A szakképzésről szóló törvény megsemmisítését kérte az ombudsman

2012. augusztus 5. 12:02
Szabó Máté a szakképzésről szóló törvény megsemmisítését kérte az Alkotmánybíróságtól. Az alapvető jogok biztosa szerint ez a törvény sérti a jogállamiság elvét.

Az alapvető jogok biztosa a jogállamiság elvének sérelme miatt a szakképzésről szóló törvény megsemmisítését kérte az Alkotmánybíróságtól – közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala vasárnap. Szabó Máté álláspontja szerint e törvény nem biztosít kiszámítható jogszabályi környezetet, mert számos kérdést nem szabályoz kellő részletességgel. Ennek következtében a pedagógusoknak, a szülőknek és a gyermekeknek nincs lehetőségük arra, hogy a szakképzésről szóló törvény tartalmát kellő mélységében megismerhessék és felkészülhessenek a jogszabály alkalmazására.

 
Az ombudsman az Alkotmánybíróság figyelmébe ajánlja annak vizsgálatát, hogy az első szakképzés ingyenességének az egyéni szempontok mérlegelése nélküli elvesztése összhangban van-e az alaptörvényben meghatározott, az ingyenes és mindenki számára elérhető középfokú oktatás biztosítására vonatkozó állami kötelezettséggel, vagy pedig jogalkotói mulasztás áll-e fenn.
 
A szakképzési törvény csak az iskolai rendszerben meghatározott időszakon belül megszerzett első szakképzést teszi ingyenessé. Ez a szabályozás nincs figyelemmel arra, hogy milyen okból húzódott el a képzés, az egyéni, adott esetben méltányosságra alapot adó szempontok nem mérlegelhetők. Így az is eleshet az ingyenes középfokú oktatás lehetőségétől, aki nem felróható okból – hanem például egészségügyi alkalmatlanság miatt – kényszerül egy már megkezdett képzésről egy másikra váltani – hívja fel a figyelmet Szabó Máté közleményében. 

Összesen 14 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szabónál már igencsak kilóg a lóláb, hogy az lmp agyamenését képvíseli és úgyanúgy csusztat és belemagyaráz olyanokat is a törvényekbe ami nincs benne. Nem ez az első akciója.
Mióta átalakult az ombucmani intézmény és több jogsít kapott olyan dolgokba is beleköt amiben nem nagyon kéne.

Hiába ha valaki hatalmat kap nem biztos, hogy tisztességet is adnak hozzá.

Szabó sumákol, mert a beadványait úgy teszi meg, hogy azt magánszemélyek kérték.( ezt a jogot az új alaptörvény biztosítja neki). Utólag mindig kiderül, hogy a magánszemélyek mögött minden esetben a kibukott szdsz-es holdudvar valamelyik tagja , vagy az lmp-hez közel álló jogvédő bujik meg.A témái meg azonosak a ballib médiában már megfutattot cikkekkel ami természetesen a hatalomból kihullott holdudvar véleményét és kritikáit tükrözi.

Azért az ne zavarjon, hogy amit most Szabó kifogásol az a napali képzére vonatkozik és nem befolyásolja a felnőttképzést, ahol szintén állami finanszirozással több szakma is megszerezhető. Mellesleg az eü okokból eltanácsoltak a rehabilitációs képzésben szintén állami finonszirózással szakmát lehet szerezni.

Az érdekes az, hogy ezeket a törvényeket szakmai konszezus után hozták konzultációs sorozat után, s nem volt kifogásuk az érintetteknek. Természetesen az ellenzék, mint mindenbe beleköt, de ez nem indok arra, hogy az ombucman úgy értékelje szerepét, hogy neki kell törvényhozóként fellépni és az ellenzék kifogásait felvállalnia. Mivel a tisztelt ellenzék politikai okokból nem megy az AB-hez, mert az a társadalomban nem találna megértést, mivel az érintetteknek elfogadható megoldás született, ezért Szabó uron keresztül szúr egy tüskét a parlamenti többség törvényeibe.

Szabó ott téved, hogy a törvény mindig "kerettörvény" a részletes szabályozás a szaktárcára tartozik, mikor is részleteiben pontosítanak.Ebben az esetben is ez a helyzet, mint más törvenyeknél pontosan leírják a végrehajtási szabályzatot ami a törvény hatája alá esik.

Szabó nem elöszőr adja elő ezt.

Jó lenne tudni, hogy kit, kiket szolgál ez az ombuds-manus.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés