Szent István-díjjal tüntették ki Lech Wałęsát

2014. november 6. 15:38
Most, hogy a magyar nemzet tagjává avatták, gyakrabban látogathat Magyarországra. De ezzel jogot is kapott, hogy jó és rossz dolgokat is mondhasson – jelentette ki Lech Wałęsa volt lengyel államfő, akit Szent István-díjjal tüntettek ki a Magyar Tudományos Akadémián csütörtökön Budapesten. A politikust Schmitt Pál volt köztársasági elnök méltatta.

Szent István-díjat adományoztak Lech Wałęsa volt lengyel államfőnek a Magyar Tudományos Akadémián csütörtökön Budapesten.

 
Schmitt Pál volt köztársasági elnök a díj átadásakor kiemelte: ezt az elismerést az kaphatja, aki sokat tett a magyar nemzetért. Senki sem vitathatja, hogy Lech Wałęsa, aki eleinte egyedül vette fel a küzdelmet a totalitárius rendszerrel szemben, aki az egyéni érdeket feláldozta a közösségért, kiállt a békéért, ellentmondott a kommunizmusnak, a szolidaritás eszméjét hirdette, a magyarság érdekét is szolgálta, ezért méltó a díjra.
 
A korábbi államfő azt mondta: a szolidaritás nem új keletű dolog, hiszen a szeresd felebarátodat, mint tenmagadat a legfőbb parancs. A szolidaritás olyan szó, amely minden ország nyelvén fontos, csakúgy, mint a béke, a barátság, a család, a szabadság, a szeretet – mutatott rá.
 
Lech Wałęsa a kitüntetés átvételét követően elmondta: most, hogy a magyar nemzet tagjává avatták, gyakrabban látogathat Magyarországra. De ezzel jogot is kapott, hogy jó és rossz dolgokat is mondhasson – tette hozzá. Hangsúlyozta, hogy ki kell használni a sors által nyújtott lehetőséget, hiszen sok nemzedék harcolt azért, ami nekünk a kezünkben van: szabadok vagyunk, szabad Európában élünk, és ezt a szabadságot megfelelően kell használni.
 
Mint mondta, ahhoz, hogy sikerre vezethessük országainkat a harmadik évezredben, nem lehet csak az egyes országokban gondolkodni, hanem nagyobb struktúrában kell gondolkodni. Van olyan kérdés, amelyre nemzeti, és van, amelyre közös megoldást kell keresni, különben nem találhatnak választ a kihívásokra – vélekedett.
 
Lech Wałęsa felidézte: annak idején az, hogy egy lengyel papot választottak a Szentszék élére, különleges alkalmat jelentett, hogy tegyenek valamit az egység helyreállítására, mert az államok annyira megosztottak voltak. A volt lengyel elnök kijelentette: biztos volt benne, hogy mások is csatlakoznak e küzdelemhez, közösen sikert érnek el, és így is lett. A nemzeteink békés úton megszabadultak az elnyomástól – fűzte hozzá.
 
Lech Wałęsa a Szolidaritás szakszervezeti mozgalom egyik alapítója, 1990 és 1995 között Lengyelország államfője volt. A visegrádi együttműködés egyik alapítója. 1983-ban Nobel-békedíjat kapott. A politikus szerdán a Nemzetközi Visegrádi Alap és az Antall József Tudásközpont által létrehozott Visegrád Bridge-díjat vehette át a Parlamentben, majd Áder János köztársasági elnök díszvacsorát adott a tiszteletére a Sándor-palotában.
 
A Szent István Alapítvány annak ítéli oda a Szent István-díjat, aki a magyarság érdekében jelentős tevékenységet fejt ki. Az alapítvány segíti továbbá a magyarság kulturális életének kibontakozását, fontos szerepet vállal kulturális öröksége védelmében. Lech Wałęsa a tizenkettedik, akit kitüntettek a Melocco Miklós Kossuth-díjas szobrászművész által tervezett díjjal, a Szent Istvánt ábrázoló kisplasztikával.

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés