Orbán Viktor Müller Cecília oldalán tett rendkívüli bejelentést (VIDEÓ)

2024. szeptember 24. 08:49

A keddi Árvízinfón a kormányfő közölte, a legnagyobb vízállás ma elhagyja Magyarországot, ezért jöhetnek az egészségügyi szakemberek.

2024. szeptember 24. 08:49

Nyitókép: Orbán Viktor Facabook-oldala

Kedd reggel 7 óra 30 perc után ismét Árvízinfót tartott Orbán Viktor miniszterelnök, melyen jelen volt Vitályos Eszter kormányszóvivő és Müller Cecília országos tisztifőorvos. 

A kormányfő arról adott tájékoztatást, hogy az árvízvédelmi operatív törzs kedden még dolgozik, a tervek szerint és a jelentéseknek megfelelően 

az árhullám Mohácsnál tetőzik, és utána el is hagyja az országot. 

Elhangzott, hogy az operatív törzs munkájára szerdától már nem lesz szükség, egy szűkített formában folytatják majd a munkájukat.

Orbán Viktor hozzátette, „az időjósok biztatnak bennünket. A héten ugyan várható csapadék, de az nem befolyásolja az árhullám levonulását”

A kormányfő ezután felidézte, hogy hétfőn Bajánál is megtörtént a tetőzés, beszélt a védekezésben résztvevőkkel és a térség országgyűlési képviselőjével. Említette, hogy a Pandúr-sziget 850 centiméteres vízállásig védhető meg, most 920 centiméter felett áll a víz. Az önkormányzatot arra kérte, hogy az ártérben található ingatlanok tulajdonosait időben tájékoztassák a szükséges lépésekről.

Orbán Viktor hangsúlyozta, 

az apadás gyors ütemben zajlik.

Majd azzal folytatta, hogy miután „a legnagyobb vízállás ma elhagyja Magyarországot, ezért jöhetnek az egészségügyi szakemberek” – pillantott a mellette álló Müller Cecíliára.

„Visszarendeződik az élet a normális kerékvágásba”

A miniszterelnök ismertette, hogy hétfőn 510 kilométeren védekeztek, ami 200 kilométerrel kevesebb, mint egy nappal korábban. „Láthatóan visszarendeződik az élet a normális kerékvágásba” – mondta el. „Mosonmagyaróvárnál már több mint egy métert apadt, Győrnél 221 centimétert, Komáromnál 293 centimétert, míg Esztergomnál 235-öt. Vácnál is lejjebb van 190 centiméterrel, Budapestnél pedig az apadás mértéke 162 centiméter” – sorolta.

Tehát minden okunk megvan azt remélni, hogy ez a legmagasabb árhullám egyetlen pontján sem csap át a gátrendszerünkön”

– húzta alá Orbán.

Elhangzott továbbá, hogy a 2024-es dunai árvízben 40 kilométeres szakaszon építettek ki ideiglenes védműveket, 4,5 kilométeren épült mobilfal. A védekezésnél fel nem használt homokzsákokat az önkormányzati és állami raktárakba viszik, a zsákokat elteszik a következő árvízre, ami remélhetőleg minél később lesz. Az árvízzel érintkezett zsákokat pedig megsemmisítik, mivel veszélyes hulladéknak minősülnek.

A miniszterelnök kiemelte, a védekezésben több ezer fő vett részt, köztük önkéntesek, katonák, rendőrök, szakemberek. „Harmadfokú készültséget is meghaladó szintet 40 kilométeren kellett elrendelni. A vízügyes szakemberek szeptember 21-e óta 5500 kilométert tettek meg gyalog az árvízvédelem során, ez nagyjából a teljes magyar határszakasz kétszerese. (...) Én 1687 kilométert tettem meg, de nekem jobb dolgom volt, sokszor autóval vittek, de így is mintha eljutottam volna Tallinnba” – jegyezte meg.

Orbán Viktor az eddig elhangzottakhoz hozzáfűzte, hogy 

a kormány a vízügyi szakemberek javaslatára vár a a jövő évi árvízvédelmi fejlesztések és beruházások megtervezése kapcsán. 

Ezt követően döntik el, hogy a jövő évben hol hosszabbítsák meg az állandó gátszakaszokat vagy cserélje állandóra az ideigleneseket – közölte kérdésre válaszolva, valamint azt is megerősítette, hogy a keddi nap során Mohácsra látogat.

A tízmilliárdos az Uniós árvízvédelmi segély kapcsán a miniszterelnök pedig azt mondta, hogy mivel annak megérkezése esetleges, ezért 

érdemes az országnak a saját árvízvédelmére alapozni. 

Ennek kapcsán hangsúlyozta, hogy a jövőre nézve is érdemes felkészülni arra, hogy ne várjon az ország külső segítségnyújtásra.

Orbán Viktor mindezek után köszönetet mondott a fővárosi védekezésben résztvevő vízügyi szerveknek és megerősítette, 

Budapest megkapja a Lánchíd és az alagútra megítélt 6 milliárd forintos összeget. 

Végül megköszönte a főpolgármesternek is az együttműködést.

Az Árvízinfót itt nézheti vissza:

Mobilgát épülhet Baján a Petőfi-szigeten

Bari Bernadett, Baja megválasztott polgármestere arról írt közösségi oldalán, hogy Orbán Viktor miniszterelnökkel és Zsigó Róberttel, a térség országgyűlési képviselőjével tekintették meg hétfőn a bajai védműveket.

