Matolcsy Györgyék döntöttek, és már az amerikai elnökválasztást figyelik

2024. szeptember 24. 15:20

Az elemzői várakozásoknak megfelelően lépett a jegybank, amit a kedvező inflációs folyamatok, valamint az EKB és a Fed monetáris politikája is támogatott. Várhatóan decemberben folytatódhat a kamatcsökkentési ciklus.

2024. szeptember 24. 15:20

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Molnár Dániel, a Makronóm senior makrogazdasági elemzőjének kommentárja.

Előzetesen a jegybank 4 kérdéskörhöz kötötte a kamatcsökkentési ciklus szeptemberi folytatását. Ezek közül az augusztusi infláció kedvező irányba mozdult el, ismét visszatért a jegybanki toleranciasávba, és a maginfláció is minimális lassulást mutatott a megelőző hónaphoz képest, vagyis az árfolyamatok jelenleg nem indokolják a szigorú kamatkondíciók fenntartását.  

Másrészről a nemzetközi kamatkörnyezet is kedvező irányba változott a legutóbbi ülés óta. Szeptemberi ülésén az EKB is tovább folytatta a kamatcsökkentést, ugyanakkor a várható kamatpályát illetően fennmaradt a jegybank óvatos hangneme.  

A Fed ezzel szemben nagyobb, 50 bázispontos lépéssel kezdte meg kamatcsökkentési ciklusát,  

sőt a dot-plot alapján további két, 25 bázispontos kamatvágás várható év végéig. Vagyis szélesedett a kamatkülönbözet az elmúlt időszakban, ami így teret nyitott a hazai lazításnak is. Ezenfelül a forint árfolyama is viszonylag stabilan alakult az elmúlt hetekben, vagyis erről az oldalról sem volt nyomás a jegybankon. 

A várható kamatpályát illetően továbbra is jelentős a bizonytalanság.  

A jegybanki döntéseket ugyanakkor várhatóan elsősorban továbbra sem az infláció befolyásolja, és bár októbertől ismét gyorsulást mutathat az éves ráta, annak mértéke nem lesz kiemelkedő. Az év végéig 5 százalék alatt lehet a pénzromlási ütem, hogy aztán jövőre ismét lassuljon.  

A szűk keresztmetszetet továbbra is a nemzetközi pénzpiaci környezet, azon belül is a nagy jegybankok (EKB, Fed) kamatpolitikája befolyásolja. Habár kihasználva a Fed nagyobb kamatvágását, az MNB a szeptemberi ülés keretében csökkenthette volna az alapkamatot 50 bázisponttal, feltehetően a korábbi üléseken is hangoztatott óvatos megközelítés miatt tekintettek el ettől.  

Ezzel együtt a hazai monetáris lazítási ciklus várakozásaink szerint a következő hónapokban is a Fed-kamatvágások függvényében folytatódhat tovább. Így pedig a novemberi és a decemberi ülésen nyílhat tér újabb 25-25 bázispontos csökkentésre.  

A novemberi amerikai elnökválasztás azonban jelentős pénzpiaci turbulenciát okozhat bármelyik jelölt győzelme esetén,  

így arra számítunk, hogy csak a decemberi ülésen csökken tovább a magyar alapkamat. Előrejelzésünk szerint jövőre is folytatódhat a kamatvágás, várhatóan negyedévente 25 bázisponttal, így a hazai alapkamat 2025 végéig 5 százalék közelébe mérséklődhet. 

Kapcsolódó:

Címlapfotó: Flickr

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.

 

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ekeke1
2024. szeptember 24. 16:45
Menjenek a vasporos csicsába a 0,25 százalékos csökkentésükkel. Bezzeg mikor emelni kellett az egekbe, nem ilyen mértékekkel emeltek.
dodek4b
2024. szeptember 24. 16:23
Amikor az ember beleöregszik már a munkájába , akkor nem szégyen az , ha emelt fővel távozik , a stafétabotot pedig átadja a fiatalabb kollégának. Aki pedig nem veszi észre hogy eljárt felette az idő , és elkezd küzdeni mint "malac" a jégen, abból könnyen lehet , hogy szilveszterre már csak menü lesz az étlapon.
llnnhegyi
2024. szeptember 24. 15:33
Magyar Rácuppanós Péter a TISZA párt őrjöngő elnöke meglepetéssel fogadta. 1% emelésre számított! A III/III-s ügynöksége dolgozik tovább a pénzromláson. Aljas,sunyi gazember!
llnnhegyi
2024. szeptember 24. 15:30
Bod Péter Ákos és Kéri Laci bá sem értik! A két, kitartó hülye libbcsikommcsi!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!