Merkel: Oroszország és Irán emberiesség elleni bűncselekményekért felelősek

2016. december 16. 7:36
Aleppó polgármesterének híradása a város és lakóinak helyzetéről „nagyon nyomasztó” volt. Oroszország és Irán felelősek az Aleppó civil lakossága ellen elkövetett emberiesség elleni bűncselekményekért, a bűnösöket pedig meg kell büntetni – mondta Angela Merkel német kancellár a csütörtöki csúcstalálkozó után.

Angela Merkel német kancellár az európai uniós vezetők csütörtöki csúcstalálkozóját követően újságíróknak nyilatkozva azzal vádolta Oroszországot és Iránt, hogy felelősek a szíriai Aleppó civil lakossága elleni, emberiesség elleni elkövetett bűncselekményekért.

Merkel kijelentette: a háborús bűncselekmények elkövetőit meg kell büntetni. Kelet-Aleppó polgármesterének híradása az ostromlott város és lakossága helyzetéről „nagyon nyomasztó” volt.

A csúcstalálkozót követően Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke közölte: az EU minden diplomáciai erőfeszítést megtesz annak érdekében, hogy az aleppói humanitárius segélyszállítmányok célba jussanak.

Meg kell akadályozni, hogy Aszad elpusztítsa saját népét

Francois Hollande francia elnök úgy fogalmazott, az Oroszország ellen foganatosított szankciók az „újra megnyitható” lehetőségek közé tartoznak. Az Európai Unió mindig kérte Vlagyimir Putyin orosz elnököt egy politikai megoldás elérésére, de Oroszország rendre elutasította azt. Hollande ugyanakkor azt is mondta: elképzelhetetlennek tartja, hogy Moszkva megvétózhatna egy humanitárius megoldást.

Hozzátette: nem szabad hagyni, hogy egy diktátor, Bassár el-Aszad szíriai elnök elpusztítsa saját népét. Meg kell teremteni annak lehetőségét, hogy Aleppó lakossága biztonságos körülmények között elhagyhassa az ostromzár alatt tartott várost. Az ott tartózkodó legalább 50 ezer ember megsegítésére a segélyszállítmányok eljutását biztosító humanitárius folyosót kell létrehozni.

Az elveszetteket már nem lehet visszahozni

Theresa May brit kormányfő az ülést követően újságíróknak elmondta, az uniós vezetők az ostromlott Aleppó polgárainak kimenekítésének biztosítását tartották legsürgetőbb feladatuknak. Bassár el-Aszad szíriai elnöknek, valamint az aleppói tragédia felelősségén osztozó Oroszországnak és Iránnak biztosítania kell, hogy az ENSZ evakuálhassa a civil lakosságot a városból – húzta alá. Az Egyesült Királyság további 20 millió angol fontot (mintegy 7,5 milliárd forint) ajánl fel a rászorultak támogatására – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Theresa May elmondta, Kelet-Aleppó polgármestere, aki csütörtökön Brüsszelbe látogatott, azt az üzenetet hagyta az uniós vezetőknek, hogy az elveszetteket már nem lehet visszahozni az élők sorába, de még meg lehet menteni azokat, akik életben maradtak.

(MTI)

Összesen 111 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ezt az egész rémséget az 'arab tavasz' indította.

2002-ben ki támogatta Irak hazug indokok mentén történő lerohanását, civilek százezreinek megölését, millók földönfutóvá tételét?
Akkor hol volt az emberiesség?
Szemforgató farizeus valamennyi liberálinternáci.

Valahogy azok felelősségéről sosem esik szó, akik fegyvert adtak ezeknek az embereknek a kezébe, és akik miatt így elfajulhatott ez a háború.

Ezek a nyilatkozatok visszamenőleg is hitelesítik az Uniós népszavazáson leadott NEM voksomat.

Szégyen közéjük tartozni. Erkölcsileg vállalhatatlan.

Ha ezek a figurák (Merkel, Tusk, Schulz) képviselik az "európai értékeket", büszkén vallom magam ázsiainak.

Neked pedig úgy tűnik, ez az egyetlen "értékítéleted".

és?
abból egyáltalán nem következik, hogy putyinéknak támogatnia kell az ellenzékét vegyi fegyverrel irtó aszadot.

amikor izrael vagy az usa véletlenül civileket is öl a terroristákkal együtt, akkor teljesen kikel magából a mandiner népe (részben jogosan).

aszadék szándékosan bombázták le az összes kórházat aleppóban, és meg sem próbálják elkerülni a civil áldozatokat. ráadásul alapvetően nem is terroristák ellen küzdenek, hanem az ellenzék ellen. ez leírhatatlanul sokkal durvább, és mégis tapsoltok neki, mert imádjátok putyint.

"A vereség

Arnold Schölzel
(Junge Welt)

Merkelnek megszakad a szíve Kelet-Aleppótól. Azé a nőé, aki 2003-ban az ellenzék vezetőjeként kiállt Bagdad bombázása és Irak megszállása mellett."

Jobb oldalon még ott a cikk!

Merkel anyó,, helyesebb volna, ha saját felelősségedet firtatnád, te csődítetted ide a migránsokat.

Eddig meg csak mersekelt ellenzeknek hivtatok az ISIS terroristait, most meg mar "civil lakosok" lettek beloluk? Ja, az iszlam allam bekes torvenytisztelo allampolgarai, akiknek nem biztositjak vallasuk szabad gyakorlasat, amibe beletartozik a robbantgatas...

Eszem megall.

"az ellenzékét vegyi fegyverrel irtó aszadot."

jaja, oda mentettek ki az iraki tomegpusztito fegyvereket, igaz?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés