Fidesz: Sikeres év volt 2013

2013. december 30. 13:48
Évet értékeltek a Fidesz szóvivői. Kocsis Máté, Zsigó Róbert és Hoppál Péter szerint a túlzottdeficit-eljárás megszűnése, a rezsicsökkentés, a béremelések, az ingyenes étkeztetés és tankönyv, a viszonylag alacsony infláció 2013 legnagyobb sikere.

Kocsis Máté az eredmények közük kiemelte, hogy 9 év után, idén júliusban Magyarország kikerült a túlzottdeficit-eljárás alól, augusztusban sikerült visszafizetni az IMF hitelt és az ország mára tartós növekedési pályára állt. A kormánypárti politikus hangsúlyozta, hogy a gazdaság, a foglalkoztatás és a családok segítése voltak azok a területek, amelyek talpra állítására vállalkozott a kormány 2010-ben. Számos olyan eredmény született, amelyre a szocialista kormányok nem voltak képesek, hangzott el.

Példaként említette, hogy míg 2010-ben a görögökkel említették Magyarországot egy lapon, addig mára az EU is elismerte, hogy harmadik éve sikerül 3 százalék alatt tartani a költségvetés hiányát. Erre a szocialista kormányok nem voltak képesek, tette hozzá. Mint elmondta: az IMF hitelt, amely a Gyurcsány-Bajnai kormányok alkalmatlanságának az ára volt sikerült idő előtt visszafizetni.

A növekedési pályából fizetjük a rezsicsökkentést

Álláspontja szerint azonban nagyobb ára is volt a korábbi szocialisták kormányzásának, hiszen éppen 4 éve vették el egyhavi nyugdíjat és egyhavi bért. Kocsis Máté a kormányzati eredmények közé sorolta, hogy az államadósság kezelését és azt, hogy a gazdasági növekedés mértéke - amely 1,8 százalékos volt a harmadik negyedév végén - meghaladta az uniós átlagot is. Mint elmondta: mára tartós növekedési pályára állt az ország, ez biztosítja a béremelések és a rezsicsökkentés fedezetét is.

Kocsis Máté említést tett a 40 éve legalacsonyabb inflációról is, amelynek eredményeként mindenkinek több pénz marad a zsebében. Hoppál Péter, a Fidesz szóvivője a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy 2013 a foglalkoztatás terültén is jelentős eredményeket hozott, így jelenleg 235 ezerrel több ember dolgozik Magyarországon, mint 2010 előtt. Mint elmondta: egyre többen élnek a segély helyett munkából, a verseny- és közszférában is azonos mértékben nőtt a foglalkoztatottság mértéke.

Azt ígérik, jövőre nőni fognak a bérek

Megóvták a közszférában dolgozók munkahelyeit és a béreit is, sőt a az egészségügyi dolgozók és a pedagógusok bére emelkedett is. Hoppál Péter reményét fejezte ki, hogy jövőre is hasonló teljesítményre lesz képes az ország, mint idén, a bizakodás alapját a gazdasági növekedés adja. Sikeresnek nevezte a növekedési hitelprogramot és emlékeztetett rá, hogy január elsejétől a minimálbér összege 100 ezer forint fölé fog emelkedni, és a pedagógusok és a közfoglalkoztatásban dolgozók bére is nőni fog.

Mint elmondta: a pályakezdő fiatalok, a nyugdíj előtt állók, az alacsony képzettségűek és a kisgyermekes anyák foglalkoztatását jelentős adókedvezményekkel segítik. Zsigó Róbert, a Fidesz másik szóvivője a rezsicsökkentés hatásairól szólva elmondta, hogy ez a családoknak idén 250 milliárd forintos megtakarítást jelentett, jövőre pedig ennél is több marad az emberek zsebében. Álláspontja szerint ugyanis az energiaárak még így is aránytalanul magasak. Mint elmondta: 2014-ben még jobban megbecsülik a kismamákat, akiknek életében új korszakot nyit a gyed-extra, hiszen nem kell többé a munka és a család között választaniuk. A kormányzat nem fogja cserbenhagyni a nehéz helyzetben lévő devizahiteleseket sem, akiknek az árfolyamgát már most is védelmet ad.

Gyurcsánytól azt várják el, hogy viselkedjen

Zsigó Róbert a szociális lépések közül kiemelte a rászorulók ingyenes étkeztetését, illetve az ingyenes tankönyv biztosítását, amely jövőre már nagyobb kör számára lesz elérhető. Kocsis Máté kérdésre válaszolva elmondta, hogy amennyiben a kormány dönt a közszolgálatban dolgozók kedvezményes lakáshitelhez juttatásáról, akkor azt a Fidesz támogatni fogja. A pénztárgépek új rendszeréről szóló vitát politikai természetűnek nevezte: sem a kormány, sem a kormánypártok nem abban érdekeltek, hogy ne sikerüljön az átállás. Az NGM és az adóhatóság mindent meg fog tenni az átállás sikeres lebonyolítása érdekében, amely a becsületes adózók érdekét szolgálja, tette hozzá.

Kérdésre válaszolva Kocsis Máté úgy fogalmazott, hogy Gyurcsány Ferencnek semmi helye sincs a közéletben, hiszen annyi kárt okozott kormányzása alatt. A volt kormányfő Kövér László házelnökhöz intézett üzenetéről elmondta, hogy az Gyurcsány Ferencet minősíti és minimum több önmérsékletet várnának tőle.

Összesen 64 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kapott anyag+egy rakás adó+a magánnyugdíj vagyon.

Ja + a végére egy kis dollárkötvény forever!!!


Így lettünk mi a Templeton legvidámabb barakkja!

Az önkormányzati nonprofit távhőszolgáltatónak csak eddig 100mrd minusz-t hozott a rezsicsökkentés, amit a kormány kompenzált nekik, na de miből???

A kompenzációs összeget kik dobják össze, kik fizetik a dollárkötvények kamatát a grölandi eszkimók vagy a magyar adófizetők azaz mi?

Mikor járnak le a dollárkötvények??? Mikor kell elkezdeni csengetni?

Rühellem Gyurcsányt nagyon, de el kell ismerni, hogy ők hozták ide a Mercedes-t ami nagyot lökött a "magyar" gazdaságon statisztikailag.

Jórészt a merci gyár beindulásának köszönhetőek a "felpörgő" gazdasági adatok.

Kamatilag sokkal alacsonyabb ez tény. Most átlagban 5.75%-ot fizetünk.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés