Kövér: Nem megengedhető, hogy bolhacirkusz legyen a parlamentből

2012. december 22. 9:37
„Üres, unalmas, néha személyeskedő szócséplés, szegény gyorsírókon kívül a kutya nem figyel oda, sokszor még a levezető elnök is elbóbiskol a pulpituson” - ilyennek látja Kövér László a részletes parlamenti vitákat. A házelnök háromhetes munkarendben üléseztetné a képviselőket 2014-től.

A parlamenti képviselők létszámának csökkenése, és ezzel arányosan munkaterhük növekedése indokolja legfőképpen, hogy 2014-től a parlament háromhetes munkarendben ülésezzen. Erről Kövér László nyilatkozott az MTI-nek. A házelnök a készülő új házszabályról elmondta, hogy a részletes vita helyett főként egy törvényelőkészítő bizottságban zajlana a módosító javaslatok formálása és összegzése, ahol a plenáris ülések vitáinál színvonalasabb, szakszerűbb munkavégzés folyhatna.

Nyilatkozatában a politikus reagált Sólyom László volt államfőnek az alkotmányos kultúra hanyatlását megfogalmazó kijelentésére, és azt mondta: helyes lenne, ha mindenki önkritikusan számolna el az elmúlt 20 évével. Az új házszabály előkészítését egyelőre az Országgyűlés elnökének közvetlen munkatársai végzik, de a házelnök azt ígéri, hogy az egyeztetésbe hamarosan bekapcsolódhatnak a parlamenti frakciók képviselői is. Kövér László szerint a javaslat jövő tavasszal kerülhet a Ház elé, 2014-ben az új parlament már ezen szabályok alapján működne, azaz hetente lenne interpellációs blokk az Országgyűlésben és két- vagy háromhetenkénti plenáris ülésezés.

Kövér László azt mondta: régóta az a véleménye, hogy a 386 képviselővel is a háromhetes ülésezési rend az optimális. „2014-től pedig, amikortól 199-re, tehát a jelenlegi alig több mint felére csökken számuk, a munkaterhük a duplájára nő, és nemcsak a törvényhozásban, hanem a választókerületekben is” - fogalmazott. Szerinte a parlament jelenlegi hektikus működési módjával ez nem tartható. „Pontosabban tartható lenne, de az nagyon megterhelné a képviselőket, illetve a minőség rovására menne” - tette hozzá. Az új házszabály a plenáris üléseken jelenleg zajló részletes vita helyett valószínűleg azt írja majd elő, hogy a módosító javaslatok a bizottságokban érlelődjenek ki.

Az ellenzék az elképzelés napvilágra kerülése óta saját jogainak csorbítását hangoztatja. Kövér László erre azt mondta, örül, hogy az ellenzéki pártok a következő ciklusban is erre a szerepre készülnek, de egyelőre fantomokkal harcolnak, és a minimálisan elvárható az lenne tőlük, ha először megismernék, amiről beszélnek. Szerinte a részletes vitának a mai formájában nem sok értelme van. „Üres, unalmas, néha személyeskedő szócséplés, szegény gyorsírókon kívül a kutya nem figyel oda, sokszor még a levezető elnök is elbóbiskol a pulpituson” - véli az Országgyűlés elnöke, aki olyan színjátékhoz hasonlította a ma zajló részletes vitát, amelynek még nézői sincsenek.

Mint mondta, azoknak az ellenzéki képviselőknek, akik a részletes vita eltörlése esetén jogaik sérelméről, szűkítéséről beszélnek, jó ha számot vetnek azzal is, hogy ezen viták legtöbbjén ma kevesebb képviselő tartózkodik az ülésteremben, mint amennyi egy-egy bizottság létszáma. Kövér László elképzelései alapján egy törvényelőkészítő bizottság jönne létre átvéve a mostani alkotmányügyi bizottság idevágó funkcióját.

Ez a testület létszámában, politikai súlyában is a legerősebb bizottság lenne, elnökét a mindenkori kormánypárti többség adná, és oda minden frakció a „legjobb erőit”, a legfelkészültebb szakértőit delegálná. Ez a bizottság tárgyalná meg azokat a kérdéseket, amelyek jelenleg a plenáris ülésen a részletes vitában kerülnek terítékre, és rendezné koherens szöveggé azokat a módosító javaslatokat, amelyeket a képviselők a különböző bizottságokon keresztül nyújtanának be. A házelnök elmondta, hogy a formálódó új szabályok szerint a képviselői véleménynyilvánításba nem férne bele semmilyen eszköz, amely túlmegy a verbalitáson. Úgy véli, nem kell megengedni, hogy a parlamentben újabb és újabb ötletekkel álljanak elő „magukkal mit kezdeni nem tudó, vagy éppen csekély támogatottságukat feldolgozni nem képes képviselők.”

Kövér László szerint el lehet képzelni, hogyan nézne ki a parlament, ha mindenkinek lenne egy „remek” ötlete és azt meg is valósítaná a plenáris üléseken. „Minden frakció kifeszítené a maga molinóját szív küldi szívnek jegyében, üzenetként a választóknak, vagy a képviselők integethetnének a kameráknak, hogy itt vagyok, anyu!” - mondta a politikus, megjegyezve, nem megengedhető, hogy bolhacirkuszt csináljanak a törvényhozásból.

Összesen 53 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Talán kötelezővé kellene tenni a parlamenti üléseken való részvételt -s ez esetben nem kongana a ház mikor fontos dolgainkat lennének hivatottak megtárgyalni.
Kövér javaslata hallatán az jut az ember eszébe, hogy tk maga a parlamenti ülés is tök felesleges. Lehet, hoyg ebben a formájában az, de ha továbbra is parlamenti demokráciában gondolkodunk -és ugye abban?- akkor a működést kell hatékkonyabbá tenni. Bár meglehet, hogy ehhez másfajta parlamenti képviselőkre lenne szükség, olyanokra, akik oldaliságtól függetlenül komolyan veszik esküjüket, keményen felkészülnek és érdemben szólnak hozzá.
Mert ugye ők mindannyian arra esküdtek, hogy szolgálják a hazát.

Kövér: Nem megengedhető, hogy bolhacirkusz legyen a parlamentből

Kis naív!

A Legyen Más a Parlament (LMP) meg elvbarátai (DK, MSZP, Jobbik) eddig is azt tette.

Kövérnek teljesen igaza van!

Selmeczihez hasonlóan ezt az embert is ki lehetne már vonni az első vonalból. Még a jobboldalon is sokaknak görcsbe rándul a gyomra Kövér nevévek hallatán.Vele is nehéz lesz nyernünk.

Kedves balint60!

Meggyőződésem, hogy mindkét oldalon nagyon sok józanul gondolkodó, az általa választott politikai elittel szemben bizonyos elvárásokat alap szinten megfogalmazó, józan gondolkodású ember van. Ezért hiszem azt is, hogy mindkét oldalon nem kevesen vanak olyanok, akiknek a saját politikai palettájuk szakmai, vagy emberi, vagy egyszerre mindkét szempont alapján nezezen elfogadható. Mondhatnám azt is, hogy minden oldalon szép számmal rándulnak össze a gyomrok.Pesze, hogy tudnám folytatni a sort, sajnos még jó néhány névvel ki lehetne egészíteni a listát. De a folytatás adott mindenki számára,de az úgy hiteles igazán, ha mindkét oldal vitatott személyiségei néznek egymással szembe a listán. Lássunk a másik oldalról is elutasított neveket! Úgy érzem, hogy nem vagyok vádolható elfogultsággal, elismerve a szubjektív ítélet alkotás elkerülhetetlenségét.Elismerem mindkét oldal erényeit, de szóvá teszem a saját ismeret szintemhez igazodó kritikámat is.Korábban írtam arról, hogy sajnos ezzel a politikai elittel kell megelégednünk. A háború előtti, alatti, majd az azt követő vészkorszak megsemmisítette az értékes polgári réteget, az arisztokrácia társadalmilag hasznos elemeit, így újra kell tanulni sok mindent.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés