Gerilla-táblacsere Pereden

2013. október 29. 8:56
Piros munkaruhás aktivisták szereztek érvényt Pereden a falu tavaszi döntésének, miszerint hivatalosan is az eredeti, magyar nevét viselje a község.

2013. október 27-én Kétnyelvű Dél-Szlovákia Mozgalom (KDSZ) aktivistái a Pered település nevét jelző táblákat „Tešedíkovó”-ról „Pered” feliratúra cserélték, így szerezve érvényt a helyi lakosok akaratának. A mozgalom ezzel a Szlovák Köztársaság kormányának döntésére reagált, amely a sikeres névszavazás ellenére elutasította, hogy a község visszakapja történelmi nevét, Peredet.

A Belügyminisztérium és szakbizottsága azt kifogásolta, hogy a Pered elnevezés nem szlovák eredetű. A kormány szerint pedig az átnevezéssel két törvényt is megszegnének, a településekről szólót és az államnyelvtörvényt. A KDSZ álláspontja szerint ezek mondvacsinált indokok: számos szlovákiai községnek van magyar eredetű neve, és fel sem merült, hogy ezek bármilyen törvényt sértenének. Ezen kívül a községet évszázadokon keresztül a szlovákok is Perednek nevezték. A Pered név eredetére való hivatkozás csak ürügy a demokratikus intézmények működésébe való súlyos beavatkozás mentegetésére.

A kormány döntésével a demokrácia és a jogállamiság alapjai kérdőjeleződnek meg. A lakosság a törvény alapján letette a voksát a Pered elnevezés mellett. A népszavazás érvényes volt, így mozgalmunk nem látja akadályát annak, hogy a község visszatérjen történelmi elnevezéséhez.

A falu lakossága 2012. március 10-én járult az urnákhoz, hogy demokratikus úton döntsön a település megnevezéséről. A népszavazáson lakosok 64 százaléka vett részt. A 2020 érvényes szavazatból 1341 a névváltoztatás mellett szólt.

A már hagyományosan piros munkaruhát viselő aktivistáink akciójukkal a nép döntését kívánták érvényesíteni, ahogy az az elhelyezett információs táblákon is olvasható.

A témáról a csoport Facebook-oldalán lehet nyílt vitát folytani. A KDSZ arra kéri Szlovákia lakosait, hogy erkölcsileg támogassák a peredieket döntésükben.

Összesen 9 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Irigyelni lehet talpraesettségüket és bátorságukat.

Illetve minél többen támogatjuk őket, annál többet tudnak elérni.
Az MKP-s polgármestert meg nem tudom értelmezni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés