Csihipuhi, sallerek, K. O.

2024. október 17. 10:55

Focis hasonlattal élve – ezeket megértik kormánykörökben is – piros lapot adtak Orbán Viktornak.

2024. október 17. 10:55
ORBÁN Viktor
Rónay Tamás
Rónay Tamás
Népszava

Nyitókép: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

„Előfordulhat az ember életében, hogy olyan eseményt él át, amelyről azonnal sejti: bevonul a történelembe. Ilyen lehetett 1956, a csehszlovákiai bársonyos forradalom, vagy Ceausescu megbuktatásának napjai. De léteznek olyan, elsőre kevésbé feltűnő mozzanatok, amelyek történelmi változás előfutárai. Közéjük sorolható az Európai Parlament múlt heti strasbourgi ülése. Az esemény valaminek a kezdete lehetett. Látott már heves vitákat az EP, olyat is, amikor annak főszereplője a soros uniós elnök, hivatalban lévő miniszterelnök volt: 2003 júliusában Silvio Berlusconi akkori olasz kormányfő nem éppen úriembermódon ment neki Martin Schulznak, az EP akkori elnökének, aki a »Lovag« sértéseire azt mondta: a fasizmus áldozatai iránt érzett tisztelete miatt inkább nem kommentálja az olasz kormányfő szavait.

Ami azonban Orbán Viktor múlt szerdai felszólalását követte, s itt nem csak Ursula von der Leyen, Manfred Weber, Magyar Péter és a többiek beszédére, hanem az azóta eltelt időre is gondolunk, az valami más. Jobban megérthetjük, miért sürgeti annyira a magyar kormány a gazdasági semlegességet, az újabb nemzeti konzultációnak nevezett pénzkidobást, miért hirdették meg a konnektivitásra keresztelt gazdasági stratégiát. Sosem volt példa ugyanis arra, hogy az Európai Bizottság, vagy az Európai Néppárt elnöke ennyit foglalkozzon a soros uniós elnöki tisztséget betöltő állam belpolitikájával. Focis hasonlattal élve  – ezeket megértik kormánykörökben is – piros lapot adtak Orbán Viktornak, egyszer és mindenkorra leszámoltak azzal az illúzióval, hogy a magyar miniszterelnök egyszer még visszatérhet a demokratikus táborba. Orbán nem is akart rácáfolni a vele szembeni vádakra, a strasbourgi vitán még élvezte is a sallereket, de az EP-képviselők reakciója alapján egyértelművé vált, hogy hitelessége megkopott, s csak a Patrióták frakciója értékeli »szabadságharcát«.

Sokatmondó a legnagyobb európai parlamenti frakció, az Európai Néppárt Orbánnak szánt Facebook-üzenete: »Time to go«, »ideje, hogy távozzon«, ami rímel Manfred Weber múlt szerdai beszédére. A magyar kormányfő azzal vádolta Ursula von der Leyent és Webert, hogy meg akarják dönteni a kormányát, ami nevetséges, hiszen a bizottsági elnöknek nincs olyan befolyása, vagy jogköre, hogy egy tagállam kormányának bukását el tudja érni, Weber pedig saját pártján, a bajor Keresztényszociális Unión (CSU) belül sem számít erős embernek. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az Uniónak ne lennének meg az eszközei egy tagország térdre kényszerítésére. Orbánék valójában ettől tartanak, a »gazdasági semlegességgel« akarják kivédeni az EU-hoz való túlzott gazdasági kötődést.”

Ezt is ajánljuk a témában

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
herden100
2024. október 17. 13:54
🥰 m.youtube.com/shorts/pICkXRBB_jg
2024. október 17. 13:53 Szerkesztve
"a legnagyobb európai parlamenti frakció, az Európai Néppárt Orbánnak szánt Facebook-üzenete: »Time to go«, »ideje, hogy távozzon« Ostoba bolsevik droid, tán elfelejtetted hogy a komcsi elvtársaid is voltak egykor a legnagyobb frakció a magyar parlamentben és ők is száműzték volna OV-t a politikából..? És mára hogy is alakult a sztori..? MSZP 10 fő, SZDSZ konyec..
robertdenyiro
2024. október 17. 13:50
A népszarás Rosenfeld ügynök szépen felmondta a libkány fatwát. Az már egyáltalán nem zavarja ezt az ostoba barmot hogy a "Time to go" nyílt üzenet: azt akarják elérni hogy megbukjon a magyar kormány, miközben óvatlanul bevallja hogy nincs is jogkörük hogy egy tagállam kormányának bukását elérje. Ez pedig egyértelmű vallomás a libkány gazdától hogy jogkörökön túllépő tevékenységet végeztet a retkes ügynökeivel.
Hangillat
2024. október 17. 13:44
A valóság veszélyes a valótlankodóknak. A jogállam a jogtalankodók 1001 mese -mesterszerszáma. Mivel Rónay $oro$ és imperializmus-vak, vakkantása akár a vákuum molekula atomjai.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!