEHOL.
Ráolvasással ne operálj, mert eltaknyolsz vele.

2.)
Ellenérvként beraksz ide 4 linket 4 cikkre, de a 4-ből 3-nak
csak a címét olvastad el, a 4.-nek pedig még a címe sem ellenérv.

Az atv.hu, a 24.hu és a szeretlekmagyarorszag.hu
cikkének CÍME valóban hamis,
de a cím UTÁN, a cikk ELSŐ MONDAT már mindháromnál helyes:

"Kilépett a Demokratikus Koalíció parlamenti KÉPVISELŐCSOPORTJÁBÓL Székely Sándor" (atv.hu)

"Miután kilépett a Demokratikus Koalíció (DK) parlamenti KÉPVISELŐCSOPORTJÁBÓL Székely Sándor országgyűlési képviselő..." (24.hu)

"Székely Sándor kilépett a Demokratikus Koalíció parlamenti KÉPVISELŐCSOPORTJÁBÓL" (szeretlekmagyarorszag.hu)

Az általad adott 4. link, a magyarnarancs.hu már a címében is
helyesen írja:
"Kilépett a DK parlamenti FRAKCIÓJÁBÓL Székely Sándor
December 21-én kilépett a DK parlamenti FRAKCIÓJÁBÓL Székely Sándor, aki a Gyurcsányék és a Szolidaritás Mozgalom közötti megállapodásnak köszönhetően jutott képviselői mandátumához"

3.)
Máskor mielőtt beírsz, előbb gondold végig a dolgot.

Ugyanaz tőled,
mint eddig nagyon sokszor:
gyalázkodással kombinált, egészen primitív ráolvasás.

Nem tudsz idézni tőlem egyetlen olyan beírást SEM,
amiben dicsérném a DK-t.
Még annyira SEM szimpatizáltam/szimpatizálok Gyurcsányékkal,
mint például te a trianoni egyperces megemlékezésről kivonuló vérlibsi Orbánékkal.
Ez a tény azonban egyáltalán nem tart vissza téged,
csak nyomod a primitív ráolvasást.
(:–(((((((((((((((

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés