Búcsú az ellenféltől

2018. június 7. 7:39

Jámbor András
Mérce
A Heti Válasz megszűnésével eltűnnek az ellenfelek, és csak azok maradnak a jobboldalon, akik ellenségként tekintenek a túloldalra.

„Sokan a baloldalon már a Magyar Nemzet bezárásakor is azt mondták, hogy sohasem kértek ezek az újságok, és újságírók bocsánatot a G-nap előtti tetteikért, ezért nem érdemelnek szolidaritást. Ez egy baromság.

Egyrészt kik vagyunk mi, hogy ítélkezzünk a jobboldali sajtó azon része felett, amely azért alapvetően végezte a dolgát? Hogy egzisztenciák, élethelyzetek, kőkemény döntésekről mondjuk ki, ez elfogadható, ez meg nem? Sőt, úgy mondunk ítéletet, hogy nem is látjuk, hogy az adott ember mit tett a mérleg két serpenyőjébe. És még a közelében sem voltunk annak a helyzetnek (bár idősebb balos, liberális kollégák valamennyire talán igen), amikor a saját oldalad árul el téged, használja a lojalitásodat és kényszerít bele olyan szituációkba, amelyekben alapból nem vennél részt.

Másrészt pedig abban a három évben, amíg működhetett viszonylag függetlenül a sajtónak ez a konzervatív, jobboldali szelete, nagyrészt ledolgozták azokat a hibákat, amelyeket elkövettek. Volt hova fordulnia szellemi munícióért annak a polgári közegnek, amely tisztességet, demokráciát akart Magyarországon. Volt egy szellemi otthona ennek a sok tízezer, vagy százezer magyar polgárnak. Ez a szellemi otthon pedig iszonyatosan fontos volt. Nemcsak a konzervatívoknak, hanem baloldaliaknak, zöldeknek, liberálisoknak is. Hogy a túloldalon ne csupán a propaganda, hanem gondolatok álljanak, gondolatok amelyekkel lehet vitatkozni, és fejlődni.

A Heti Válasz megszűnésével most ez szűnik meg végleg. Eltűnnek az ellenfelek, és csak azok maradnak a jobboldalon, akik ellenségként tekintenek a túloldalra. És ami a legszomorúbb, ha tényleg megszűnik a lap, úgy szűnik meg, ahogy létrejött. Egy jobboldali érzelmű oligarcha döntése, és egy jobboldali kormány politikája által.

Hát van-e szörnyűségesebb annál a sorsnál, hogy a független konzervatív, jobboldali sajtót éppen saját politikai oldala végzi ki? És hogy létrejöttét is csak egy szkizmának, és a szerencsének köszönheti?

Igen van szörnyűbb: hogy ma Magyarországon a baloldali sajtó is csak azért létezik, mert oligarchák, ilyen-olyan pénzemberek, sokszor a jobboldali kormánnyal üzletelve, lélegeztetőgépen és életben tartják. Lenne-e 168 Óra, ATV, Klubrádió (bár ez talán lenne), vagy akár Népszava, ha piaci alapon kéne megélniük?”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 44 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az, hogy a Jámbor által most elsiratott "független konzervatív" sajtótermékek "ledolgozták azokat a hibákat, amelyeket elkövettek", nem jelent egyebet, minthogy most már nem Jámbort és elvbarátait GYŰLÖLTÉK, hanem a kormányt és annak szavazóit. Mindezt a "függetlenség" jegyében, illetve az aktuális oligarchai akaratnak megfelelően.

Jámbornak abban igaza van, hogy a HV szellemi otthona volt jelentős polgári rétegnek, ám a G-nap utáni pálfordulással ez a korábbi "otthon" idegenné, vállalhatatlanná vált, értékrendi alapon.

A HV egyszerűen lesüllyedt a balliberális média primitív, napi gyűlöletkeltő színvonalára, a gazdi ízlését, pillanatnyi politikai, attitűdjét, aljas emberi érzéseit visszatükröző fórumra.

A HV beállt abba a balliberális kórusba, amelyre valóban érvényesek a jelzők: hazaárulók, idegen zsoldosok, uszítók, békétlenséget keltők, gyökértelenek, nagyképű senkik, a nemzet ellenségei.

Most nincs szakadékba lökött kerekesszékes fidesz szavazó, nem emleget lampavasat, tényleg imádta a heti választ.

Jámbor, viszont a sportszerűségéről, és az objektivitásáról híres.
Igazi ellenfél. Nem ellenséges soha. Hogy nem szakad le az ég?!

De az sem igaz, amit kérdez.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés