„Vitézy úgy megverte a meztelen csigát, hogy talán még most is sajog a buksija” – Megadja Gábor a Mandinernek

2024. június 08. 13:48

Teljesen alaptalan az az ellenzéki remény, hogy most padlóra kerültek a kormánypártok – mondja lapunknak a Századvég Alapítvány vezető kutatója. Interjúnk.

2024. június 08. 13:48
null
Kemenes Tamás

(Nyitókép: Mandiner/Földházi Árpád)

A legújabb közvélemény-kutatási adatok alapján úgy tűnik, hogy a Fidesz szinte teljesen ledolgozta az úgynevezett kegyelmi ügyet követő visszaesést. Ez meglepte? Illetve: mennyire bízhatunk egyáltalán ezekben a kutatásokban, mennyire érdemes odafigyelnünk rájuk?

Hogy kicsit hazabeszéljek: természetesen a Századvég számait szoktam figyelni. Nem lepett meg a visszarendeződés, ez már jó ideje a dolgok normális menete. Egyébként félidőben vagyunk, az pedig teljesen természetes a világon mindenütt, hogy a kormányzó erőknek ilyenkor a legalacsonyabb a támogatottsága. Az, hogy a Fidesznek volt olyan ciklusa, amikor ilyen nem történt, a kivétel, nem pedig a szabály.

2012-ben volt a legsúlyosabb bezuhanás, csak azt már elfelejtettük – sokkal komolyabb, mint most, kegyelmi üggyel együtt is.

Teljesen alaptalan az az ellenzéki remény, hogy most padlóra kerültek a kormánypártok. Magabiztos Fidesz-győzelemre számítok vasárnap. És ha ez bejön, érdemes arra gondolni, hogy

ez a magabiztos győzelem a „mélypont”.

A kutatásokból az derül ki, hogy a Fidesz nem veszített érdemben a támogatottságából, lényeges átrendeződés csak az ellenzéki oldalon figyelhető meg.

A Fidesz–KDNP a kapmányhajrában szinte teljes egészében a „háború vagy béke” dilemmája köré rendezte a kommunikációját, végső soron azt állítva, hogy aki baloldali pártra voksol, az – még ha itt-ott nehezebben követhető áttéteken keresztül is, de – a háborút választja. Nem érzi ezt túlzó egyszerűsítésnek?

Nem. Az a tapasztalatunk, hogy a baloldal mindig hézagmentesen igyekszik megfelelni a nagyhatalmi elvárásoknak. Hogy ezt hittel is teszik-e, afféle lelkesedő-gyarmatiként, vagy a baloldalba kódolt legalább százéves „realista szokás” miatt, az az eredmény szempontjából lényegtelen.

Most a birodalmi érdek az, mint oly sokszor korábban, hogy a hamarosan elfogyó ukrán haderőt további káeurópai untermenschekkel pótolják.

Nem kell messzire mennünk a történelemben, hogy precedenst találjunk erre. A Mandiner nemrég lehozta újra a Veesenmayer-jelentést, amiből feketén-fehéren kiderült, hogy nekik sokkal kényelmesebb magyarokat feláldozni az aktuális Szent Ügy oltárán, mint német vagy nyugati vért ontani. És ha ez lesz a terv, akkor

a magyar baloldal színe-virága mosolyogva fog bólogatni, mint Renfield a Drakula halott és élvezi című filmben. 

Megnézte a köztévés vitát?

Roppant szórakoztatónak tartom, hogy az ellenzék mindig menekülőutakat keres. Ha már választásokat nem tudnak nyerni, hátha vitát tudnak – vagy lájkbajnokságot a Facebookon –, és az majd elhozza nekik a választási győzelmet.

Verték az asztalt, hogy legyen vita, és az a köztévén legyen – lett. Változott tőle bármi is? Emberek tömegei meggondolták magukat?

A politikára akarnak vetíteni egy értelmiségi ideált, utána meg pislognak, hogy a politika mégsem így működik. 

Egyetlen vita volt talán, ami változtatott valamin, a Vitézy vs. Karácsony vita, ahol

Vitézy úgy megverte a meztelen csigát, hogy talán még most is sajog a buksija.

Mindenesetre vitákat akartak, és lettek viták. Kértek és kaptak. 

Mit gondol a „Magyar Péter-jelenségről”? Vajon okozhat a TISZA Párt igazán nagy meglepetést a most vasárnapi választásokon?

Már nem, mert mindenhol 20 százalék fölé mérik. Akkor lenne meglepetés, ha ehhez képest alulteljesítenének.

A jelenség hasonló a Márki-Zay-projekthez, bár kétségkívül Magyar sikeresebb az ellenzékváltás terén. A hosszabb távval lesz a probléma.

Van még két év az országgyűlési választásokig. Az túl hosszú idő ahhoz, hogy mindenféle marketingvarázslatokkal eltakarják, kicsoda ez a fickó valójában – nem is beszélve a közvetlen szövetségeseiről. A politikában a karakter számít, és két év múlva már mindenki tudni fogja, milyen figura Magyar Péter.

A történet vége sokkal keserűbb csalódás lesz a baloldal számára, mint a korábbi messiás-epizódokban.

Ön szerint történhet radikális változás az egyes pártok támogatottságát illetően az utolsó napokban? Orbán Viktor – a „világrekord mozgósítás” jelszavának jegyében – „egymillió találkozást” ígért szombatra, a DK pedig – állítólag – 10 000 aktivistáját mozgósítja országszerte. Ugyanakkor elképzelhető, hogy korábban karakteresnek tartott pártok egész sora esik majd be az 5%-os küszöb alá.

A Fidesz tábora stabil, ott nagy változásokra nem számítok.

Magyar viszont még szeletelhet a kisebb ellenzéki pártokból és a DK-papucs orrán pamutbojt szövetségből, akár az utolsó pillanatokban is a szombati dzsemborival.

Onnantól kezdve a mérkőzés Gyurcsány és Magyar között zajlik majd a „kié a baloldal” versenyben.

Ehhez a műsorhoz már bekészítettem a védőitalokat és a rágcsát.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Győzni kell! – Orbán Viktor a Mandinernek

A miniszterelnököt kérdeztük a Robert Fico elleni merényletről, az európai hadsereg gondolatáról, a magyar–kínai kapcsolatokról, Ursula von der Leyen újrázási esélyeiről, a NATO-főtitkár lehetséges személyéről és a közelgő foci-Eb-ről is.

Kapcsolódó vélemény

undefined

Kacsoh Dániel

Mandiner

Idézőjel

Szentkirályi Alexandra visszalépése után világos a helyzet. Aki le akarja váltani Gyurcsányt és Karácsonyt, Vitézy Dávidra szavaz. Aki erős jobboldali képviseletet akar a Fővárosi Közgyűlésben, listán a Fidesz-KDNP-re szavaz.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 201 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000062
2024. szeptember 06. 16:37
🍓 ️ ­­­É­­­r­­­t­é­­k­­e­­­l­d­­­ ­­a­­ ­s­­­z­e­x­­i­ ­p­­­u­­n­c­­i­­­m­­a­t­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­𝐖­.­­­𝐗­­­𝟏­­­𝟖­.­𝐅­­­𝐔­­𝐍
Zjzj
2024. június 08. 20:28
Atto’ nem feltek, hogy V milyen zaszlot fog a fobejarat fole tuzni?!👃🏿
cccbasatu
2024. június 08. 19:24
Honnan veszitek ezt a baromságot? Budapest továbbra is ellenzéki város marad akár nyer akár veszít az izzadó emberke,tehát Budapestet már most elvesztettétek.Majd holnap is meg utána is nevetség tárgya lesztek.
alexander-12
2024. június 08. 17:05
Megadja zalai, ez egy másik család. De persze lehet próbálkozni, ha valaki szép kis kártérítést szeretne fizetni egy könnyen bizonyítható ügyben. De vajon miért van az hogy az itt hozzászóló balos progresszív jóemberek kb. 80%-a mentálisan terhelt, és még ezek előtt is czipper feri viszi a pálmát? höhöhööö
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!