Itt vannak a számok: úgy váltanak vissza a magyarok, mintha nem lenne holnap

2024. október 19. 07:30

Meglepő adatokat közölt a MOHU.

2024. október 19. 07:30
null

Nyitókép: Képernyőkép

Az új rendszerben visszaváltott palackok, dobozok, üvegek száma a héten elérte a félmilliárdot – közölte Mol hulladékgazdálkodási koncessziós társasága, a MOHU pénteken az MTI-vel.

A közleményben kiemelték, a MOHU célja, hogy három év múlva az italcsomagolások minimum 90 százalékát visszaváltsák Magyarországon, ahol a becslések szerint évente több, mint 3 milliárd italcsomagolás van forgalomban.

Ismertetik, hogy jelenleg 3700 helyen lehet visszaváltani a palackokat, ebből 1300 helyen kézi visszaváltás működik. Ez a szám a jövőben tovább nő majd. A közleményben kitértek arra, hogy a visszaváltó helyeket nem a MOHU jelöli ki, hanem önként lehet jelentkezni. A MOHU minden egyes visszaváltott palack után kezelési díjat fizet a boltoknak. A boltok feladata az automaták mindennapos üzemeltetése, tisztítása, ürítése, környékük takarítása. 

A MOHU közleménye szerint a jellemzően kistelepüléseket érintő kézi visszaváltás esetében is növekedés várható majd, hiszen a vásárlókat vonzza a visszaváltás lehetősége. A legnépszerűbb visszaváltási mód a boltban levásárolható papírutalvány, eddig több mint 20 milliárd forintot kértek vissza így a vásárlók. A hazai automatáknál Európában egyedülálló lehetőség, hogy a visszaváltási díjat egyenesen a saját bankszámlára is lehet utalni, a visszaváltók körülbelül 10-15 százaléka választja ezt a megoldást. A MOHU tájékoztatása szerint több, mint egymillióan töltötték le az ehhez szükséges applikációt. 

Az automatáknál lehetőség van arra is, hogy a visszaváltási díjat jótékony célra utalja a vásárló. Ez a cél most a gyerekgyógyítás. Eddig mintegy 70 millió forintot adományoztak így a vásárlók, ez az összeg is folyamatosan nő, amit három, országos elérésű gyerekgyógyítással foglalkozó intézmény között osztanak majd szét, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetet, a Bethesda Gyermekkórházat és a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáját lehet így támogatni – írják a közleményben.

(MTI)

 

Összesen 92 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000117
2024. október 19. 12:17
🍓 ️ ­É­r­­t­­é­k­­­e­l­­d­ ­a­ ­­s­z­e­­­x­i­­ ­­p­­­u­­­n­­­c­­i­­­m­a­­t­ 👉 𝐖­𝐖­­­𝐖­.­­𝐗­𝟏­­­𝟖­.­­𝐅­𝐔­­­𝐍
sagirdilsiz-2
2024. október 19. 12:16 Szerkesztve
Miután évekkel ezelőtt láttam ezt a videót a yt-on, "Sodastream - Shame or Glory "meg lett oldva az ásványvizes palackok hurcolása. Éppen tegnap voltam a patronokat cserélni egy Keleti pálya udvar melletti helyen, és mivel nem járok bevásárló központba, jól elkeveredtem kifelé gyalog a temető melletti útra, azon a párszáz méteren, ahol sem autóval, sem gyalogossal nem találkoztam, rengeteg különböző szemét, palack, papír, csippes zacskó hevert a kerítés mellett, hogy a fenébe került oda, rejtély. Van egy jó reklám a yt-on: Sodastream - Shame or Glory.... a műanyag palackok ellen. Hallod a delfinek sikolyát?
Nimril
2024. október 19. 12:09
Nem lenne ez gond, sőt, ha a cigány meg a csöves nem borogatná ki a kukát üveg után kutatva. Van, ahol viszi az egész kukát, a palackot kiszedi, a többit meg lebassza valahol az út mellett. Tehát alapvetően szerintem tök jó dolog ez, csak azt kéne kurvára büntetni, aki ilyeneket csinál.
Galsó Atya
2024. október 19. 11:31
És? Nem szabad visszváltani? Vagy mi?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!