Politikusok, akiket egy ideig biztosan nélkülöznünk kell

2024. szeptember 30. 19:41

Horváth Csaba Zugló, Dézsi András Győr éléről távozik, Bősz Anett pedig a főváros vezetéséből, a szocialista polgármester saját magát fényező szöveggel búcsúzik, a DK-s főpolgármester-helyettes líraira vette a figurát.

2024. szeptember 30. 19:41
null

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

„Szeptember utolsó napján véget ér az önkormányzati ciklus, és ezzel én is lezárom több mint két évtizedes politikai pályafutásomat” – írta Zugló leköszönő MSZP-s polgármestere a közleményében, amelyet a 24.hu közölt.

A június 9-i választáson vereséget szenvedett Horváth Csaba – csak a harmadik helyen végzett, megelőzte őt a momentumos Rózsa András és a fideszes Borbély Ádám – kijelentette, 25 évvel ezelőtt több sikeres vállalat vezetőjeként döntött úgy, hogy a továbbiakban a közjóért szeretne dolgozni; nemcsak bosszankodni a hétköznapok problémáin, hanem megtenni mindent a megoldásukért.

Azzal folytatta, hogy a kezdetektől szülővárosáért, Budapestért akart tevékenykedni és hálás a sorsnak, hogy ez megadatott. Büszke arra, hogy 2002-ben, alig 33 évesen baloldali politikusként 

megválasztották a II. kerület polgármesterévé, pedig az akkor inkább konzervatív kerületnek számított. 

Ezután hosszan sorolta, mit köszönhet neki a II. kerület. Ezután arról ír, hogy a humánpolitikáért felelős főpolgármester-helyettesként – 2006 és 2009 között töltötte be a tisztséget – végzett munkájának mi volt a gyümölcse, „nagyon szerettem dolgozni az állatkerti Nagyszikla fejlesztésén is” – közölte, és úgy fogalmazott, „Budapestért felelős kormánybiztosként számos budapesti fejlesztést és a közösségi közlekedés hosszútávú finanszírozásáról szóló kormány-főváros megállapodást hoztam tető alá; máig ez volt a legjobb megállapodás, ami hozzájárult, hogy a közösségi közlekedés végre fejlődő pályára álljon Budapesten”. 

Kihangsúlyozta, a rendszerváltás óta egyedül őt érte az a megtiszteltetés, hogy két fővárosi kerületben is polgármesterré választották: „A mögöttünk álló öt évet sok más mellett a rég várt zuglói útfelújítási program elindulása, a Rákos-patak megújítása, a rendelőink felújítása, a szociális támogatásaink bővítése, köztereink biztonságának javítása fémjelzik”.

Közleményében beismeri, hogy 

az elmúlt 22 év minden pillanata nehéz volt, de a budapestiekért végzett munkája minden pillanatát szerette, 

majd mindenkinek köszönetet mondott, beleértve az ellenfeleit is. 

„Aktív politikai pályafutásom a mai nappal véget ér, de a jövőben is maradok, ami mindig is voltam: a közélet iránt érdeklődő, konstruktív, kritikus és önkritikus budapesti polgár” – zárta a közleményt. Horváth Csabát azonban nem fogja elfelejteni a sajtó, bőven fog még szerepelni a nyilvánosságban, hiszen – több szocialista társával egyetemben – folyik ellene a büntetőeljárás a zuglói parkolási korrupciós botrány miatt. 

„Búcsú a fővárostól” – címmel köszönt el Bősz Anett főpolgármester-helyettes, aki a június 9-i választáson a Pest vármegyei közgyűlést vette célba és ott mandátumot is szerzett, de lemondott róla. A lírai hangvételű Facebook-posztjában azt írja a liberálisból DK-ssá változott politikus, hogy „úgy illendő, hogy elköszönjek ettől a javíthatatlan, mégis örök szerelemtől, Budapesttől, a szülinapostól, az ismételt árvíztúlélőtől, e 150 éves múzsától, korommal sminkelt, városzajjal öltöztetett kuszaságtól, 

a szálkától a kormány szemében, és azoktól a szálkáktól is, amelyek a sok szépség mellett a körmeim alatt landoltak”. 

S megállapítja, Budapest tényleg csodás, a hiányaival, az esetlenségeivel, a múltban vagy a jelenben hozott hibás döntéseivel együtt is. Működik, otthont ad, körülölel, állítja, majd felsorolja, hogy milyen fantasztikus épületek, intézmények, természeti kincsek vannak itt.  

Ezt követően fejet hajt az előtt a 27 ezer ember előtt, „akik éjt nappallá téve azon dolgoznak, hogy ez a hely, amely ugyanúgy nem alszik, mint London, New York vagy Berlin, működjön, valójában egytől egyig Budapest Hőse. Minden nap a mély tisztelet érzetével töltött meg a tudat, hogy ennek a nagy családnak a részeként dolgozhatok”. 

Ezután a kiemelkedő politikuselődeit veszi sorba, „akik egyszer jövőt álmodtak a fővárosunknak, köztük Széchenyi István, Kammermayer Károly, Podmaniczky Frigyes, Gerlóczy Károly... gyakorta a saját sorsukkal sem törődve dolgoztak a misszión, hogy méltó fővárost adjanak a nemzetnek, s tették a Duna királynőjévé”. S kijelentette, 

szívből kívánja ennek a társadalomnak, hogy a következő közgyűlés és városvezetés valamennyi tagja ugyanígy szeresse Budapestet! 

„Szívből kívánom, hogy a parkolási botrányról Kern András szilvalekváros tönkölysütije, a metróról Káposztásmegyer és a Budaörsi Virágpiac, a Blaha Lujza térről a megújulás, Óbudáról pedig a túrós csusza jusson eszünkbe! Mindenkinek jobb volna így, és nem lehetetlen egy ilyen közéletet megteremteni” – fogalmazott. 

Majd mindenkinek mindent megköszönt, végül közli, nem csak a fővárostól, a politikai pályafutásától is búcsúzik. Lemondott a Pest vármegyei közgyűlésben szerzett mandátumáról és megszüntette a DK-s tagságát. 

Dézsi Csaba András Győr távozó fideszes polgármestere – aki miután minimális arányú vereséget szenvedett a június 9-i választáson az ellenzéki Pintér Bencétől, a jövőben orvosként fog tovább dolgozni – sokkal szikárabban fogalmazott Facebook-posztjában. Ő is megköszönte a kollégáinak „azt a fáradhatatlan és szívvel, lélekkel végzett munkát, amivel ennek a 4,5 éves ciklusnak a nehézségeit megoldva, 

az objektív tények alapján Győr egyik legsikeresebb polgármesteri ciklusát teljesítettük” 

– írta, majd közölte, számára megtiszteltetés volt együtt dolgozni velük.

De köszönetét fejezte ki annak a 18 ezer győri polgárnak is, akik a legutóbbi választás alkalmával rá szavaztak és azzal zárta bejegyzését, hogy bízik benne, hogy az eredményeikre és az itt élők tudására, szorgalmára, munkájára és hitére alapozva Győr ezzel a dinamikával fejlődik töretlenül tovább.

 

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000099
2024. szeptember 30. 22:15
🍓 ️ ­­É­r­­­t­é­k­­­e­l­­­d­­ ­a­­ ­­­s­­­z­e­­­x­­­i­­ ­p­­­u­­­n­c­­­i­­m­­a­t­ 👉 𝐖­­𝐖­𝐖­­­.­𝐗­­𝟏­­𝟖­­­.­­­𝐅­𝐔­𝐍
zrx8
2024. szeptember 30. 22:14
"Horváth Csaba /../ kijelentette, 25 évvel ezelőtt több sikeres vállalat vezetőjeként döntött úgy, hogy a továbbiakban a közjóért szeretne dolgozni" persze, mert több sikeres vállalat vezetőjeként az ember általában önkormányzati pozícióra vágyik, mintha csak a hülye Kerpel-Froniust hallanám..
Nimril
2024. szeptember 30. 21:56
Mecsoda veszteség ez drága Budapest Köztársaságnak! A kiöregedett kártevőket újak váltják, a kerék forog tovább. De azért ilyet olvasni mindig öröm. Na, takarodjatok!
2024. szeptember 30. 20:14 Szerkesztve
Egyszer volt pénzügyi hiánya a második kerületnek, amikor ez a geci volt a polgármester. Persze ez a tetű a pálmafái téli üvegbúráját gázzal fűti. Elsősorban kötélen, de legalább börtönben a helye.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!