Magyar csak egy hangon tud játszani, s nem veszi észre, önmaga paródiáját adja elő

2024. október 09. 19:21

Magyar Péter egyhangú és unalmas felszólalása az Európai Parlamentben arra mutatott rá, hogy ez az ember csupán egy hangon tud játszani, ugyanazt kántálja minden helyzetben, s minden időben.

2024. október 09. 19:21
null
Bartus László
Bartus László
Amerikai Népszava

Nyitókép: europarl.europa.eu / Philippe Buissin

„Magyar Péter egyhangú és unalmas felszólalása az Európai Parlamentben arra mutatott rá, hogy ez az ember csupán egy hangon tud játszani, ugyanazt kántálja minden helyzetben, s minden időben. Csak egy szólamot, egy hangnemet, egy hangot és egy kottát ismer, a sokszínűség tartalmi és formai szempontból is ismeretlen számára. Magyar önmagát ismételte, amikor fontos dolgokat mondhatott volna. Mindez azt sejteti, hogy ez az ember rendkívül sekélyes és üres, intellektuálisan és személyisége gazdagságát illetően is. A Magyart támogató propagandasajtó úgy konferálta fel az európai parlamenti szereplését, mint az első nagy ütközetet Orbánnal szemben.

Itt kellett volna megmutatni a minőségi különbséget a két felfogás, a két világnézet, a két ember és a két karakter között, amiből semmi nem lett. Itt kellett volna Európa számára bemutatni Orbán rendszerének lényegét, belső tartalmát és a magyar modell hamisságát, veszélyét, a látszat és a valóság ijesztő ellentétét. Ebből sem lett semmi. Nagy lehetőséget kínált ez a helyezet számára, hogy az intellektuális fölényét, államférfiúi nagyságát, bölcsességét, egy ország vezetésére és képviseletére való alkalmasságát villogtassa. Ehelyett egy szürke, unalmas, színtelen, felszínes és súlytalan embert láttunk, aki az unalomig ismert hangmagasságában és erőltetett drámaiságával, mint egy gép, adta elő ugyanazt.

Ez olyan Bánk Bán előadás, amelyben csak Tiborc panaszát halljuk három felvonásban és egy hangszínen. Ez az a zenekar, amelyben kizárólag egy üstdob és egyetlen cintányér van, s a karmester három tételben ugyanazt vezényli. Ez az elviselhetetlen disco, amelyben egy számot játszanak, s nincs benne semmi más, mint dallam nélküli folyamatos dübörgés. Mindebben mégsincs semmi meglepetés, mert ugyanazt a populista és demagóg pojácát láttuk, akit kezdettől fogva megismertünk. Legfeljebb az okozott döbbenetet, hogy ez az ember tényleg nem tud mást, képtelen váltani, meglepetést okozni, személyiségéből nem sugárzik semmi, legfeljebb a bosszú édes ízét lehet érzékelni a hangjában, semmi mást.”

Ezt is ajánljuk a témában

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
olvaso9
2024. október 09. 21:26
Bizony, magam is ugyanígy látom, ahogy Bartus (aki nagyon választékosan, jó hasonlattal élve fejezte ki magát - magam sose tudnám ilyen jól leírni a jelenséget). Sose gondoltam, ennyire egyetértek vele bármiben is. Viszont Orbán Vlktor rendszere nem hamisság, nem veszély és nem látszat - ez csak Bartus (és ellendrukker társai) fejében van, egy virtuális valóság, ami nem igaz. Haza kellene jönni, jobban tájékozódni. (Mint azon liberális választási megfigyelőknek, akik elmentek a legutóbbi választáskor vidékre és szembesültek a valósággal...)
Takagi
2024. október 09. 21:18
Besz..ok! Egyet kell értsek Bartussal!
gyaloggos
2024. október 09. 21:12
TE BARTUS ! EGYETÉRTEK veled a SURMÓ megítélésében, és valóban semmi új, ennyit tud. AZT viszont nem értem, hogy MIÉRT akarják őt ÁTFESTENI, KOMOLY POLITIKUSKÉNT láttatni? A SURMÓVAL nem lehet messzire jutni!
sexykitty-5000107
2024. október 09. 20:54
🍓 ️ ­É­­r­­t­­­é­­k­e­­l­­d­­ ­­a­ ­­­s­z­e­­x­­­i­ ­­­p­­­u­­­n­­­c­i­­­m­a­­t­­­ 👉 𝐖­𝐖­­𝐖­­.­­𝐗­­𝟏­­𝟖­­.­𝐅­­𝐔­­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!