Dühös gazdák foglalták el a szabálytalan vállalkozó földjét Kajászón

2012. október 21. 10:34
Szabálytalan volt, és a mezőgazdasághoz sem ért az a Kiss Árpád, aki az állami földpályázaton a Kajászóhoz közeli területek kétharmadát megnyerte, ezért a föld nélkül maradt helyi gazdák saját kezelésbe vették a birtokot. Az Index cikke szerint a vállalkozó a Vidékfejlesztési Minisztérium közigazgatási államtitkárának szomszédja.

Bár a Nemzeti Földalapkezelő pályázatának eredményei alapján egy kápolnásnyéki tetőfedő és nádarató vállalkozó, Kiss Árpád nyerte meg a Kajászóhoz közeli 285 hektárnyi földterületet, október 17-én négy, az állami földpályázaton elutasított Fejér megyei gazda saját kezelésébe vette a birtokot – számolt be az Index. A helyi gazdák szerint Kiss szabálytalan volt, és a mezőgazdasághoz sem ért. Ángyán József fideszes képviselő, volt vidékfejlesztési államtitkár a vállalkozóról korábban szintén leszögezte: ezidáig nem gazdálkodott, mezőgazdasági eszközei pedig nincsenek.

A helyiek szerint Kiss Árpád az állami földet, ami a Kajászón bérbe adott területek kétharmada, Dörömbözi József agárdi nagygazda kezébe adná megművelésre. Az Index cikkében arról is beszámolt: Kiss Árpád annak a Farkas Imrének kápolnásnyéki telekszomszédja, aki a Vidékfejlesztési Minisztérium közigazgatási államtitkáraként felügyeli a Nemzeti Földalapot, valamint elnöke a Birtokpolitikai Tanácsnak. A Kiss pályázatával kapcsolatban megemlített szabálytalanságról Boór Ferenc, a Fejér Szövetség és Összefogás a magyar földért egyesület szóvivője azt mondta: a terület négy hektárral nagyobb, mint amire a vállalkozó pályázhatott volna.

A helyi gazdák a „törvényesség helyreállítása érdekében” vették saját kézbe az önkormányzati tulajdonú területet. Erről a Nemzeti Földalap kezelő szerveit és a vidékfejlesztési minisztert is tájékoztatták. Ugyan nem jelentették be, de pont emiatt egy nyertes már vissza is adta pályázatát a megyében – mondta Boór az Indexnek. Hozzátette: egyetlen kajászói lakos sem nyert földet a pályázatokon, Mészáros Lőrinc, Felcsút polgármestere, a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia elnöke kapta a helyi földek maradék egyharmadát.

Összesen 86 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés