Hogy mennyire meghatározó korszak volt a Rubicon-est témája, az Kőrössy Zoltánnak, az Eventrend Group alapító partnerének a szavaiból is kiderül.
„Amit ma magyar gasztronómiának ismerünk, és azok az ízek, amelyekről azt gondoljuk, hogy mindig is velünk voltak, azok jórészt huszadik századi találmányok. Pörköltek ugyan voltak korábban is, de a paprikás – amikor a pörköltszaftba tejfölt keverünk – az egy Gundel-nóvum.
Gundel Károly a konyhafőnökével hetekig, hónapokig kísérletezett azon, amit ma úgy hívunk, hogy paprikás gombamártás, a gomba, a hagyma, vöröshagyma és tejföl ideális arányának a megkomponálása.
Mert akkoriban, egy fokozódó arisztokratikus létben az emberek egyre jobbakat akartak enni, és már viszonylag nagy hatása volt a francia irdalomnak, kultúrának, gasztronómiának, Gundel Károly pedig úgy gondolta, hogy megpróbálja valamilyen módon ötvözni a francia gasztronómia megoldásokat a magyar ízekkel. Így jött létre a palócleves, a paprikás csirke, a fogas kárpáti és számos olyan étel, amiről ma már azt gondoljuk, hogy örök élet plusz egy napja ezeket esszük” – mondta Kőrössy.