Románia
ÉLŐ
Ukrajna

Kapaszkodjunk meg – Magyarország kvázi nagyhatalommá vált, és ehhez még csak pénz és fegyver sem kellett neki

2024. május 14. 05:08

A magyar út igenis létezik, és egészen magas helyeken tartják számon.

2024. május 14. 05:08
null
Ungváry Zsolt
Ungváry Zsolt

(Nyitókép: FISCHER ZOLTÁN / AFP)

Kis népek örök dilemmája, hogy vajon szükséges-e a fennmaradásukhoz nagyhatalmi támogatás, illetve ez milyen fokú elköteleződéssel járjon.

A nagyhatalom ismérvei a terület, a lakosság, a hadsereg mérete, a gazdasági és pénzügyi erő; ezeket illetően nyilvánvalóan nem lehetnek illúzióink a pozíciónkról.

Amióta a nyilainkkal nem tudjuk móresre tanítani a világot, maradt nekünk a szellemi nagyhatalmi státusz.

És most direkt nem fogok Nobel-díjasokról, matematikusokról, Rubik-kockáról vagy a magyar nyelvnek a teremtett világ logikájával összhangban lévő szabályairól és kifejezéseiről írni. Sőt azokról a világpolitikai hatású úttörő lépésekről sem, amelyek 1956-ban megroppantották a bolsevista világrend itt-ott még meglévő tekintélyét, vagy 1989-ben tevőlegesen hozzájárultak Kelet-Közép-Európa felszabadulásához és a német egységhez. 

Nézzük inkább a jelent: amiképpen az aktuális elnyomó birodalmunk vezéreszméjével szemben elég gyorsan állást foglaltunk 1956-ban, úgy

most is az elsők között mutattunk fel alternatívát az EU globalista-materialista-nihilista világképével szemben,

viszonyítási pontként továbbra is a keresztény alapokon álló nemzetállamot tekintve. Így aztán fegyverek és pénz nélkül is kvázi nagyhatalommá avanzsáltunk, ami odáig fajult, hogy „A berlini kutatócsoport elemzője szerint Magyarország Kína legszűkebb baráti körébe került, (…)

amellyel Peking megpróbálja ellensúlyozni az Egyesült Államok hatalmát

(…) csak az orosz és pakisztáni kapcsolatok előzik meg a magyart” – mondta Abigael Vasselier, a berlini Merics kutatócsoport szakértője. 

Ezt is ajánljuk a témában

Még ennél is meredekebben fogalmaz Philip Pilkington közgazdász, aki szerint „Európa diplomáciai tengelye egyértelműen eltolódott Brüsszelből Budapestre”.  

Bár nem gondoljuk, hogy Philip Pilkington vagy Abigael Vasselier volna a Nagy Orákulum, azért jólesik ezeket olvasni, és

kétségkívül erős visszajelzés arról, hogy a magyar út igenis létezik,

és egészen magas helyeken tartják számon. (Az amerikai elnöktől kezdve a francián át a kínaiig.)

Ezt is ajánljuk a témában

Sajnos azonban a szellemi nagyság nem feltétlenül elegendő a túléléshez, és pláne valamifajta szuverenitás fenntartásához,

ehhez a nagyhatalmak között ügyesen kell lavírozni. Lavírozásban nem volt hiány az elmúlt évszázadokban, Habsburg-orosz-német-török birodalmak között próbáltuk meglelni a helyünket, s noha első pillantásra úgy tűnhet, kevés sikerélményünk volt, a végső célt, a megmaradást azért csak elértük. Ráadásul mi rendre rákényszerülünk a nagypályás játékra, mert kicsiben kevésbé tudjuk megoldani a feladatokat, meg

egyébként is ezer éve a nagypályára vagyunk trenírozva, Mourinho se megy el edzőnek Siófokra, dacára a sikertelenségeknek.

A román alternatíva – meghúzza magát, odasimul az erőshöz, de ha a helyzet úgy hozza, gátlástalanul átáll a győztes oldalra – nekünk lelkileg és történelmileg nem fekszik, s habár rövid távon kecsegtet eredményekkel, azt gondoljuk, összességében zsákutca.

Hiába kisebb Szlovénia, mint Csád, azt gondolom, csak kellemesebb az előbbiben élni. Vagy ahogy Apor Vilmos fogalmazott (amikor Mária román királyné arról győzködte az akkor még gyulai plébánost, hogy ha a béketárgyalások eredményeként Gyula Romániához kerül, szívesen csinálna belőle püspököt): 

inkább legyek plébános Magyarországon, mint püspök Nagyromániában!”.

Mivel nem értik (nem akarják érteni) Orbán motivációit, ezért önmaguk motivációiból kiindulva azzal vádolják a miniszterelnököt, hogy „csak a pénz érdekli”. Pedig éppen azt látjuk, hogy ha így volna, már régen engedhetett volna az EU agyament követeléseinek, beállhatott volna a sorba háború, gender, migráció és egyéb mainstream kérdésekben,

mint Tusk tette, és már dőlne is a lé.

Ő viszont pontosan azt mondta, hogy ilyen áron nem kell a támogatás. Viszont ha az EU nem adja oda a jogosan járó forrásainkat, illetve elmebeteg feltételekhez köti, hát akkor más megoldásokat keresünk, mert – mint Makláry Zoltán mondta a Talpalatnyi földben – „élni kell!”. Ha pedig ezért ismét pellengérre állítanak, újra blokkolják a pénzeinket, akkor a kieső bevételeket megint pótolni kell.

Így tolnak egyre távolabb maguktól, mint a rossz apa, aki nem érti, miért nem kedvelik őt a gyerekei, pedig mindennap végigveri őket, hogy elmondják neki.

Mindenesetre az EU másfél évtizedes, egysíkú pénzügyi zsarolásaira az Orbán-kormány fantáziadús ötletekkel reagál, ami a szektorális különadóktól az árstopokon át az extraprofit-adókig és kínai beruházásokig vezet, karban tartva szellemi éberségünket mint a függetlenség legfőbb zálogát.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 210 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gekk
2024. május 15. 09:51
Csakkérdezem. A trottyadtgatyás, szájnyslintós, idátlenül vigyorgó, putyin mellett magaalávizelő orbitról lenne szó? Ami két mondatot nem tud elmakogni normális beszélgetésként? Ami összelopott vagyonán üldögélve menekül minden vitától? Ami az amerikai választásoktól teszi függővé a magyar költségvetést? Mert ha igen, akkor eme ifjú kora ellenére rendelkezik szép hosszú nyelvvel.
oregur4
2024. május 14. 23:23
Fed74!!! Te kis- esetleg nagy kupac 💩💩💩💩 rakás!!!! Buksika, buksika te kis pedobuzu átoperált munkásőr ivadék! Olyan sötét vagy, hogy a legsötétebb pincében is verőfényes napsütés van hozzád képest!!! Hihihi. Ráadásul fogytok mint nyáron a hógolyó, egy időközi választást se tudtok megnyerni, de még itt a kommentelők között se éritek el az öt százalékot!!! Daloljál buksika, kis kutyuli, akit a vezíre megkötve tart, akkor mit is akarsz??? Egyébként, amíg nem kétharmados, hanem "csak" egyszerű többséggel nem nyertek, addig HALGASS a neved kutyuli, és szólj a gazdidnak, hogy a láncot addig ne oldja el! Höhöhö
Bezerédy
2024. május 14. 23:06
Nézem a különböző hozzászólásokat,sok elkeserítő sajnos. Azt kívánom érezzék át a durva szájú hozzászólók is ezt az idézetet:Magyar, legyen hited,s lészen hazád!
Nasi12
2024. május 14. 22:14
A magyar út asszem csurka copyrightja volt
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!