Megállapodtak abban, hogy 

a jövőben ideiglenes védművek helyett mobilgátakkal fogjuk védeni Baja városát,

amely a Petőfi-szigeten épülhet meg.

A vonatkozó bejegyzést alább olvashatja:

Az Országos Vízügyi Főigazgatóség kedd reggel egy gyulai munkatársuk fotóját osztotta meg közösségi oldalán, amely Érsekcsanádnál készült, a bajai járásban.

A felvételhez kísérőszövegként azt írták, 

És igen…mindjárt vége!”

 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Baranyában nem történ rendkívüli esemény

A Baranya Vármegyei Hírportál, a bama.hu arról írt, hogy Bajánál hétfőn 921 centiméterrel tetőzött a Duna.

Dunaszekcsőt és Mohácsot pedig keddre virradó éjjel érte el az árhullám tetőpontja. Mohácsnál másodfokúra emelték a készültség szintjét. Ennek feloldásáig tilos az árvízvédelmi töltésen tartózkodni, tehát ott nézelődni vagy például kutyát sétáltatni sem szabad. 

A lap úgy értesült, mindkét helyen felkészülten várták az ár érkezését, 

rendkívüli esemény nem történt.

Pávkovics Gábor, Mohács polgármestere Facebook-oldalán egy légifelvételt is megosztott az áradó folyóról.

Ezt alább tekintheti meg:

Cél, hogy mihamarabb helyre álljon a rend Budapesten

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere közösségi oldalán arról írt hétfőn,  hogy bár még le se vonult az árhullám Budapestnél, megkezdték a felszabaduló utak takarítását.

A III. kerületi Pók utca teljes hosszában, illetve a Nánási út egy részén vasárnap délre már el is végezték az útpályák megtisztítását az FKF munkatársai.

Kedd reggel arról adott tájékoztatást, hogy kollégái éjjel, hajnalban és nappal is takarítanak: több tonna uszadékot, iszapot, hulladékot kell eltávolítanunk a következő napokban.

Megjegyezte azon dolgoznak, hogy 

a Duna apadásától függően a hét második felére teljesen helyreálljon a rend Budapesten.

Bejegyzéséből kiderült, a BKV hétfő éjjel rendbe hozta a villamos alagutat a Clark Ádám téren. Keddtől újra teljes vonalon járhatnak a budai oldalon a 19-es és a 41-és villamosok. A pesti oldalon is hamarosan meg tudják kezdeni a szivattyúzást a villamos alagútból, utána jöhet a takarítás. „Azon vagyunk, hogy már pénteken vagy szombaton újra járhasson a 2-es és a 23-as villamos a teljes vonalon” – tekintett előre Karácsony.

A Fővárosi Csatornázási Művek munkatársai ezzel párhuzamosan megkezdték az ideiglenes gátak bontását. Több mint 520 ezer homokzsákból és több mint 6 ezer köbméter agyagból épített gátat, illetve védvonali megerősítést kell visszabontaniuk és elszállítaniuk.

A zsákokat és a homokot az előírásoknak megfelelően újrahasznosítják 

– írta.

Közben a Főkert szakemberei a Rómain, az Óbudai-szigeten és a Margitszigeten felmérik az árvíz által okozott károkat, lokalizálják a veszélyessé vált fákat és beavatkoznak, ahol kell – olvasható a főpolgármester Facebook-oldalán.

 

Kapcsolódó cikkek a Árvíz 2024 aktában.

Nagy veszélyre hívta fel a figyelmet Müller Cecília

Több magyar településen baktériumokat, illetve szennyeződésre utaló algákat mutattak ki az ivóvízből, ezeken a helyeken az ivóvíz csak forralás után fogyasztható. Továbbá lajtoskocsiból biztosítják az ivóvizet, a csecsemőknek pedig palackozott víz fogyasztását ajánlják – részletezte az országos tisztifőorvos.

6 órája

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
konfucius
2024. szeptember 24. 11:20
Majd akkor kapjon Budapest hatmilliárdot, ha betartotta a vállalását: engedi az autókat a Lánchídon. Amúgy nem foglalok állást a kérdésben, csak jelzem, hogy Budapest most a semmire, a saját szava megszegése után kapna hatmilliárdot. Akkor én is kérek, jó? Csak 60 milliót. És nem magán-, hanem közcélra fordítanám. És semmilyen ígéretemet nem kell eleve megszegnem hozzá. Ami pedig az árvizet és a védekezést illeti: nem csak gátat kellene építeni, hanem elsősorban a kiszáradó alföldi tájba kivezetni a vizet. Két hete még szárazság és 40 fok volt. Most pedig sikeresen kikísérjük a két balatonnyi többlet vizet az országból. Ennek a felénél is többet el lehetett volna vezetni a tájba, ha nem azon igyekezne a vízügy, hogy az utolsó négyzetcenti belvíztől is a lehető leghamarabb megszabaduljon, utána meg sopánkodik az aszály miatt. A faszom kivan már a vízügytől, a kormány meg ne tőlük várjon iránymutatást!!
files32
2024. szeptember 24. 10:37
érdemes az országnak a saját árvízvédelmére alapozni. Felébredtél faszkalap, mindenki így teszi.
magyarok2026
2024. szeptember 24. 10:13
Évekig kellett eltartani ezt a vén nyunyókás öregasszonyt haszna nulla volt de legalább százmilliókba került!
tolmacs-0
2024. szeptember 24. 10:08
ez a kép jó lesz illusztrációnak az oltásáldozatok perében... (az ügyészi beszédhez)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!