Schiffer: A szuverenitás fogalmát érdemes lenne kiragadni az aktuálpolitika posványából

2024. július 26. 14:23

Mit jelent napjainkban a szuverenitás? Kitől kell ma leginkább megvédeni hazánkat: az USA-tól, az oroszoktól vagy Brüsszeltől? Többek között ezekre a kérdésekre kereste a választ Kacsoh Dániel vendégeivel, Lánczi Tamással és Schiffer Andrással.

2024. július 26. 14:23
Krupincza Mariann
Krupincza Mariann

Nyitókép: Képernyőfotó

Rendhagyó helyszínről, a 33. Tusványosi Szabadegyetemről jelentkezett a Mandiner Reakció podcast műsora. Kacsoh Dániel, a Mandiner főszerkesztő-helyettese Schiffer András ügyvéddel és Lánczi Tamással, a Szuverenitásvédelmi Hivatal vezetőjével arra igyekezett többek között választ találni, hogy mit jelent 2024-ben a szuverenitás fogalma, és kitől kell megvédeni Magyarország esetében: Amerikától, az oroszoktól vagy Brüsszeltől.

Lánczi Tamás, a Szuverenitásvédelmi Hivatal vezetője elmondta, hogy a szuverenitás a magyar állam cselekvőképessége, a cselekvőképesség védelme. Ugyanakkor kijelentette, hogy nincs abszolút szuverenitás, majd azzal folytatta, hogy az valóban fogalmi zavart szokott okozni, hogy kitől is kell megvédeni. 

„Átalakult a szereplők köre, régebben egy állam általában egy másik államot jelölt meg, de az államok mellé új szereplők léptek be: gazdasági szereplők, illetve olyan aktorok, akik magukat a civil élet szereplőinek nevezik. 

Ők azok, akik megpróbálják aláásni, ellopni az országok szuverenitását” 

– hangsúlyozta a Hivatal vezetője, aki szerint mindegy, honnan érkeznek ezek a befolyási kísérletek, ezeket fel kell tárni. Arról, hogy az Európai Unió kárára vagy hasznára van az államok szuverenitásának, a hivatalvezető úgy vélekedett, hogy az Uniónak eredetilg erősítenie kellett volna az államokat. 

2008-ban  azonban egy folyamat elszabadult, és a közösség ma komoly kihívást jelent, bizonyos intézményeivel szemben is védeni kell a szuverenitásunkat, ezek mellé bejönnek a biradalmak, és  a szürke zónában is vannak még szereplők” 

– fűzte hozzá.

Valamivel később arra is kitért, hogy míg korábban a titkosszolgálatok igyekeztek különféle módszerekkel befolyásolni az országok belpolitikáját, addig napjainkra ezeket felváltották az NGO-k. 

De mindegy is honnan érkeznek ezek a befolyási kísérletek, ezeket fel kell tárni

  – szögezte le Lánczi Tamás.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Schiffer: Az EU-nak van lehetősége arra, hogy megregulázza a Big Tech cégeket

Schiffer András szerint a szuverenitás fogalmát érdemes lenne kiragadni az aktuálpolitika posványából. „Mikor egy ország szuverenitásáról van szó, akkor egy közösség szuverenitásáról is beszélünk. 

Politikai közösség nélkül egy demokrácia értelmezhetetlen.

A probléma akkor keletkezik, ha egy közös történelemmel, kultúrával bíró közösség megbomlik. Amikor bizonyos univerzális minták erősebbekké válnak, mint az összetartó, közös erők” – hangzott el.

Az ügyvéd szerint Brüsszellel szemben nem kell megvédeni a szuverenitásunk.

 „Az Unió egy transzfunkcionális intézmény, nem felettünk áll, a miénk is. A magántőke alapok, a spekulatív tőke és óriásvállalatok jelentenek inkább veszélyt” – hívta fel a figyelmet az egykori LMP-s politikus.

Schiffer arra is kitért, hogy az EU-nak van esélye és lehetősége arra, hogy megregulázza a Big Tech cégeket. „Ehhez viszont az kell, hogy söprüzzék ki a lobbistákat. Amit ők lobbizásnak neveznek, az azt jelenti, hogy a gazdagevesek lenyúlják a politikát. 

Legyen tűzfal a brüsszeli demokrácia és a globális tőke között”. 

Kérdés, lesz-e magyar szuverenista képviselő, aki felveti, hogy szembe kell szállni az Európát, sőt, az egész világot uralni akaró magántőke alapokkal” – tette fel a kérdést.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Mitől háborúpárti egy médium?

Munkatársunk ezután azt a kérdést tette fel, hogy mitől lesz háborúpárti egy médium. Lánczi Tamás erre úgy reagált, 

kérdezd meg a 444-es vagy a telexes újságírókat!”

„Lefolytattunk vizsgálatokat, megnéztük a különböző oldalak narratíváit, és beaznosítottuk az érvelési technikákat is. Ezek alapján kiderült, hogy van egy nyugati érvrendszer, és van egy orosz. Utóbbi szerint Oroszországnak joga van ezt a háborút vívni. Azonban összességében kijelenthető, hogy az a narratíva, amely a háború kiterjesztése, eszkaláció mellett érvel, az az ellentétes a magyar érdekekkel” – húzta alá a politológus.

„Ma már a globális hálózatok mozgatják a politikai szereplőket”

Kacsoh Dániel végül azt a kérdést is feltette vendégeinek, hogy a novemberi amerikai választás milyen hatással lesz Európára. Lánczi Tamás itt elmondta, úgy gondolja, hogy Washingtonban jelenleg olyan erők vannak hatalmon, akik 

a nemzetállamok szuverenitására is veszélyt jelentenek. 

„De magával az amerikaival is szemben állnak: úgy manipulálják a demokráciai gépezetet, hogy az az amerikai emberek érdekeivel is ellentétes.”

Schiffer ezután azzal folytatta, az amerikai politikai elit nem a demokraták érdekeit képviseli. „Itt globális hálózatok mozgatnak politikai szereplőket, ha valaki politikus lesz, akkor megfigyelhető, hogy az adott szereplő a magántőkéből jön, és a magántőkébe megy. Ez pedig kihat a politikai cselekvésre is.” 

Gondolatait azzal zárta, hogy „szembe kell azzal nézni, hogy 

itt nem jók és rosszak küzdelme zajlik, 

de Kelet-Közép-Európa még mindig jobban jár, ha a nemzetállami szereplők kerülnek 2025 januárjában hatalomra és nem a globális tőke emberei”.
 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 161 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cserszömörce
2024. augusztus 31. 03:37
Orban biztosan szuveren Kezivezerlessel iranyitja az orszagot. Botot dug az EU-ban a küllök köze. Ennyi
tintapaca
2024. július 26. 16:55
Először is tisztázni kellene a szuverenitást korlátozó tényezőket. Némi segítség az "okostojás" gittrágóknak. Korlátozó tényezők a különböző gazdasági és katonai szövetségekhez való szerződéses kötődések: EU, NATO. Korlátozó tényező minden nemzetközi szerződés, közülük is azok, amelyekben a be nem tartásuk szankciókat és külső bírálati opciókat tartalmaz. Korlátozó tényező a nemzetközi pénzügy rendszer szabályrendszere - IMF, Világbank, OECD-tagság-. Az előbbi működését segítő GIRO- és SWIFT-rendszer, valamint az, hogy a hazai pénzügyi műveleteket lebonyolító hardver-rednszer -kábelek, informatikai hardverek, a Reuters tualjdonában és ellenőrzésében vannak. Korlátozó a hitelaktív pénzügyi rendszer, az álamadósság deviza aránya, stb. Folytassam? Innen nézve ez a hivatal sóhivatal, és a szuverenitásvédelem cicaharc. Szevasztok.
nempolitizalok-0
2024. július 26. 16:41
Átoperált Kiscsoportos 2024. július 26. 15:41 • Szerkesztve A OroszügynökSorosnebulóbakcigánypedovajdátok miatt utolsók vagyunk az EU-ban, pedig a 2004-es belépők között az elsők voltunk. 2002-2010 között SZDSZ-MSZP kormány volt nagyonhülye:DDDDD
namégmitnem
2024. július 26. 16:41
"„Az Unió egy transzfunkcionális intézmény, nem felettünk áll, a miénk is. A magántőke alapok, a spekulatív tőke és óriásvállalatok jelentenek inkább veszélyt” Shiffernek sok jó gondolata van - a második mondatban olvasható az egyik. Az első mondat viszont - számomra - értelmezhetetlen, hisz azt a "transzfunkcionális, nem felettünk álló" intézményt, akár a transzatlanti Nyugat politikai elitje egészét, a spekulatív tőke birtokosai és az óriásvállalatok tartják a markukban és mozgatják minden lépésében. Hogy lehetne akkor "a miénk" is, tisztelt Schiffer András? Naponta szembesülünk a tapasztalattal, mennyire az.:P
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!