Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia

Ellenzéki média: nyoma sincs a „kivéreztetésnek”, de az amerikai pénzeknek annál inkább

2024. június 01. 09:03

A Telex megduplázta a nyereségét, a 444-nek választási évben megy igazán, de a Partizán mindent vitt. Csupán baloldali szólam az elrettentés, kivéreztetés az ellenzéki média felületein.

2024. június 01. 09:03
Nagy Gábor
Nagy Gábor

A folyton-folyvást állami beavatkozást, elnyomást sejtető ellenzéki média egy részét, mások mellett a Telex.hu-t és a 444-et az foglalkoztatja leginkább mostanság, miként alakultak egyes üzleti körök 2023. évi pénzügyi beszámolói.

Ellenzéki média
Forrás: Képernyőmentés

E két médium például kifejezetten arra használta az elmúlt hónapot, hogy támogatásokat gyűjtsön olvasóiktól, fizessenek elő tartalmaikra. Ugyanúgy jártak el, mint a létrejötte óta ezzel kampányoló Partizán Rendszerkritikus Tartalomelőállításért, vagyis a Gulyás Márton-féle Partizán.

Ellenzéki média: a „veszélyben” lévő Telex megduplázta nyereségét

„A Telex az összes létező törvényt betartva működik, de az új hatóság (Szuverenitásvédelmi Hivatal – a szerk.) rendelkezésére egy csomó olyan, nem pontosan definiált eszköz áll, amivel »borsot lehet törni« a szabad sajtó orra alá” – olvasható a balliberális médium legújabb, átláthatósági jelentésében. (Ezt azt követően publikálták, hogy az Igazságügyi Minisztérium honlapján – az utolsó napon – elérhetővé vált a portált kiadó Van Másik Zrt. pénzügyi beszámolója.)

A lapvezetés itt kifejti, indulásuk óta közel 70 ezren támogatták a Telexet, mikroadományokból és pályázati forrásokból 2,4 milliárd forint bevételük származott, hirdetéseikből és a webshopjukból összesen 1,93 milliárd, a legutóbbi jelentés óta pedig bővültek, fejlődtek, azonban nem dőlhetnek hátra, további adományokat kérnek.

De mi nem szerepel e jelentésben? Többek között az, hogy tavaly előtti esztendőhöz képest megduplázták az adózás utáni eredményüket: ez majd 17 millió lett 2023-ban. Kivéreztetésnek nincs nyoma, mint ahogy vélhetően az idei választási évben sem lesz, hiszen a Mérték Médiaelemző Műhely közzétett egy listát ez év elején arról, mely ellenzéki médiumok mekkora támogatási összeget is kaptak az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége által tavaly ősszel kiírt sajtófinanszírozási pályázatán. A Telex kiadójának neve mellett 7,8 millió szerepel.

Ezt is ajánljuk a témában

Egy éve arról írt a Magyar Nemzet, hogy a 2022-es választási esztendő bizonyos szempontból eredményesen indult a Van Másik Zrt. számára, ugyanis az értékesítés nettó árbevétele már az utolsó negyedév kezdete előtt 441,5 millió volt, meghaladva a 2021-es egész éves értéket. E tekintetben hangsúlyos volt a külföldi szerep, hiszen amíg a belföldi bevételek több mint nyolcvanmillió forinttal visszaestek, addig az exportértékesítés kétszeres növekedést tudott bemutatni. Az adózott eredményben akkor hatalmas visszaesés történt, a 2021-es kiugró 312,1 milliós profit után 2022-ben az is előfordulhatott, hogy ennek tizedét sem sikerült elérni, szeptember végéig ugyanis mindössze 25,7 millió szerepelt ezen a soron. A negatív változás hátterében elsősorban az egyéb bevételek, ezen belül is az olvasói támogatások visszaesése állhatott, ugyanakkor a lap munkatársai kitértek rá: jelentősebb támogatás a prágai Free Press For Eastern Europe nevű – elvileg az úgynevezett független médiát támogató – szervezettől érkezett a Telexhez 2022-ben, 7,3 millió forint értékben.

Ellenzéki média: a 444-nek a választási esztendőben megy igazán

A 444.hu mögött álló Magyar Jeti Zrt. pénzügyi beszámolója korábban vált elérhetővé. Ebben az áll, az eszközök és a források végösszege majd 1,5 milliárd forint lett, az adózott eredmény viszont mínusz 50 millió.

Hiába a „veszteség”, ez sem vall kivéreztetésre, pláne annak fényében, amit a tavalyi évet megelőzően produkált a kiadó. Akkor azt lehetett olvasni: a Magyar Jeti Zrt. komoly növekedést produkált bevételi oldalán. A cég nettó értékesítési bevétele közel 25 százalékkal nőtt 2021-hez képest, így a Magyar Jeti éves nettó bevétele meghaladta az 1 milliárdot, 156 milliós profittal.

Akkori beszámolójukból kiderült, olvasói támogatásokból 65 millió érkezett 2022-ben (2021-ben 140 millió forintnyi olvasói támogatásról számolt be a 444 kiadója).

Mindazonáltal, épp úgy, mint a Telexhez, úgy a 444 és a Quibit kiadójához is érkezett amerikai pénz 2024-ben. A Mérték Médiaelemző Műhely listáján szerepel: előbbi 10, utóbbi 6,5 milliót kapott az Egyesült Államok budapesti nagykövetségétől.

Ellenzéki média: a Gulyás Márton-féle Partizán sem panaszkodhat

A Partizán Rendszerkritikus Tartalomelőállításért nevű szervezetről több ízben írtunk már a Mandiner felületein. Most közzétették a Bíróság oldalán az alapítvány pénzügyi beszámolóját, már ami a 2023-as esztendőt illeti. Az egyszázalékos személyi jövedelemadó felajánlásokból majd 192 millió forintos bevételt könyvelhettek el Gulyás Mártonék, adományokból pedig több mint 710 milliót. (Egy évvel korábban ez a szám 471 millió volt.)

Az egykori baloldali politikai aktivista meg is említi – idéznénk (sic!): „alapítványunk finanszírozásában 2023-ban is jelentős szerepet töltöttek be mind a kisösszegű közösségi adományok, mind a nemzetközi donor hozzájárulások. Kibővült anyagi lehetőségeink lehetővé tették, hogy magasabb minőségben és több tartalmat állítsunk elő: lehetővé vált munkavállalóink létszámának növelése és technikai eszközeink bővítése”.

Ezt is ajánljuk a témában

Lassan lehull a lepel a baloldalról és a Partizánról: hálózatosodás, külföldi finanszírozás

A Gulyás Márton vezette Partizán együttműködött azzal az adatszolgáltató DatAdattal, amely Gyurcsány- és a Bajnai-kabinetekben szerepet vállaló Szigetvári Viktorhoz és Ficsor Ádámhoz köthető. A cég egyébiránt a tavaszi választási kampányban is feltűnt, méghozzá Márki-Zay Péter mögött is. Mélyfúrás egy akár nemzetbiztonsági kérdéseket is felvető hálózatosodásról.

A Partizán eredménye „kormányzati kivéreztetés” ide vagy oda, kiemelkedő, hiszen több mint 275 millió forint szerepel a tárgyévi eredmény elnevezésű sornál.

Nem mellékes, Gulyásék könyvvizsgálói jelentését ismét csak a Hydra Holding & Management Kft. (Tóth Józsefné) készítette. Tóth neve előkerült az országgyűlési választási kampányban; akkor azt lehetett olvasni, hogy ő végzi a Bajnai Gordon-Ficsor Ádám, valamint Szigetvári Viktor-féle DatAdat Professional Kft. és az Ezalényeg.hu baloldali propagandaportál kiadójának, az Oraculum 2020 Kft.-nek a könyvelését. E szereplők, cégek nevei ugyancsak felmerültek a külföldi kampányfinanszírozási botrányban.


Békemenet After Kibeszélő június elsején 18 órakor a Scruton V.P.-ben! Hallgassa meg Ön is a Mandiner All Stars beszélgetését, mely során Bayer Zsolt, Mráz Ágoston Sámuel és Horváth József elemzi a Békemenet történéseit a Mandiner munkatársaival, Kacsoh Dániellel és Pócza Istvánnal. Regisztráljon most az alábbi linken.

 

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 107 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
oberennsinnen49
2024. június 01. 14:01
Állami cég hirdetését nem fogadják el, ami érthető, mert támogatásokból, mikroadományokból és pályázati forrásokból 2,4 milliárd forint bevételük származott, hirdetéseikből és a webshopjukból összesen 1,93 milliárd, a bevétele - csak a Telex-nek. Mit mondanak ezek a számok? AZT, HOGY MAGYARORSZÁG GYARMATTÁ TÉTELÉT, SZUVERENITÁSUNK ELRABLÁSÁT MEKKORA ERŐ PÉNZELI, A NEMZETI TÖRVÉNYES MAGYAR KORMÁNY MEGBUKTATÁSÁRA, DE AKÁR PUCCSAL TÖRTÉNŐ ELTÁVOLÍTÁSÁRA, egyszóval, csak annyi a feladatunk, hogy kötélből ostort fonván, kiűzzük őket onnan, ami nem az övék.
papamaci57
2024. június 01. 13:59
É­­r­t­­é­­­k­e­­­l­d­­ ­a­ ­­­s­­z­­e­­­x­­­i­­ ­p­­­u­n­­c­i­m­­a­t­­­ 👉 𝐖­­𝐖­­­𝐖­­.­­𝐗­𝟏­𝟖­­­.­𝐅­𝐔­­𝐍 Értékelem. Punnyadt volt és büdös. Nem érte meg azt az egy tál bablevest, amit adtam érte.
alexandrosz-2
2024. június 01. 13:57
Mindeközben a moszados titkosszolgák nácikat, iszlamistákat hajkurásznak az általános iskolákban, a szemkilövők meg a zsinagógákat, zsidókat és a biológiai fegyvereiket, a cigányokat védik. Mára minden zsidó kommunista antifa terrorista szabadlábon van, miközben 13 külföldi terrorista arcát, nevét se ismerhettük meg. A magyarországi támogatóikét, kalauzaikét, szálláscsinálóikét detto. A zsidó média kussolva sunyít, miközben lenácizott magyarokat vernek a zsidó kommunista terroristák félholtra, büntetlenül. A vétótlan köpcös geci és a zsideszes bandája is a zsidó kommunista terror sunyi barátja, a zsidók aljas csicskája.
B_kanya
2024. június 01. 12:09
"vanced 2024. június 01. 12:01 • Szerkesztve A "kivéreztetés" mit jelent? Talán azt, hogy állami és ezáltal közpénzekből fizetett hirdetéseket nem, vagy csak minimális mértékben rendelnek meg állami szereplők az adott médiumtól?" Esetleg azt, hogy a népszagát kivéve kb el sem fogadják az állami (és állami cégek) hirdetését, mert hát kínos lenne egy "Tízmilliárdból épült a megyei kórház" hirdetés alatt oktatásegészségügyről vinnyogni. Ahogy a közmédiába is 6000 meghívást utasítottak el a gazdáid, üdítő kivétel az MHM és az LMP, mert ők elmennek elég gyakran.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!