Újjáépített hajót és az Aranyvonatot is meg lehet majd nézni az augusztus 20-i rendezvénysorozaton

2024. augusztus 17. 16:56

Kedden a hagyományos légiparádé várja az érdeklődőket, a programsorozatot most is a tűzijáték zárja majd.

2024. augusztus 17. 16:56

Nyitókép: a 2023-as tűzijáték (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Már szombaton megkezdődtek az augusztus 20-i ünnephez kapcsolódó rendezvények a fővárosban, a Szent István Nap rendezvénysorozat szervezői idén is színes programsorozattal várják az érdeklődőket, a zenei, gasztronómiai és kulturális eseményektől a családi és gyerekprogramokig.

A Filozófusok kertjében immár negyedik éve várja a komolyzene és a jazz rajongóit a Gellért-hegyen,a Panorama Classical. A háromnapos pikniken fellép egyebek mellett a Danubia Szimfonikus Zenekar, amely olyan ismert filmek zenéit tűzte műsorára, mint a Volt egyszer egy Vadnyugat vagy a Star Trek.

Bárzene és retro sztárok

A Retro Tabánban ismét megelevenedik a múlt, 

olyan együttesek lépnek majd fel, mint a Back II Black, a Dinamit, az EDDA Művek, Hevesi Tamás, a Roy & Ádám Trió, a Takáts Tamás Blues Band vagy a TNT. 

De nem csak itt, hanem a Műegyetem rakparton 19-e és 20-a között felállított Road Movie Live színpadon is számos hazai könnyűzenei előadó lép fel, akik olyan dalaikat is lejátszák, amelyekben egy-egy hazai régió, város vagy épület ihlette történetet mesélnek el. Idén is több település kerül fel a Road Movie országtérképére, a várost a Hűvös és a Honeybeast, míg Paszab települést a Parno Graszt, Pápát pedig Zséda jeleníti meg a koncertműsorban. 
Az elektronikus zene kedvelőit az Erzsébet térre várják augusztus 19-én és 20-án a Szabadrét Fesztiválra. Az ismert magyar DJ-k zenéje mellett 360 fokos fotózás, tűzzsonglőrök és festőprogramok teszik különlegessé az eseményt. 

A  Vigadó tér zenei programjai egyszerre szólnak a klasszikus bárzenei hagyományokhoz vonzódó közönséghez, illetve azokhoz, akik új, izgalmas zenei utazásra vágynak. A Vigado Piano kiemelt előadói között szerepel Gájer Bálint, a swing magyar királya, és Darvas Tamás, a hazai jazzélet kiemelkedő alakja.
A világhírű Mandoki Soulmates a Bazilikánál lép majd fel augusztus 18-án. A koncerten a már megszokott varázslatos zenei élmények mellett friss szerzeményekkel is várják a rajongókat.

Gasztronómiai kalandozásoktól a divatig

A magyaros ízek és a népi hagyományok kedvelői sem maradnak ki a sorból: idén is lesz Csárdafesztivál, amelyen  vendégek nemcsak kedvenc hazai ételeikkel találkozhatnak, hanem autentikus néptáncbemutatókon és népzenei koncerteken is részt vehetnek. A valódi kulináris élményekért a közismert séf, Kovács Lázár kezeskedik.

A gasztronómiai különlegességekkel azonban nem csak itt, hanem az egyik legnépszerűbb helyszínen, a Magyar Ízek Utcájában is találkozhatunk.
A Várkert Bazárban az idén a gyógyító növényeket, fűszereket, ételeket, italokat és ezek jótékony hatásait ismerhetik meg az érdeklődők. Ugyancsak itt érhetők el az idei díjnyertes finomságok: 

a Szent István-napi kenyér és Innovatív kenyér, valamint Magyarország Tortája, a Mákvirág és Magyarország Cukormentes Tortája, a Zöld Málna.

Az Alkotmány utcában idén is kiállítják a Szent Jobbot és az Aranyvonatot. Az 1938-ban, Szent István halálának 900. évfordulójára készített vonatszerelvény rekonstrukciója egy interaktív történelmi kalandozás helyszíne, ahol mi is részesei lehetünk a Szent Jobb országjáró körútjának, s megtudhatjuk, mit jelentett a nemzeti összetartozás egykor és ma.

Idén már a divat szerelmeseire is gondoltak a szervezők. A Millenáris Parkban megrendezendő a Divat & Design Fesztivál célja, hogy egy hangulatos, inspiratív közösségi teret hozzon létre, ahol a család minden tagja megtalálhatja a számára legérdekesebb programot. A Millenárison lesz Művészkert is irodalmi beszélgetésekkel, koncertekkel és filmvetítésekkel.

A Tóth Árpád sétányon hagyományőrző csoportok és színészek közreműködésével izgalmas múltbéli jeleneteket élhetnek át a látogatók a Hősök Útján.

Az elmaradhatatlan elemek

A gyermekprogramok központja idén is a Városliget lesz, ahol megelevenedik István király udvara és Csukás István mesehőseivel is találkozhatnak a kicsik. A Vajdahunyad vára és a Kós Károly sétány között számtalan varázslatos program várja a családokat. Ugyanitt tartják a Honvédség interaktív bemutatóit is.

Az augusztus 20-i ünnepségsorozat elmaradhatatlan eleme a Mesterségek Ünnepe a Budai Várban. 

A hagyományos vásárok hangulatát idéző eseményen a látogatók betekintést nyerhetnek a népi mesterségek titkaiba, és akár maguk is kipróbálhatják a különböző kézműves technikákat.

Kedden épületséta és kiállítás várja az érdeklődőket az Országos levéltárban, a Budavári Palotában pedig az újjászülető Szent István-termet lehet majd megcsodálni, mely a századforduló Budavári Palotájának egyik legjelentősebb helyisége volt.

Az id. Antall József rakparton a nemrégiben eredeti állapotába visszaállított 1927-ben épített Pannónia hajót lehet majd meglátogatni.

Augusztus 20-án kedden 8 órakor kezdődik a Szent István Napi Díszünnepség a Kossuth téren, amit 10 órától a hagyományos Légiparádé követ a Duna felett. 17 órakor  veszi kezdetét az ünnepi szentmise és Szent Jobb-körmenet a Bazilikánál. Nemzeti ünnepünk alkalmából szervezett nyílt napon díjmentesen lehet majd megnézni a Szent Koronát a Parlamentben. 
Az ünnepségsorozatot idén is a tűzijáték zárja majd augusztus 20-án este 9 órától. 

 

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
koronaszepe
2024. augusztus 17. 20:51 Szerkesztve
A Fásy mulató Zsülikével mikor és hol lesz?
Takagi
2024. augusztus 17. 18:08
Szuper programok lesznek.
magyarok2026
2024. augusztus 17. 18:06
magyarok2026 Gullwing 2024. augusztus 17. 18:05 • Szerkesztve A tolvaj putris fajtád vitte csődbe az országot, te hányadék génselejt! Államadósság, 2010: 19.640 milliárd 2024: 58.170 milliárd Éves kamat az elsikkasztott hitelek után 2024-ben 3000 milliárd!!
magyarok2026
2024. augusztus 17. 18:01
Cirkusz a kifosztott putriba a sötét csirkefarhátoknak:DDDDDDDDDDDDD
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!