Ezért engedték rá az árvizet a bajai házakra – utánajártunk!

2024. szeptember 24. 14:16

Az önkormányzatot rengeteg támadás érte a nyári gát átvágása miatt.

2024. szeptember 24. 14:16

Nyitókép: Nyirati Klára Facebook-oldala

Míg a fővárosban szombaton tetőzött a Duna, addig az országot kedden elhagyó ár a déli területeken még komoly kihívásokat okoz. Baján több ház is a vízben áll.

Ahogy arról Orbán Viktor is beszélt a kedd reggeli Árvízinfón, hétfőn Bajánál is megtörtént a tetőzés, beszélt a védekezésben résztvevőkkel és a térség országgyűlési képviselőjével. Említette, hogy a Pandúr-sziget 850 centiméteres vízállásig védhető meg, most 920 centiméter felett áll a víz. 

Az önkormányzatot arra kérte, hogy az ártérben található ingatlanok tulajdonosait időben tájékoztassák a szükséges lépésekről.

Nyirati Klára, a város leköszönő polgármestere vasárnap közösségi oldalán azt írta, „már III. fokú az árvízvédelmi készültség, hiszen a Duna vízszintje meghaladta a 900 cm-t”

Majd azzal folytatta, hogy az elmúlt napok során a közösségi médiában „rengeteg, alaptalan támadás érte a városvezetést a Pandúr-szigeti nyári gát átvágása miatt”, ezért a város honlapján egy hivatalos lakossági tájékoztatást tettek közzé.

 A tájékoztatóból kiderült, hogy az önkormányzati tulajdonú nyári gát átvágása nem egyedi, „gyakran alkalmazott és indokolt módszer”. 

Mint írták, a Nagy-Pandúr-sziget területe a területrendezési tervek készítésének és alkalmazásának kiegészítő szabályozásáról szóló 9/2019. (VI. 14.) MvM rendelet szerint a nagyvízi meder övezetébe esik. 

A nagyvízi meder elsődleges rendeltetése a mederből kilépő árvíz és a jég levezetése.

A tájékoztatót azzal folytatták, hogy a nagyvízi mederben fekvő ingatlan tulajdonosa, illetve használója a nagyvízi mederben mezőgazdasági művelést, erdőgazdálkodást vagy más tevékenységet kizárólag saját felelősségére, az árvizek levezetésének akadályozása nélkül, a környezet- és természetvédelmi, valamint a kulturális örökségvédelmi előírások megtartásával folytathat”

Mindezeken túl a Nagy-Pandúr-szigeti nyári gát vízjogi üzemeltetési engedélye értelmében a Nagy-Pandúr-sziget nyári gátja 850 cm-es vízállásig véd, efölött maximum 900 cm-es vízállásig nyúlgátas magasítással védhető meg – írták.

„A nyári gát átvágására, illetve az ott lévő műtárgy (áteresztő zsilip) kinyitására és így lassú víz-beengedésre annak érdekében van szükség, hogy 

a veszélyes áramlások elkerülhetők legyenek, ellenkező esetben a vonuló nagy erejű víz a nyári gátat – előre nem tervezhető helyen vagy helyeken – átszakíthatja,

 továbbá a víz átbukik a töltéskorona felett, ez hirtelen és szabályozatlan elöntéshez vezet és ezzel sokkal nagyobb kárt okoz, akár kifejezett életveszélyt jelent a benn tartózkodók számára, mint a szabályozott beengedés

„A fentiekre tekintettel a nagyvízi mederben elhelyezkedő ingatlanokon, valamint az árvízi töltésen várható károkozás minimalizálása érdekében a szabályozott beengedés, a lassú, kontrollált vízbeengedés – ahogy például 2013-ban is, úgy most is, és ahogy a Nagy-Pandúr-sziget 2024. szeptember 17. napján elrendelt kitelepítése is – szükséges és indokolt volt” – magyarázta döntését az önkormányzat.

Egy neve elhallgatását kérő Telex-olvasó azt mondta, körülbelül másfél millió forint kára keletkezett amiatt, hogy eljutott a víz a házához, illetve a garázsát is elárasztotta. Szintén nehezményezte, hogy szerinte az önkormányzat nem segített megfelelő módon a helyieknek a védekezésben, illetve, hogy indokolatlanul alacsony vízszintnél vágták át a gátat. Ezzel sok családot nehéz helyzetbe hoztak, ráadásul úgy tájékoztatták őket a terület tervezett elárasztásáról, hogy nem hagytak kellő időt a felkészülésre. A Bajai TV-ben megjelent riport szerint a lakók feljelentést tettek az ügyben. 

 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Az átvágott nyári gát az önkormányzat tulajdonában és kezelésében áll

A történtek kapcsán megkerestük az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) sajtóosztályát. Többek között arra voltunk kíváncsiak, hogy miért hozták meg azt a döntést, hogy átvágják a gátat a Nagy-Pandúr szigetnél.

Lapunk azt a választ kapta, hogy „Baja, Nagy-Pandúr sziget a Duna árterében, a nagyvízi mederben található. A rendelkezésünkre álló információk szerint Baja Önkormányzata több helyen rendelt el és folytat árvízvédekezési munkákat”.

Hozzátették, hogy 

a terület nagy része mezőgazdasági művelés alá esik, északi részén üdülőtelep található. 

„A sziget egy részét  a Baja Önkormányzata tulajdonában és kezelésében lévő nyári gát védi a kisebb árhullámok által okozott elöntéstől. A gátkorona szintjét meghaladó árhullámok esetén – mint, amilyen a mostani is – a területet elárasztja a Duna vize” – ismertette az Az Országos Vízügyi Főigazgatóság.

A Mandiner arra is kíváncsi volt, hogy ez a döntés megközelítőleg hány lakost érintett? Mekkora károk keletkezhettek a
területen? Illetve, milyen tervek vannak arra vonatkozóan, hogy a a jövőben biztosítsák a térség árvízvédelmét?
Ezért megkerestük Baja Megyei Jogú Város Önkormányzatát. Amint válaszolnak, cikkünket frissítjük.

 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Kapcsolódó cikkek a Árvíz 2024 aktában.

Nagy veszélyre hívta fel a figyelmet Müller Cecília

Több magyar településen baktériumokat, illetve szennyeződésre utaló algákat mutattak ki az ivóvízből, ezeken a helyeken az ivóvíz csak forralás után fogyasztható. Továbbá lajtoskocsiból biztosítják az ivóvizet, a csecsemőknek pedig palackozott víz fogyasztását ajánlják – részletezte az országos tisztifőorvos.

8 órája

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vasalo
2024. szeptember 24. 17:11
Érdekes nekünk is volt vagy 50 éve egy árterületen épitett nyaralonk, de az jo 2 m magas beton lábakon állt, mert szinte minden tavasszal volt némi viz alatta. Ott szo sem lehetett földszinti garázsrol söt a kajakot is a 2,5 m magas platon kellett tárolni. Akkor ott a Dunaparton ezt mindenki tudta még iskola nélkül is. Most meg valaki sirni kezd, hogy tele lett vizzel a garázs. Érdekes modon Ausztriában is hasonlo területeken keletkeztek a legnagyobb károk. Melyik ütödött épitkezési hivatal adhatott ilyesmire engedélyt? 🥸🥸🥾🥾🥾🥾🥾🥸🥸
kiss.istvan770
2024. szeptember 24. 17:06
Hülyének lenni mindenkinek joga van, de senkinek sincs joga másokra fogni a magának okozott kárt, vagy kártérítést kérni mások adójából.
AGSTN75
2024. szeptember 24. 16:24
Olvasgasson Petőfit "azért a víz az úr!" Ugyanitt olcsó vízparti nyaraló eladó...
Ad majorem Dei gloriam
2024. szeptember 24. 15:44
Nem szabad ártérbe építkezni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!