Matolcsy: Magyarország a pénzügyi függetlenség útjára lépett

2010. július 22. 12:29
Az államadósság GDP-hez mért szintjét 80 százalékról 60 százalék alá kell csökkenteni, az államháztartási deficitet a következő években 3 százalék alá kell mérsékelni a GDP-hez képest - mondta Matolcsy György a Gazdasági és Szociális Tanács ülésén.

Magyarország elindult a pénzügyi függetlenség felé - hangsúlyozta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter csütörtökön a Gazdasági és Szociális Tanács (GSZT) ülésén. Elmondta: Magyarország akkor lesz képes a jövőbeni stratégiáját megvalósítani, ha képes lesz tágítani mozgásterét a pénzügyi függetlenség megteremtésével.

Az államadósság GDP-hez mért szintjét a jelenlegi 80 százalékról 70, majd 60 százalék alá kell csökkenteni, az államháztartási deficit idei 3,8 százalékos tervezett mértékét a következő években 3 százalék alá fogja mérsékelni a GDP-hez képest - írja a híradó.hu.

Összesen 37 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

eddig oké, már csak a bankadó az érdekes, meg pl az offshorok felé történő utalások adóztatása, és nem ártana végre mérsékelni az üzemanyagokat terhelő adókat egy elviselhető szintre, hátha a fuvarozók visszatérnek a magyar kutakhoz

"Ez azt jelenti, hogy a piac nem az IMF oldalára állt, amit egyenlőre nehezen tudok elhinni."

A Piac, ami odaáll. Ez indexes mitológia, szerintem hanyagoljuk.

Mi vagyunk a piac, mindenki, aki kereskedik. Pl. hétfőn a Piac jól lereagálta Magyarország szörnyű helyzetét: hatalmas eséssel nyitott a BUX, amikor a Piac - Indexet olvasó, pánikba esett kisbefektetők és az ő pánikjukra számító, unatkozó spekulánsok - jól "rátenyereltek a sell gombra", hogy egy indexes képpel éljek. Értelemszerűen a nagyobb játékosok nem Papp László Tamás publicisztikái alapján mérik fel a gazdasági helyzetet, úgyhogy ők nyugton maradtak. Nem "álltak" senki "oldalára", főleg, mert nem léteznek ezek az oldalak.

Az aukció "sikeres" volt, amennyiben lezajlott. Hozamemelkedés is történt, ami rossz hír.

Ha Magyarország nem kap IMF-es védőernyőt, a hozamok tovább emelkednek. Nem feltétlenül a csillagos égig, persze, de többletköltségeket okoznak. Ezek a többletköltségek az egész lakosság számára hátrányokat jelentenek.

A bankadó a lakosság számára előnyösebb, mint egy közvetlenül a lakosságot érintő megszorítás, mert a bankok a bankadó költségeinek csak egy részét tudják a lakosságra hárítani.

Ha az IMF nem ad hitelkeretet a bankadó miatt, akkor a lakosság egyfelől megnyeri azokat az előnyöket, amelyekkel a bankadó jár egy másfajta megszorítással szemben, másrészt elszenvedi a hozamemelkedés hátrányait. A politikusok feladata mindig az, hogy eldöntség, egy ilyen helyzetben mi a jobb, összességében melyik lehetőség kedvezőbb.

Szerintem egyébként kompromisszum lesz, lesz valamiféle bankadó, de nem pont olyan, mint amit most akar a kormány, a lakossági megszorítás pedig valamilyen rejtett formában fog megvalósulni.

Érdekes módon olyan politikai helyzet alakult ki az országban, hogy most már akkor is érdemes az "IMF-fel szembe" mennie a kormánynak, ha ez összességében nem hozza az először várt előnyöket. Egyrészt az önrendelkezés visszanyerése szempontjából, másrészt ennek belpolitikai vonzatai miatt. A belpolban az a felállás most, hogy egyfelől van a kormány és az ország, másfelől az IMF és az MSZP. Az utóbbinak, bár eleve ellenszenves szerepet játszik, az az érve, hogy ha nem "engedelmeskedünk az IMF-nek", hanem "széllel szemben hugyozunk", akkor végünk lesz, államcsőd lesz, az országot kiközösítik stb. Mivel ilyesmi biztosan nem fog történni, ezért az MSZP a szokásos módon óriási politikai vereséget fog szenvedni, ehhez a Fidesznek csak annyit kell tennie, hogy vagy "ellenáll" az IMF-nek, vagy kompromisszumot köt vele. A baloldal a szokásos módon eltaktikázta ezt az egészet, és már nem tud jól kijönni belőle.

Hát el is várom, hogy így legyen.

A sápítozók természetesen értik.

Az egyik szokásos, teljesen "basic" agitpropos módszert hangsúlyozzák, a sejtetést és a hofigézás leleplezést. Amikor a zöldségpiacon egy zsák krumpli vétele közben egyetértünk az árussal, hogy "úgyistudjuk", hogy "azok ott fönt" "kitolnak a kisemberrel". Tehát "úgyisáthárítják", pont. Nem kell ezt indokolni, megy ez magától. Kövér László annak idején ezzel a mentalitással kapcsolatban mondta el a köteles beszédét egy másik konkrét ügyben. Úgysemsikerül. Úgyishazudnak. Úgyisvisszafelésülel.

Akik erre a hangulatra játszanak rá, azok - miközben általában azt képzelik magukról, hogy ők a "kritikus gondolkodók" - azért választanak rossz stratégiát, mert ezzel pont a politikailag legpasszívabb rétegekre tudnak hatni, akik "úgysem" szavaznak, mert ugye a politikusok "úgyis" átverik őket.

Bájos, ahogy az oláh kolléga próbálja utánozni az itteni politikai szlenget, hogy bennfentesnek tűnjön. Valószínűleg van is neki néhány eredeti, 1993-as Magyar Hírlapja, azokból tudhatja, hogy Magyarországon "szekértáborok" léteznek.

Nem az erdélyi magyarokat oláhozom, hanem a kesztió nevű oláh balliberális nicket.

A "szekértáborokat" (ismét jelzem, hogy ez a kifejezés a 90-es évek elején számított frissnek) pedig nem lehet eltüntetni "bár ne lennének" típusú kívánságokkal, és ez nem is baj. Nyomod az szdsz-es dumát, mint süket az ajtót, és azt várod, hogy még udvariasak is legyenek hozzád. Vicces.

Szerintem a te hülyeségedtől mindenképpen függetleni kell magunkat!

Azt hiszem neked a hatalmas szakértelmed a legnagyobb hibád....Nem engedi, hogy elképzeld, lehet másképp is....Neked sokkal jobb lenne a Rákosi rendszer...és a hit, hogy semmi nem változik....Sajnálom, hogy nem veszed észre hogy már mennyi minden egészen más....itt van pl. a 2/3. Nem érdekes?

Itt annyi a szakértő, hogy most már kétségb vagyok esve, mi lesz itt 4 év után, mikor ideszabadulnak a mandátum nélkül maradt országgyúlési és önkormányzati képviselők....

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés