Sem a szerencsejátékosok, sem a transzvesztiták nem vezethetnek Oroszországban

2015. január 9. 14:19
Oroszországban többé nem jogosultak vezetői engedélyre a „vezetést akadályozó mentális rendellenességgel” rendelkezők. A szabályozás többek között ide sorolja a transzvesztitákat és a szerencsejátékosokat is. Az indoklás: túl sok a baleset az utakon.

 

Oroszországban többé nem jogosultak vezetői engedélyre a transznemű (transzszexuális és transzvesztita) emberek. A vezetést akadályozó „mentális rendellenességek” közé sorolták a pedofíliát, a fetisizmust, a szadomazochizmust, a magamutogatást, a kukkolást, a „kóros” szerencsejátékot és a kleptomániát is – adta hírül a BBC News és az AFP.

Az orosz kormány szerint azért van szükség a szigorításra, mert túl sok a közúti baleset az országban. A helyi pszichiáterek és emberi jogi ügyvédek nem értenek egyet a hét elején életbe lépett korlátozással.

Oroszországot már a mostani bejelentés előtt is számos nemzetközi bírálat érte a melegjogi aktivistákkal szembeni fellépése miatt. Az országban 2013 óta illegálisnak számít a homoszexuális életmód népszerűsítése.

Az emberi jogokért harcoló orosz ügyvédek egyesülete diszkriminatívnak nevezte az új törvényt, amelynek tisztázásáért az orosz alkotmánybírósághoz fog fordulni. Az egyesület nemzetközi emberi jogi szervezetek támogatását reméli. Az orosz hivatásos sofőrök egyesülete ugyanakkor támogatja a törvényt. „Túl sok haláleset történik az utakon, ezért azt gondolom, hogy az alkalmassági feltételek szigorítása teljes mértékben indokolt” – mondta Alekszandr Kotov, az egyesület vezetője, hozzátéve, hogy a nem hivatásos autóvezetők esetében ugyanakkor nem kellene ilyen szigorú korlátozást alkalmazni.

Mihail Sztrahov orosz elmeorvos szakértő a BBC orosz szolgálatának elmondta, hogy a „személyiségzavar” túlságosan tág fogalom és bizonyos rendellenességek nem befolyásolják a személyt abban, hogy biztonságosan elvezessen egy autót.

 

Összesen 12 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mert mindenki tudja, hogy a buzik, aberraltak, drogosok nagyreszt ugyanazon csoport. Aki be van drogozva az pedig ne vezessen, ennyi.
A "normalis" buzirol meg ugyse derul ki, szoval vezethet nyugodtan tovabbra is.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés