Gundel ötvözte a francia gasztronómiát a magyar ízekkel, ami nélkül a magyar konyha ma teljesen más lenne

2024. október 17. 20:02

Hogyan került Gerbeaud Emil és Gundel János Magyarországra és minek köszönhetjük, hogy ma gőzölgő palócleves és csirkepaprikás kerül a magyar családok asztalára? – ezekre a kérdésekre válaszoltak a Rubicon-est vendégei.

2024. október 17. 20:02
null

Nyitóképünk forrása: Facebook/Rubicon

A Rubicon és a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara BKIK közös programsorozatot indított azzal a céllal, hogy bemutassák azokat a kiemelkedő személyeket és vállalatokat, akik a magyar gazdaságban különleges sikereket értek el a 19. század közepétől az első világháborúig. Emellett lehetőséget kínál a múlbéli sikerek összevetésére a mai vezető piaci szereplők tapasztalataival.

A Gundel, Gerbeaud és a budapesti vendéglátás létrehozói címmel tartott szerdai Rubicon-estre Kőrössy Zoltánt, az Eventrend Group alapító partnerét, ügyvezető igazgatóját, Niszkács Annát, a Gerbeaud ügyvezető igazgatóját és Gundel Takács Gábort hívták meg színpadi beszélgetésre a New York Café-ba.

Csókay Ákos a BKIK részéről köszöntőjében elmondta, 

a kamara célja a sorozattal, hogy a múlt sikereit megismertesse és példaként mutassa be a ma vállalkozóinak.

Elmondása szerint ugyanis a dualizmus időszakában a magyar gazdaság virágkorát élte, hiszen nagyon sok cég, amely hosszú évtizedekig vezető szerepet töltött be, ekkor született.

Hogyan került Gerbeaud Emil svájci származású cukrász Budapestre? 

Szalai Zoltán, a Rubicon Intézet társelnöke, a Mandiner hetilap főszerkesztője köszöntőjében úgy fogalmazott, nem is választhattak volna jobb helyszínt, hiszen a New York kávézó asztalainál született meg az a rengeteg irodalmi mű, kulturális, üzleti, tudományos innováció, amelyek meghatározzák, hogy ma azok vagyunk, akik vagyunk.

Mint mondta, a Rubicon és a BKIK arra vállalkozott, hogy megpróbálja feltárni, bemutatni, hogy a tizenkilencedik század második felében melyek voltak azok a legfontosabb gondolatok, cégek, emberek, ízek, amelyek közreműködtek egy új, sikeres korszak kialakulásában.

Hogyan került Gerbeaud Emil svájci származású cukrász Budapestre? – erre a kérdésre válaszolt Niszkács Anna, aki rámutatott, hogy a cég története nem is Gerbeaud Emillel, hanem Kugler Henrik soproni születésű cukrásszal indult.

Kugler először a budapesti József Nádor téren nyitott cukrászdát és ő volt az első Magyarországon, aki papírtálcára csomagolta a süteményeket, így nem volt szükségszerű azokat helyben elfogyasztani. Kugler és Gerbeaud 1880-ban ismerkedtek össze Párizsban. „Ott indult a legenda” – fogalmazott a Gerbeaud ügyvezető igazgatója.

Gundel Takács Gábor, a híres gasztronómiai dinasztia alapítójának, Gundel Jánosnak a leszármazottja arról mesélt, hogy a bajorországi születésű Gundel János gyerekkora nem volt könnyű, a család ansbachi péksége nem ment túl jól, ezért egyik napról a másikra a tizenhárom éves fiút elküldték Budapestre pincértanoncnak egy rokonuk, Gertner György vendéglőjébe.

„Áprilisban még Ansbachban járt iskolába, májusban pedig már itt volt pikolófiú. Így került ide, magyar nyelvtudás nélkül” 

– mondta Gundel Takács, aki azt is elárulta, 

Gundel János onnantól soha többé nem járt iskolába, viszont kemény munkával egyre feljebb jutott és huszonöt évesen már meg is vette az első vendéglőjét.

Hogy mennyire meghatározó korszak volt a Rubicon-est témája, az Kőrössy Zoltánnak, az Eventrend Group alapító partnerének a szavaiból is kiderül.

„Amit ma magyar gasztronómiának ismerünk, és azok az ízek, amelyekről azt gondoljuk, hogy mindig is velünk voltak, azok jórészt huszadik századi találmányok. Pörköltek ugyan voltak korábban is, de a paprikás – amikor a pörköltszaftba tejfölt keverünk – az egy Gundel-nóvum. 

Gundel Károly a konyhafőnökével hetekig, hónapokig kísérletezett azon, amit ma úgy hívunk, hogy paprikás gombamártás, a gomba, a hagyma, vöröshagyma és tejföl ideális arányának a megkomponálása. 

Mert akkoriban, egy fokozódó arisztokratikus létben az emberek egyre jobbakat akartak enni, és már viszonylag nagy hatása volt a francia irdalomnak, kultúrának, gasztronómiának, Gundel Károly pedig úgy gondolta, hogy megpróbálja valamilyen módon ötvözni a francia gasztronómia megoldásokat a magyar ízekkel. Így jött létre a palócleves, a paprikás csirke, a fogas kárpáti és számos olyan étel, amiről ma már azt gondoljuk, hogy örök élet plusz egy napja ezeket esszük” – mondta Kőrössy.
 

 

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000116
2024. október 17. 23:00
🍓 ️ ­­É­­­r­­­t­­é­­­k­­e­l­d­­ ­­a­­ ­s­z­e­­x­i­­­ ­­p­­u­n­­­c­­i­­m­­a­­­t­­­ 👉 𝐖­­𝐖­­𝐖­­.­­𝐗­­­𝟏­­𝟖­­­.­𝐅­𝐔­𝐍
polárüveg
2024. október 17. 22:57
A régi parasztkonyha és polgári konyha erősen eltért egymástól. Tájak szerint is voltak jelentős eltérések. Korabeli szakácskönyvekből ez ki is derül, kalandos olvasmányok. Középkorban a kásaételek, hal, tejes habarás sokkal nagyobb szerepet kapott, mint most. Mi a polgári konyha egy változatát ismerjük mondhatni magyar konyhaként. Na de! Magam is szemtanúja voltam, amikor egy japán turistacsoport szárazra törölte a töltött káposztás tányérokat, de még a tepsit is. Annyira ízlett nekik. A Youtubon rengeteg video kering, ahol a külföldi influenszerek felfedezik a magyar konyhát. Helyesebben egy szűk metszetét. Nagyon érdekes dolgok hangzanak itt el. A gulyás világhírű lett, de több ételünk van, amelyik világbranddé fejleszthető. Ahogy az olaszok csinálták az ételeikkel. Szóval hajrá, kedves séfek, turizmus szakemberek, élelmiszertermelők és -feldolgozók!
zolka50-52
2024. október 17. 21:41
Gundelnek semmi köze a paprikás csirkéhez és a palócleveshez. Ezek jóval korábban is léteztek már.
holger78
2024. október 17. 20:42
"tompika-2 2024. október 17. 20:13 • Szerkesztve Ez egy szemen szedett hazugság! Gundel a saját konyháját alkotta meg." Azért lenne ő a magyar konyha ősatyja, mert kitalálta, hogy tejfölt kell tenni a pörköltbe. Ekkora fasságot is ritkán olvas az ember.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!