Pakisztán

Nemzetközi segítséget kért Asia Bibi férje

2018. november 5. 7:22
Trumphoz és Mayhez fordult a halálbüntetés alól felmentett keresztény asszony férje, hogy segítsenek családjának távozni Pakisztánból, mert ott életveszélyben vannak.

Donald Trump amerikai elnökhöz és Theresa May brit kormányfőhöz fordult vasárnap segítségért annak a nőnek a férje, akit Pakisztánban istenkáromlás vádjával halálra ítéltek még 2010-ben, de akit múlt szerdán végül felmentett a legfelsőbb bíróság, elrendelve a szabadlábra helyezését.

Asia Bibi férje, Ásik Bibi rövid videoüzenetben azt kérte a két politikustól, hogy segítsenek családjának távozni Pakisztánból, mert ott életveszélyben vannak.

A férj október közepén tért vissza Pakisztánba Nagy-Britanniából gyerekeikkel, hogy megvárják az anya szabadulását, és együtt utazzanak el az ázsiai országból. Gulam Musztafa ügyész viszont – aki annak idején a vádat képviselte –, arra kérte a legfelsőbb bíróságot, hogy vonja vissza a szabadlábra helyezést. A bíróság nem közölte, mikor fogadják be a kérvényt, de a folyamat tovább késleltetheti a nő szabadon bocsátását.

Bibi ügye nagy visszhangot keltett világszerte, Pakisztánt pedig erősen megosztotta mind a halálos, mind a felmentő ítélet. Két politikust, akik segíteni akartak az asszonynak, meggyilkoltak. Ugyanakkor hatalmas tömegtüntetések szerveződtek az évek során Bibi mellett.

A szerdai felmentő ítélet azonban az ellentábort is aktivizálta. Három napon keresztül az ország életét megbénító tüntetéseket tartottak, melyek során gyújtogattak, törtek-zúztak. A rendőrség mintegy 150 tüntetőt őrizetbe vett, de a rend csak azután állt helyre, hogy a kormány szombatra virradóra megállapodott a tüntetéseket szervező Tehrík-i-Labbaik Pakisztán (TLP) nevű párttal. Az egyezség szerint Bibit addig nem engedik el az országból, amíg a legfelsőbb bíróság felül nem vizsgálja saját döntését.

A megállapodás után a párt felszólította híveit, hogy hagyják abba a demonstrációt, a hatóságok pedig szabaddá tették az utakat, és kinyitottak az iskolák, piacok.

A hatóságok közölték, hogy fokozták a biztonsági intézkedéseket a büntetés-végrehajtási intézmény körül, ahol Asia Bibit őrzik. A börtönt nem nevezték meg. Csütörtökön büntetés-végrehajtási vezetők közölték, hogy a múlt hónapban előállítottak két foglyot, akik meg akarták fojtani Bibit. A két férfi kihallgatása jelenleg is folyik.

(MTI)

Összesen 31 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hát, meg ami azt illeti, szegény asszony teljes életveszélyben maradna a toleráns londoni muzulmánok közelében.

Szegénynek normális élete már sosem lesz. De így kell kiállni Krisztus mellett, ebből a szempontból imádsággal figyelem a fejleményeket.

Menjen be kormányzati engedéllyel valamelyik nyugati ország autója a börtön udvarába, az tudtommal követségi területnek számít, titokban menekítsék ki a fenyegetett hölgyet, s a férje meg menjen be a követségre, s azonnal kapjanak diplomáciai útlevelet.

erre majd akkor terjunk vissza ha nalunk Europaban nemhogy mecsetek nem epulnek, hanem halalbuntetes fenyeget mindenkit aki nem kereszteny...

Mivel birosagi eljaras van ellene folyamatban az ugyeszi ovas miatt. Az ilyesmi sehol se jar utlevellel.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés