Így kötne hűségszerződést a hallgatókkal az állam

2012. január 4. 11:07
A magyar állam a Népszabadság birtokában lévő előterjesztés szerint már ez év szeptemberétől bevezetné a hallgatói szerződést, melynek egyik célja, hogy a hallgatók a diploma megszerzése után három éven belül Magyarországon helyezkedjenek el. Ellenkező esetben vissza kell téríteni a képzés költségének a jegybanki alapkamat három százalékával növelt összegét.

A Népszabadság szerint a hallgatói szerződés célja, hogy az állami ösztöndíjjal, részösztöndíjjal tanulók a törvényben szabályozott támogatási idő másfélszeresén belül diplomát szerezzenek. Cél az is, hogy a hallgatók a diploma megszerzése után három éven belül Magyarországon helyezkedjenek el, és a jogviszonyuk legalább annyi ideig tartson, hogy minden, diákként rájuk költött százezer forint egy hónapnak feleljen meg. Ellenkező esetben vissza kell téríteni a képzés költségének a jegybanki alapkamat három százalékával növelt összegét – írja a lap. A diploma megszerzése után évente elszámoltatnák a hallgatókat, hogy Magyarországon végeztek-e munkát vagy külföldön.

A javaslat indokolása szerint a felsőoktatás jelenlegi finanszírozási modellje „igazságtalan”, mert a képzéséért azok az állampolgárok is fizetnek, akik maguk nem veszik igénybe a felsőoktatás szolgáltatásait. A NEFMI szerint ugyanakkor az államilag támogatott hallgatók egy része a fokozatát az optimális képzési időt túllépve, egy része pedig egyáltalán nem szerzi meg. A hallgatói szerződések célja a társadalmi igazságosság érvényesítése – írja a NOL.

Összesen 40 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hát akkor talán az utolsó még itt dolgozó orvosokra még jobban kéne vigyázni, kedves "Timur és csapata"...
Amúgy demagógiából jeles!!

Ugyanmár. Ez a törvény teljességgel hatástalan. Aki mást ir, az vagy nem gondolta végig a dolgot, vagy média-munkásembör ;)

Már megint megetett valaki a jól láthatóan túlterhelt főnökséget egy jól hangzó zöldséggel.

Prémiumot a svindlernek.

Micsoda hülyeség. Pont, hogy az első években kellene mindenkinek külföldre mennie, hogy világot lásson.

"A javaslat indokolása szerint a felsőoktatás jelenlegi finanszírozási modellje „igazságtalan”, mert a képzéséért azok az állampolgárok is fizetnek, akik maguk nem veszik igénybe a felsőoktatás szolgáltatásait."

Ezt valószínűleg még az előző kormány tandíj bevezetését célzó törvényjavaslatából vették, Ctrl+C Ctrl+V megoldással. A tandíj viszont - akkor ellenzékben - ördögtől való dolog volt, hiszen szavazatot lehetett az ellenzésével nyerni.

Amúgy szép kis bürokrácia épülhet majd fel a végzettek nyomonkövetésére (milyen címen kell majd keresni őket 4-5-6 év múlva?), a papírok feldolgozására, a nemjelentők felkutatására és büntetésére, a külföldre menők azonosítására. 1,000,000 munkhely valószínűleg ebből nem várható, de minden kicsi számít.

Ez engem érint, viszont lusta vok elolvasni...

Annyi pozitívum van benne, hogy itt nem kell majd mindenkinek fizetni, a tandíj esetén pedig mindenkinek kellene, még annak is, akinek esze ágában sincs elmenni.

Bár mit ne mondjak, ez egy igen erős befolyásoló tényező, eddig én is úgy voltam vele, hogy diploma után irány Amszterdam, a Fűügyi Bizottság, most a tervezetet ismerve lecsökkent a mozgásterem, marad a Budapesti Dzsojatermelő kirendeltség.

A kormánynak inkább támogató intézkedéseket kellene hoznia, olyan szakokon és továbbá szakmákon belül, ahol hiány van. A Fidesz inkább a könnyebb utat választotta, a börtönt.

Még annyit, hogy mi a helyzet a nemzetközi szakokkal? Na meg, ennek az egésznek a vesztesei megint a humánosok lesznek:D Olyan telítettség lesz itt, hogy csak na.

"a jegybanki alapkamat három százalékával növelt összegét. " mi van?
Szoval ha 7% az alapkamat akkor most az 0.03*7=0.21%? ez nem valami hiba?

Ez a legegyszerűbb.
Sokaknak ennyi elég is, hogy lássák milyen jól és igazságosan dolgoznak a fiúk...

Ahogy már többször írtam, a tények sokakat nem zavarnak...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés