Elegünk van

2016. április 20. 7:25
zoldhajulany
Pompás Zárlat
Elegünk van az áldozathibáztatásból, a görcsös hitből az igazságos világban, a sumákolásból, a relativizálásból, abból, hogy ezt bárki is megúszhatja, de legjobban a félelemből van elegünk.

Amikor egy tizenéves lányt egy egész osztály előtt szégyenít meg a tanára, kizárólag azért, mert rózsaszín tincs van a hajában; amikor nők tucatjai kezdenek arról beszélni, hogy molesztálás, nemi erőszak áldozatai voltak; amikor egy világsztár arra használja a hírnevét, hogy felhívja a figyelmet erre a problémára; amikor egy 55 évvel ezelőtti eset akkora port kavar, hogy lemondások és elhatárolódások követik, akkor nem tudok tovább küzdeni a gondolat ellen miszerint a tömeg növekszik és hamarosan kritikus tömeggé fog alakulni. A tömeg, amelyikben azok a az emberek vannak, akiket tárgynak tekintettek és akik szerint ez rossz. A tömeg, amelyik nem hallgat, hanem üvölt, és ordít megállás nélkül. Azt üvölti, hogy elegünk van.

Elegünk van.

Elegünk van az áldozathibáztatásból, a görcsös hitből az igazságos világban, a sumákolásból, a relativizálásból, abból, hogy ezt bárki is megúszhatja, de legjobban a félelemből van elegünk.

Félünk a rövidnadrágtól, 
félünk a szoknyától, 
félünk a magassarkútól, 
félünk a lányoktól, 
félünk a fiúktól, 
félünk a saját árnyékunktól
félünk a a négyeshatostól
félünk az éjszakai busztól,
félünk a taxitól
félünk attól, hogy nincs segítség.

Ha azt kiabálják utánam az utcám, hogy »jaj, de szétbasználak, rázzad csak a picsádat«, akkor mindenki elfordítja a fejét. Ha a pincérlányt zaklatja a vendég, akkor a kollégái pultnak támaszkodva, karba tett kézzel állnak és élvezik a műsort. Ha segítséget kér, kinevetik, és azt mondják, hogy ne rinyálj, az a dolgod, hogy kiszolgáld a vendéget. Ha egy lány azon gondolkodik, hogy milyen lehetőségei vannak a zaklatói ellen, akkor rá kell jönnie, hogy amíg nem támadják meg fizikailag, addig nem tehet semmit. Ha felszállsz a buszra jól nézd meg, hogy ki ül mögötted, mert könnyen kaphatsz valami fehéret, meleget és ragadósat a hajadra. Ha egy nőt ketten lefognak miközben a harmadik megerőszakolja, akkor azt mondják, hogy amúgy is szeretett kefélni. Megérdemelte.

A következő három mondatot kérlek olvasd fel hangosan:

Megerőszakolták a nagymamámat. Megérdemelte.
Megerőszakolták az anyukámat. Megérdemelte.
Meg fogják erőszakolni a lányomat. Megérdemli.

Szeretnék valamit még most leszögezni. Nincs olyan, hogy valaki “megérdemli”. Nincsen. A nemi erőszak, a molesztálás, a zaklatás, a bántalmazás nem nézőpont vagy viszonyítás kérdése és semmi köze nincsen ahhoz, hogy az áldozat mit gondolt, mondott, tett, vagy nem tett előtte.

Ezek a borzalmak csak és kizárólag annak a következményei, hogy az elkövető nem embernek tekinti a másikat, hanem egy tárgynak. Mondjuk egy pohárnak, amibe beledughatja az ujját.

Most valami nagyon durvát fogok mondani. Nem poharak vagyunk. Nem tárgyak. Emberek vagyunk. Érzésekkel, gondolatokkal és vágyakkal. Lehet véleményünk. Dönthetünk. Mondhatunk nemet és az nem jelent semmi mást, csak azt, hogy nem.

Ha valaki - bárki - nem tudja értelmezni a visszautasítást és erőszakot követ el egy másik ember ellen, akkor ezt a valakit felelősségre kell vonni, el kell távolítani az áldozat közeléből, de leginkább mindenki más közeléből is. Soha, de soha nem lehet belőle ünnepelt sztár, köztiszteletben álló személy, sőt, az is elképzelhető, hogy soha nem lehet többé a közössége, vagy a társadalom teljes értékű tagja, a nevét pedig egyetlen egy helyre véshetik fel: a sírkövére.

Én legalábbis azt szeretném, ha ez a forgatókönyv valósulna meg. De egyelőre még nem ez a helyzet. Most az a helyzet, hogy mindezt meg lehet úszni. És ebből van végképp elegünk.

A múlton nem tudunk változtatni, bármennyire is szeretnénk. Az anyukáinkat, nagymamáinkat már csak meghallgatni tudjuk. Biztosítani őket a támogatásunkról, a szeretetünkről, arról, hogy hiszünk nekik és semmit nem tettek, ami indokolná azt, ami velük történt. Ártatlanok voltak, mégis a létező bánásmódok talán legkegyetlenebbjében kellett részesülniük. Csak csodálhatjuk őket az erejükért és a bátorságukért, mert túlélték. Ők a túlélők.

A lányt a buszon, a fiút a kávézóban, vagy a kisbabát, akit éppen most ringatsz viszont még megóvhatod attól, hogy ezen kelljen keresztülmennie. Nem kell, hogy te legyél a következő szülő, akinek a gyereke öngyilkos lesz, mert nem hittek neki.

Az erőszak nem menő. Sem ünneplésre, sem istenítésre, de még csak egy pacsira sem érdemes.

Ha ebben egyetértünk, akkor kezdj el figyelni erre a környezetedben. Ne légy része a sunyi, összekacsintó bandának, ami lehetővé teszi, hogy az elkövetők megússzák. Mondj csak annyit, hogy haver, ez gáz. Ha valaki segítségért kiált, akkor segíts neki. Ne fordítsd el a fejed. Ha erős vagy, akkor védd meg a gyengébbeket. Ne élj vissza a testi fölényeddel. De legfőképpen, ha szemtanúja vagy bármi ilyesminek, akkor ne hallgass. Üvölts. ”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 376 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Igen, egyetértek. A szerzőnek igaza van abban, amit leír, csak nem tisztázta, hogy kinek ír. A sok bunkónak, akikből elege van, ez az írás nem jelent semmit.

Akik viszont értik, miről szól a szöveg, egy csomó más helyzetet is értenek úgy általában a nagyvilágban, és nem biztos, hogy pont ez a viszonylat, tehát az erőszakos fehér férfiak és áldozattá váló fehér nők viszonylata a jelenlegi társadalomban a legelső problémájuk.

Itt van rögtön az a sokmillió arab férfi, akit a liberális és toleráns Ojrópa befogadni készül, és akik miatt leányainknak sokkal nehezebb lesz végigmenni az ojrópai nagyvárosok utcáin, mint kortárs nővéreinknek most.

Sok igazság van benne és ugyanannyi ami nem igaz.
A nemi erőszak a legundorítóbb bűnök egyike. Ugyanakkor a kérdéskör az itt előadottnál bonyolultabb, sokkal.
Jó volna, ha áldozathibáztatás nélkül azért arról is szó esne, hogy a verbális kommunikáció ugyan nem tilos, de kockázatnövelő tényező. Az áldozatok agressziójáról se ártana beszéni (mert van ilyen, a természetesnek tekintett női pofonokró stb. nem is beszélve).

Összességében elég kétbites a kommunikációja kedves züldhajólány.

"Ha valaki - bárki - nem tudja értelmezni a visszautasítást és erőszakot követ el egy másik ember ellen, akkor ezt a valakit felelősségre kell vonni, el kell távolítani az áldozat közeléből, de leginkább mindenki más közeléből is. Soha, de soha nem lehet belőle ünnepelt sztár, köztiszteletben álló személy, sőt, az is elképzelhető, hogy soha nem lehet többé a közössége, vagy a társadalom teljes értékű tagja, a nevét pedig egyetlen egy helyre véshetik fel: a sírkövére."

Szep, szep, csak errol mar irtak egy konyvet. A Nyomorultakat. Pont azellen a felfogas ellen, hogy aki egyszer bunt kovetett el, az a buntetese letoltese utan is orokre stigmatizalt maradjon, es mar soha ne fogadhassa vissza magaba a tarsadalom.

Volt aki a 18. szazadban is felvilagosultabb volt, mint egyesek a 21.-ben.

De mondjuk nem elfelejtendő, hogy Jean Valjean kenyeret lopott...

Akkor már idevágóbb könyv a témáról a Bűn és Bűnhődés, abban ugyanis rablógyilkosság a kiinduló bűn.

De mondjuk nem elfelejtendő, hogy Jean Valjean kenyeret lopott...

Akkor már idevágóbb könyv a témáról a Bűn és Bűnhődés, abban ugyanis rablógyilkosság a kiinduló bűn.

Jo, igaz, kenyeret lopott amiert kapott husz evet, leulte, aztan utana is folyamatosan a nyakan volt a rendorseg.

De a mondanivalo nem az volt, hogy mit kovetett el, hanem hogy aki a torveny altal reamert buntetest kitoltotte, annak joga van utana tiszta lappal indulni. Nyilvan egy darab kenyerert nem annyi a buntetes mint egy nemi eroszakert, vagy plane egy rablasert, horribile dictu gyilkossagert, de ha egy igazsagos merteku buntetessel megbunhodik valaki, akkor utana kaphasson uj eselyt. Ha utana azzal se tud elni es visszaeso, akkor meg alkalmazzak az azokra vonatkozo passzust tenyleges eletfogytrol.

az mar kesobb volt :)

Bunozokent kezeltek - ugy viselkedett, tisztesseges emberkent kezeltek - ugy viselkedett.

A kornyezet hatasa )

Kapna is szegeny Hugo hideget-meleget manapsag ilyen "liberalis" elhajlasokert...

Akkor meg ne tiz evvel buntessek hanem halallal, vagy kapasbol tenyleges eletfogytiglannal.
Az viszont egy rohadt kepmutatas a tarsadalom reszerol ha kiszabnak valamiert egy buntetest, aztan bunhodj tovabb a letoltese utan is.

Azért az egy lényeges kérdés, hogy az okozott kár helyrehozható-e. Ha egy nemi erőszak következtében az áldozatnak azzal kell együtt élnie egy egész életben, hogy "engem megerőszakoltak", akkor az elkövető pedig éljen együtt azzal, hogy "én egy erőszaktevő vagyok". Új esélyek pont akkor nyílnak, ha ezt nem próbálja lerázni magáról, mint kutya a vizet.

Semmilyen kar nem hozhato helyre. Ha kirabolnak, az se hozhato helyre azzal ha visszaadjak a lopott holmit, mert ugy is azzal kell egyuttelned hogy "engem kiraboltak", vagy "engem megloptak".

Szoval ezen logika menten egy buntetes lenne minden buncselekmenyre, a halal.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés