A kilukasztott magyar zászlót nem adjuk oda egy „tehetségtelenül politizálgatónak” – újabb ötvenhatos üzent Magyar Péternek

2024. október 08. 14:08

Sommás üzenetet küldött a Tisza Párt elnökének a 91 éves egykori forradalmár.

2024. október 08. 14:08

Nyitókép illusztráció. Fotó: Magyar Nemzeti Levéltár Csongrád Megyei Levéltára

Mint ismert, Magyar Péter, a Tisza Párt elnöke október elsején bejelentette, ezentúl az 1956-os lyukas zászló lesz a jelképük. Rövidesen erre meg is érkezett a reakció:  az 1945 utáni politikai elítélteket, üldözötteket és leszármazottaikat tömörítő szervezetek közül több is kijelentette,

„a leghatározottabban tiltakoznak” Magyar Péter pártelnök október 1-jei bejelentése ellen.

Sorra tiltakoznak az 56-osok

A Magyar Politikai Foglyok Szövetségének (POFOSZ) elnöke, Ámon Antal külön közleményt is eljuttatott az MTI-hez, melyben úgy fogalmazott, hogy Magyar Péter október elsején tett kijelentése

minden hazafiasságtól, történelmi ismerettől és jóízléstől elrugaszkodott ötlet”.

De a kommünikében arra is felhívta a figyelmet, hogy „a világon a mai napig egyedülálló tiltakozási forma, a lyukas zászló, egy különleges nemzeti kincs és egyértelmű azonossági jel”. (...) „A legerélyesebben tiltakozunk különleges nemzeti jelképünk pártpolitikai célokra való felhasználás ellen” – szögezte le a POFOSZ-elnök.

Az ügy kapcsán lapunk az 56-os Szövetség tagjai véleményére is kíváncsi volt. Elértük többek között Égi Pált, a Szövetség elnökét is, aki többek között kiemelte, hogy „a Rákosi-rendszerben használt címer nem képviselte az országot, ezért lett kivágva az akkori zászlóból”

Ezt is ajánljuk a témában

Magyar kijelentésére pedig úgy reagált, hogy a Tisza Pártnak „az 56-os eseményekhez semmi kötődése vagy kapcsolata nincs. 

Ha nincs valamihez kötődésem, akkor annak a szimbólumát nem vagyok méltó felhasználni”.

Összeállításunkat a témában alább tekintheti meg:

Így született meg a lyukas zászló

Időközben a Magyar Nemzetnek egy 91 éves egykori forradalmár, Szathmáry Géza is eljuttatta visszaemlékezését. Szathmáry egyetemistaként vett részt az 1956-os eseményekben, és jelen volt a lyukas zászló születésekor is.

Mint levelében fogalmazott, felháborítónak tartja, hogy Magyar Péter a lyukas magyar zászlót a Tisza Pártja jelképévé tette.

Egyszerűen elképedtem, hogy a forradalmunk és szabadságharcunk jelképét, ami már 1956. október 23-án szimbólummá lett, mi érte!”

– írta, majd felidézte, hogy 1956-ban a budapesti Jogi Egyetemen harmadéves tanuló volt, és utolsó (munkajogi) előadásukat hallgatták a földszinten. 

„Erősen haladó beállítottságú tanárunk nem akart kiengedni bennünket azon hír nyomán, hogy tüntetés készül. Behívatta csúcs DISZ titkárunkat, aki közölte, Piros elvtárs nem enged ilyesmit. Oktatónk diadalmasan széttárta a kezeit. A »csdtk« többször berontott és mondta: tárgyalnak Piros elvtárssal. A második (vagy harmadik…) berontásakor harsogva közölte: mehetünk!!!” – folytatta Szathmáry.

Ezután összegyűltek az előcsarnokban, és lassan elindultak a Kecskeméti utcán át a Kálvin tér felé, ahová a Tolbuhin körút és a mellékutcák felől ömlöttek az emberek. A 91 éves forradalmár és társai itt annak voltak szemtanúi, hogy a Múzeum utca és a Kálvin sarkán álló tűzfalról többek csákányokkal feszítgették le, és szabdalták darabokra az óriási bádog vörös csillagot.

Memoárjából kiderült, hogy a csoporttársa ezt követően egy fél órára eltűnt, majd 

háromszínű zászlót lengetve tért vissza, melynek közepén hatalmas kerek luk tátongott. 

„(Ma sem tudom, honnan szerezte és kikkel, hogyan nyirbálta ki az akkori címerünket…)” – osztotta meg emlékeit Szathmáry Géza, aki hozzátette, hogy „a menetrendünk szemmel láthatóan jól alakult, mert pont akkor indultunk el a Nemzeti Múzeum irányába, amikor a csoporttársam befutott a zászlóval”.

„Az útvonalunkról nem érdemes bármit is írni, hiszen megszámlálhatatlanszor levetített filmekben, könyvekben, visszaemlékezésekben emlegetik részletesen. Elértünk a Bem térre. Én már megszólalni se tudtam a rekedtre ordítozástól.” A Bem téren meghallgatták a magyarul és talán lengyelül is elmondott szónoklatokat, majd a téren felsorakozó Csepel teherautókkal átmentek a Kossuth térre, ahol kifütyülték Nagy Imrét – sorolta az emlékezetes nap történéseit az egykori forradalmár.

Magyar Péternek is üzent

A lyukas zászló megszületésének története mellett Szathmáry egy sommás üzenetet is küldött a Tisza Párt elnökének. „A kilukasztott magyar zászlót, amiből akkor még alig volt (alig lehetett), senkinek nem adjuk oda. 

Egy szereplési dühvel átitatott, tehetségtelenül hazardírozó, politizálgatónak különösen nem”

– hangsúlyozta a forradalmi események résztvevője.

Szathmáry Géza teljes visszaemlékezése ITT olvasható.

 

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
madre79
2024. október 08. 16:08
Ez a kis oligarcha nyikhaj túl sokat képzel magáról!
gilou-au-clavier
2024. október 08. 16:01
Nem a mandipöce orkszopó-moszkovita-románáruló történelemhamisító nyuggerfideszkomcsijai fogják eldönteni, hatalmi erővel, hogy ki milyen zászlót lengethet, az kurvaisten. Abból az lesz, ugyanis, mint a muszkáknál, akik már megint Sztálin-szobrot állítanak, és a sztálini személyi kultuszt nyomatják az iskolákban, ahelyett, hogy oda tennék a tetves népirtó muszka komcsikat, ahová valók. A nagy magyar szabadságharczosok az ilyenek kapcsán valahogy mindig kussolnak és hopp, Orbán Balázskává vedlenek át...
Kristály
2024. október 08. 15:25
Milyen ember? az aki a saját családját kinozza az a polgárok belét kitaposná egyszerű lelki szorakozásból és élvezné hogy a magyarok szenvednek és ezt az ő fekete lelke idézi elő. hát látszik az arcán az arca mindent elárul.
livingstone
2024. október 08. 15:13
Várható volt hogy gecibroki meg a többi neokomcsi phaszphej megjelenik 56-ot fikázni...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!