Mindig az ország érdekében cselekedett

2024. október 09. 23:06

Százötven éve, 1874. október 8-án született Bethlen István, aki 1921 és 1931 között volt Magyarország miniszterelnöke. Politikai örökségéről Gali Mátéval, a Horthy-korszak kutatójával, az MCC Társadalom- és Történelemtudományi Iskolájának kutatótanárával beszélgettünk.

2024. október 09. 23:06
null
Kacsoh Dániel
Kacsoh Dániel

 

Nyitóképen: Gróf Bethlen István miniszterelnök Genfben 1926-ban. Fotó: Fortepan / adományozó: Francia Nemzeti Könyvtár

Helyére került mára gróf Bethlen István alakja a nemzeti emlékezetben?
Úgy hiszem, igen. A Várban 2013-ban felállított szobra jelzi, hogy az állami emlékezetpolitika meghatározó személyiségként tekint rá, a közvélemény pedig sem akkor, sem azóta nem volt hangos az ellenvéleményektől. Ez nem meglepő, mert a társadalom bal- és jobboldala egyaránt találhat a gróf politikájában vállalható történelmi örökséget: következetesen elutasította a mindkét oldali szélsőségeket, markánsan fellépett a zsidótörvényekkel szemben, és mindig a hazája érdekeit tartotta szem előtt.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000107
2024. október 09. 23:08
🍓 ️ ­É­­r­t­é­­k­­e­­­l­d­ ­­a­­­ ­­s­­­z­­­e­­­x­­i­ ­p­u­­n­­­c­i­­m­­­a­t­­ 👉 𝐖­­­𝐖­𝐖­­­.­𝐗­­𝟏­­𝟖­.­𝐅­­𝐔­­­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!