David Pressman ismét Magyarországot támadja, a gyermekvédelmi törvény fáj neki

2024. június 24. 13:07

Az amerikai nagykövet továbbra sem tiszteli a magyarok többségi véleményét, és „helytartóként” beavatkozik az ország belpolitikájába.

2024. június 24. 13:07
null

Nyitókép: Kisbenedek Attila /AFP

David Pressman, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete vasárnap családi Pride-pikniket tartott rezidenciáján, hogy „megünnepeljék a családokat, a szabadságot és a szerelmet”, azaz mindazokat a dolgokat, amelyeket illetően szerinte „az LMBT-közösség tagjainak egyre több támadást kell elviselniük”. Beszédében bírálta a kormány családpolitikáját, illetve ismét megtámadta azt a gyermekvédelmi törvényt, ami mellett a magyar emberek elsöprő többsége a 2022-es népszavazáson kiállt. A referendumról így szó sem esett. 

A nagykövet hangsúlyozta, hogy a szabadságról és a demokráciáról szeretne beszélni, és azokról, „akik eszközként használják fel a szerelmet arra, hogy ezeket az eszméket aláássák” – majd rögtön rátért a gyermekvédelemi törvény kritizálására, amit politikai gyűlöletkeltésnek és olyan „mestertervnek” nevezett, ami párhuzamba hozható a putyini Oroszországgal. 

Az amerikai nagykövet tehát megismételte a hazai ellenzék narratíváját, beavatkozva ezzel a magyar belpolitikába. 

Pressman beszédében kirekesztőnek nevezte a kormány családpolitikáját, majd egy meg nem nevezett (de könnyen beazonosítható) meleg influenszer–aktivista történetén keresztül próbálta bemutatni, hogy miként mossa össze – legalábbis az ő véleménye szerint – a homoszexualitást és a pedofíliát a kormányoldal.

Amikor egy ismert, meleg magyar nemrégiben tiltakozást szervezett, hogy kritizálja azt a módot, ahogy a kormány egy pedofil botrányt kezelt, azzal találta magát a hírekben, hogy … pedofíliával vádolták.” – mondta el, de további részletekbe nem ment bele.

A nagykövet szerint „az a tény”, hogy az LMBT-közösség tagjai és a demokrácia is fokozódó támadás alatt állnak, „nem véletlen egybeesés”. 

Azok, akik megpróbálják aláásni a demokráciát, a félelemmel kufárkodnak, és tragikus módon a félelem néhány formája még mindig nagyobb értéket képvisel, mint a szeretet ebben a közösségben” – magyarázta.

Ugyanakkor arról „elfeledkezett”, hogy a gyermekvédelmi törvényt a demokratikusan megválasztott parlament fogadta el, majd 2022-ben a magyar polgárok egy népszavazás keretében mondhatták el annak tartalmáról a véleményüket. 

Az amerikai nagykövet tehát a demokrácia nevében vette célkeresztbe a gyermekvédelmi törvényt úgy, hogy közben elhallgatta, hogy több, mint három és fél millió ember erősítette meg a jogszabályt a népszavazáson.

Nem mellesleg a gyermekvédelmi törvény mellett kiálló állampolgárok száma bőven meghaladta a Fidesz szavazóbázisát, azaz több százezer ellenzéki érzületű állampolgár is kiállt a gyermekvédelmi törvény mellett.

A nagykövet ezek után párhuzamot vont Orbán Viktor és Putyin között. „Ahogy Magyarország kezeli az LMBT-személyeket, már láttuk korábban. Putyin orosz elnök elfogadtatott egy »külföldiügynök-törvényt«, hogy bűnbakká tegye, befeketítse és partvonalra szorítsa a hazai politikai ellenfeleit, amit egy «melegpropaganda-ellenes törvény» követett” – vélekedett.

Ezzel egyértelműen a külföldről finanszírozott hazai ellenzék narratíváját mondta fel, tehát 

ismét beavatkozott a magyar belpolitikába.

Végül a burkolt antiszemita vád sem maradt el. Mondandóját egy meglehetősen durva okfejtéssel fejezte be. 

De a történelem arra emlékeztet minket, hogy az 1920-as években Németország külügyminisztere és 1938-ban Franciaország miniszterelnöke is zsidó volt. Néhány év múlva ugyanezt a férfit – Léon Blum francia miniszterelnököt – vonatra tették Buchenwald, majd Dachau felé. Arra próbálok rámutatni, hogy a történelem gyorsan változik, és még azokon a helyeken is, ahol hatalmas lépéseket tettek előre, ezeket ugyanolyan könnyen lehet semmissé tenni.”

Pressman tehát újfent politikai szereplőként lépett be a magyar közéletbe, felrúgva a diplomáciai kapcsolatok aranyszabályait.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 196 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szuperszig
2024. június 25. 10:54
Pressmanci és a férje két lízingelt kisfiúval él együtt. Persze, hogy nem tetszik nekik a magyar gyermekvédelmi törvény.
thehun
2024. június 24. 18:18
Fasszopo!!!
Medici
2024. június 24. 17:52
Látom, többen a Trump elnökségében bíznak, hogy akkor megszabadulunk ettől a tetű gringótól. Nem a Trump hiányzik (persze ha ő lenne a Fehér Házban, más lenne itt), hanem a bátorság. Honnan? Kitalálható.
Devil
2024. június 24. 17:37
Jenki tetű takarodj haza! Itt nem kellesz!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!