A kormány elvárta a reptér névváltoztatását

2011. március 22. 18:39
Elvárható lett volna, hogy a kormánytisztviselők támogassák a kormány kinyilvánított és egyértelmű kérését - írta a Vidékfejlesztési Minisztérium.

Azonnali hatállyal feloszlatta a kormány a földrajzinév-bizottságot, miután úgy határoztak: a kormány által javasolt Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér név bonyolult, és nem menne át a köztudatba. Egyes bizottsági tagokat a bizottsági tevékenységüktől független munkahelyükről rúgtak ki - írja az Index.

„A Magyar Köztársaság Kormánya [...] arra kérte a bizottságot, hogy 2011-től a ferihegyi repülőtér a világhírű magyar zeneszerző és zongoraművész nevét vegye fel. Mivel a 25 fős Földrajzinév-bizottság 17 tagját minisztériumok delegálják, elvárható lett volna, hogy a jelen lévő kormánytisztviselők támogassák a kormány kinyilvánított és egyértelmű kérését” - írta a minisztérium.

A bizottság egykori vezetője az Indexnek azt mondta: a bizottság élén töltött évek alatt nem látta jelét annak, hogy bármely minisztérium vagy a kormány valaha is figyelmükbe ajánlott volna ügyeket, vagy konzultációra hívott volna bárkit a szavazás előtt. „Nem gondoltunk arra, hogy ne lehetne másképp szavazni, mint ahogy a kormány javasolta” - mondta Dutkó András, aki szerint a Ferihegy nevét is ugyanolyan független módon vizsgálták, mint bármely más javaslatot.

Összesen 49 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

ez egy vicc már..
lassanként tényleg elhiszem, hogy diktatúra épül...

Válaszok:
emhem | 2011. március 22. 18:58

szóval amikor már a látszatintézkedéseik ellen véleményt nyilvánítókat is büntetik...
nem lesz ennek így jó vége

Nem szép ügy ez, és nem tudom, hogy miért jutottunk ide. Miért nincs valami önkontrollja a rendszernek?

A levélben leírt amúgy tudtommal nem is igaz: a bizottság a név megváltoztatását támogatta, csak egy másik változatot javasolt, nem?

Nem azert gyerekek, de ez qrva nagy ongol. Ilyen marhasagot hogy lehet nyilatkozni, hogy ELVARHATO egy szavazas eredmenye? Surgosen levaltani aki ilyet mond!
Ha van egy bizottsag aki szavaz, akkor neki termeszetes joga ra, es ellene szavazni.
Meg parlamenti kepviselok eseten is durva lenne ilyet nyilatkozni. VAGY mondjak azt hogy erre a bizottsagra nincs szukseg, mert ugyis az lesz amit a kormany mond, szuksegtelen plusz egy fogaskerek. De diszletnek ne szolgaljon se bizottsag, se tanacs, se semmi.

Helyesen ez a nyilatkozat: Remeltuk hogy a kormany altal delegalt tagok tamogatjak a javaslatunkat, azonban ugy dontottek hogy nemmel szavaznak, sajnaljuk.

A hatályos jogszabály alapján (4. §) a Bizottság feladata volt a név megállapítása. A komány felkérte erre a munkára a bizottságot egy konkrét elképzeléssel, és az valóban meg is változtatta a repülőtér nevét (azaz "javaslatot tett"), pontosan ahogy felkérte őt a kormány. Csak egy másik változatot támogatott az 5. § alapján. A véleményével lehet persze vitatkozni, de a jogszabályi felhatalmazása pont erről szólt.

Válaszok:
gross | 2011. március 22. 19:52

Amúgy az új rendelet szerint a kormánynak (azon földrajzi nevek esetében, melyekhez "kiemelt közérdek" fűződik, bármit is jelentsen ez) nem kell figyelemmel lenni az 5. § (1) bekezdésre, így többek között "a települési és a helyi kisebbségi önkormányzat, az egyéb szervezetek véleményére", a "történelmi hagyományokra", valamint a "nyelvi és nyelvhelyességi követelményekre".

Biztató...

Nyilvánvalónak tűnik, hogy a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetben a jövőbe mutató Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér volt a megoldás, nem pedig a retrográd Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér, Budapest-Ferihegy. A 2/3-os felhatalmazás lehetővé tette, hogy rendet vágjon a kormány az akadékoskodó bürokraták között. A gazdasági felemelkedést a legjobban talán az szolgálja, hogy megszüntették a rosszul szavazó tagok munkaviszonyát. Ezzel is csökken a közsztisztviselői létszám, illetve erősen vélelmezhető, hogy ezek nagyrészt a forradalom ellenségei voltak.

A Forradalom jelkepe eztan a sarlo-kalapacs helyett a fagylalt es a galamb. Aki nem nyal, repul :)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés