Úgy közölt Jelenits-interjút a Szemlélek, hogy a tanár úr hetek óta kórházban volt

2024. szeptember 02. 16:03

Úgy közölt interjút a legendás Jelenits István piarista atyával a Szemlélek, hogy a szerzetes nem is volt elérhető az újságírók számára. Kiderült, mi volt a turpisság, megkérdeztük a piarista rendtartományt is.

2024. szeptember 02. 16:03
Jelenits István piarista szerzetes
Szilvay Gergely
Szilvay Gergely

Fotó: Mandiner

Még augusztus elsején jelent meg a Szemlélek oldalán egy interjú Jelenits István legendás piaristával és irodalmárral. A cikk címe az volt: „Jelenits István: Nem gondolom magam a világ bölcsének”.

Pár nappal később, augusztus 8-án azonban a portál közzétett egy bocsánatkérést, mely szerint az interjút levették, mert az valójában 2022 őszén készült. A portál szerkesztői szerint ez az információ csak a publikálást követően jutott tudomásukra.

Megkerestük Zsódi Viktor piarista tartományfőnököt, aki a következő nyilatkozatot juttatta el lapunknak:

„Fenntartásokkal fogadtuk a Vermes Nikolett által írt, 2024. augusztus 1-jén a Szemlélek magazinban megjelent ‘Jelenits István: Nem gondolom magam a világ bölcsének’ interjút, amelyről csak a megjelenést követően szereztünk tudomást. Személyesen és elektronikus formában is egyeztetéseket folytattunk a médium munkatársaival és arra kértük őket, hogy fontolják meg az interjú publikálásának visszavonását vagy olyan átszerkesztését, amely nyomán már a cikk legelején egyértelműsödik mindenki számára, hogy korábban, 2022-ben történt a beszélgetés. A nyilatkozatot adó rendtársunk egészségi állapota és kórházi kezelései – nagy valószínűség szerint – jelenleg kizárják ilyen interjú létrejöttének lehetőségét.”

A Magyar Kurír katolikus hírportál egy évvel ezelőtti híre szerint Jelenits tanár úron akkor rutinműtétet hajtottak végre, ami után agyvérzést kapott, de aztán javult az állapota.

A Mandiner 2014-ben beszélgetett Jelenits István atyával. A Szív jezsuita magazin 2019-ben beszélgetett vele.

Ezt is ajánljuk a témában

Jelenits István: Ünnep az, amikor kilépünk a pillanat nyomása alól

Ünnep az, amikor nem csak a pillanat erőfeszítésének, problémájának nyomása alatt vagyunk és nem csak pihenünk, hanem kicsit elgondolkodunk múltról, jövőről, emlékeinkről, terveinkről – mondja Jelenits István piarista szerzetes a Mandinernek. Az irodalmár-pedagógussal a karácsony és az ünnep mellett társadalmunk és településeink állapotáról, az oktatás helyzetéről is beszélgettünk. A Budapest díszpolgárává avatott volt tartományfőnök szerint ma túlságosan kampányszerűen hoznak döntéseket, pedig nem ártana némi megfontoltság.

Jelenits István (Berettyóújfalu, 1932) Magyar Corvin-lánccal kitüntetett Széchenyi-díjas piarista szerzetes, teológus, író, magyar és hittan szakos tanár, tartományfőnök. Tótfalusy István írói álnéven verseket is írt. 1955-ben lépett be a piarista rendbe, 1959-ben szentelték pappá. Piaristaként a rend kecskeméti, majd budapesti gimnáziumaiban tanított hittant, illetve magyar nyelvet és irodalmat. 1965-től a biblikus tárgyak tanára is volt a rend Kalazantinum hittudományi főiskoláján, illetve 2000-től ennek utódintézményében, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán. 1985 és 1995 között a piarista rend magyarországi tartományfőnöke volt. 1992-től évekig tanított a gödi, és 1994-től a váci piarista iskolákban, később pedig a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskolán is. 1995-től a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karának esztétikatanára, majd tanszékvezetője volt Budapesten, illetve Piliscsabán. Számos írása jelent meg a Szentírásról, Janus Pannonius, Pilinszky János költészetéről, irodalomról, nevelési kérdésekről és más témákról. Összegyűjtött műveit az Új Ember Kiadó 1999 és 2001 között öt kötetben jelentette meg.

 

Összesen 123 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Perczel Éva
2024. szeptember 03. 05:11
A Szemlélek honlapján van egy olyan oldal, aminek neve: "Segítő oldal zaklatás áldozatinak" nos jelen esetben sokunk által méltán szeretett és tisztelt Jelenits atya az áldozta, és a Szemlélek a zaklató. Zaklatók ellen vannak konzekvenciák, szóval hajrá piaristák! ....és íme ennek a nagyszerű zaklató csapatnak partnerséget biztosító bűnrészesek közül néhány: Telex, ATV, Válasz.
2024. szeptember 02. 22:19 Szerkesztve
“Fogattuk - így. Nincs egy szál olvasószerkesztő a redakcióban?“ De van. Csak Pintérhez tartozik. Ezért már dolgoznak az új hasonulási szabályokon. Mert a Fidesz minisztere sosem téved. Ha kell, kirúgják Lőrincze Lajost.
Krupp Skya
2024. szeptember 02. 21:29
Gréczi Zsolti bácsi is szívesen fogatta volna, de az pénzbe kerül, ezért magának fogta.
Krupp Skya
2024. szeptember 02. 21:18
Akit meg nem sikerül az ÁVÓ-s Szemlélek-nek átbaszni, az indít egy újságot Eszmélek címmel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!