Ismét megtámadták Magyarországot Brüsszelben – a tét ezúttal a szuverenitásvédelmi törvény!

2024. október 03. 14:16

Az Európai Bizottság keresetet indított az Európai Unió Bíróságán Magyarország ellen a szuverenitásvédelmi törvény miatt.

2024. október 03. 14:16

Nyitókép: Alessandro Della Valle / AFP

Az Európai Bizottság úgy határozott, hogy keresetet indít az Európai Unió Bíróságán Magyarország ellen, mert álláspontja szerint a nemzeti szuverenitás védelméről szóló törvény uniós jogot sért – tájékoztatott a brüsszeli végrehajtó testület csütörtökön.

Az egyes tagországok ellen indított kötelezettségszegési eljárásokat tartalmazó októberi határozatcsomagjának keretében közzétett közleményében a bizottság emlékeztetett arra: már februárban felszólító levelet küldött Magyarországnak, amelyben kifejtette a törvénnyel kapcsolatos aggályait. Mivel a választ nem találta megfelelőnek, az uniós szabályoknak megfelelően májusban indokolással ellátott véleményében ismételte meg az Európai Unió Alapjogi Chartájában, a belső piac alapvető szabadságaiban és az uniós adatvédelmi jogszabályokban foglalt alapvető jogok megsértésével kapcsolatos kifogásait.

Válaszában 

Magyarország úgy foglalt állást, hogy a szuverenitás védelméről szóló törvény nem sérti az uniós jogot, és a felvetett aggályok megalapozatlanok – írták a brüsszeli közleményben.

A magyar hatóságok válaszának értékelését követően azonban az Európai Bizottság továbbra is fenntartja a megállapított kifogások nem orvosolt többségét. A kifogások az Európai Unió Alapjogi Chartájában rögzített számos alapvető jog megsértésével kapcsolatosak, köztük a magán- és a családi élet tiszteletben tartásához való jogot, a véleménynyilvánítás és a tájékozódás szabadságát, az egyesülés szabadságát, az ügyvédi titoktartáshoz való jogot, valamint az ártatlanság vélelmét és az abból következő önvádra kötelezés tilalmát érintik.

Az Európai Bizottság úgy véli továbbá, hogy a törvény sérti a belső piac számos alapszabadságát, az elektronikus kereskedelemről szóló irányelvet, a szolgáltatási irányelvet, valamint az uniós adatvédelmi jogszabályokat.

Kifogásolták azt is, hogy a törvény rendkívül széles mérlegelési jogkörrel ruházza fel a Szuverenitásvédelmi Hivatalt az illetékességébe vágó vizsgálatok megkezdése, időtartama, tárgya és célja tekintetében, különösen az adatokhoz való hozzáférés terén, és felhatalmazza arra, hogy beavatkozzon a folyamatokba. A törvény nagymértékű nyilvánosság biztosítását írja elő az egyedi ügyekben lefolytatott vizsgálatok és azok megállapításai számára. Az uniós bizottság véleménye szerint ez az érintett jogalanyokra nézve negatív következményekkel jár és megbélyegző hatást is kiválthat. A hivatal széles hatásköre és tág mérlegelési jogköre számos embert és szervezetet, köztük civil szervezeteket, médiaorgánumokat és újságírókat fog érinteni aránytalan módon - tették hozzá.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

Kapcsolódó vélemény

undefined

Orbán Balázs

Facebook

Idézőjel

Először mindenki a saját demokratikus folyamataira koncentráljon…

 

Összesen 89 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atti64
2024. október 03. 17:20
A NÁCI KURVA ANYÁD HOGY DÖGÖLJ MEG CSAK ENNYIT KIVÁNOK NEKED!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Tegnap
2024. október 03. 17:16
gilou-au-clavier 2024. október 03. 15:38 Te csak nyugodtan várd a sorodat, hogy kinyalhassad a korrupt jenkibérenc nácikurva aszalt picsáját. Ha türelmetlenkedsz, ott van neked a poloska telefosott nadrágja. Egy kutya, neked.
Tegnap
2024. október 03. 17:11
SpaniferRoland 2024. október 03. 16:06 A te nívód biztositja Orbánnak és a fidesznek a sok kétharmadot. Csak maradj, amilyen vagy, azzal hozzájárulsz az Orbán kormány további sikeréhez. Bennünket meg szórakoztatsz a buborékaiddal a poloska telefosott nadrágjából.
petronius50
2024. október 03. 17:09
Mazsolafejű kretén Ursula! Nem lenne egyszerűbb korrektül megmondani, hogy egy peták uniós pénzt sem kapunk, ameddig nemzeti kormányunk van??? Majd hoz a korrupt, részrehajló E. Bíróság egy elmarasztaló ítéletet, hasonló abszurd összegről, mint ahogy azt tette migránsügyben is. Apránként ledolgozzák a nekünk járó teljes összeget, hogy "jogosan" ne fizessék ki nekünk , ami jár.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!