Pedig az FBI előre szólt: 23 éve döfte szíven Amerikát az al-Kaida

2024. szeptember 11. 13:17

Az egyik ügynök még a célpontot, a World Trade Center épületét is megnevezte.

2024. szeptember 11. 13:17

Nyitókép: A World Trade Center tornyai összedőltek a terrortámadás következtében. Fotó: MTI/EPA.

Napra pontosan 23 éve, szeptember 11-én az al-Kaida terrorszervezet összehangolt öngyilkos merényletsorozatot követett el az Egyesült Államokban. A terroristák utasszállító repülőgépeket térítettek el és azokkal követték el a világot sokkoló támadást. Az USA jelképeinek számító épületeket céloztak meg az eltérített repülőkkel, így rövid időn belül két gépet vezettek a World Trade Center ikertornyaiba, a harmadik repülőgép a Pentagon arlingtoni épületébe csapódott. 

Egy negyedik eltérített repülőgép a nyomozás szerint a Fehér Háznak ütközött volna, ám korábban lezuhant, miután a gép utasai szembe szálltak a terroristákkal.

A kegyetlen támadásnak csaknem háromezer áldozata volt. Fotó: MTI/EPA/ABC Newa/Greg Semendinger. 

A terrortámadásnak összesen 2996 áldozata volt, többségük civil. Az áldozatok közül 246 az eltérített és megsemmisült repülőgépeken utazott, a hivatalos adatok szerint 2605 ember lelte halálát a New York-i ikertornyokban, a Pentagon megtámadása pedig 125 áldozatot hozot (itt 55, ott szolgáló katona is elhunyt). A becslések szerint az összeomlott World Trade Centerben 17 ezernél is több ember dolgozott a támadásokkor, ám a legtöbbjüknek még a tornyok összeomlása előtt sikerült kimenekülniük. 

Szívfacsaró adat, azok közül, akik a gépek becsapódása feletti emeleteken dolgoztak, kétszázan vetették magukat a mélybe. 

A mentésen dolgozok közül az összeomlott tornyok törmeléke alatt 411 ember lelte halálát. A terrortámadás értelmi szerzőjét, Oszama bin Ladent tíz évvel később likvidálták az amerikaiak egy titkos akció keretében. Az évek során az is kiderült, egy FBI-ügynök még 2001 júliusában arról írt, hogy a phoenixi repülőiskolába közel-keletiek képzik magukat, az ügynök pedig a sejtését is leírta, hogy félő, terroristák próbálnak beszivárogni az amerikai légiközlekedési rendszerbe. Augusztus 16-án egy FBI-ügynök egyenesen azt jelentette, az általa megfigyelt férfi „olyan személyiség, aki képes bármivel belerepülni a Világkereskedelmi Központba.”

Ezt is ajánljuk a témában

 

Itt a Mandiner PRESSZÓ: legyen részese új műsorunknak szeptember 23-án!

Összesen 138 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina11
2024. szeptember 13. 17:57
mit szól az FBI?
alexandrosz-2
2024. szeptember 12. 18:41
Ezt az ótvaros szar zsidó maszlagot bolond, aki beszopja.
catalina11
2024. szeptember 12. 17:42
catalina11 2024. szeptember 11. 22:12 T. Pétercatalina11 2024. szeptember 11. 21:35 • Szerkesztve Mert általában nem nagyon szoktál olyasmivel törődni, ami nem konteó vagy valami zsidóellenes kurucinfós kompiláció. Annak idején, 23 éve, nagyon részletesen szó volt róla, hogy előtte repülni tanult közülük jó pár. Huffman Aviation, Venice, Florida. Mohamed Atta repülési jegyzőkönyveit például könnyedén megtalálod a neten." hát akkor idézzen belőle T. Péter! Hány órát repült Boeing nagygépen. Ja és hát ha már itt tartunk fontoskodó-pontoskodó elvtárs, akkor a többi pilótafenomén repülési jegyzőkönyveit is idézze.. Aztán jöhet az, hogy egy profi pilóta hány óra után vezethet ilyen gépet. Rajta elvtárs!" Mi van T. Péter megint betojt a gatyába, és elmenekült?
catalina11
2024. szeptember 12. 17:40
Tasi Jánoscatalina11 2024. szeptember 11. 18:36 És a gyerekeinek, akik szintén ott dolgoztak, szintén más dolguk akadt..." ők is bőrgyógyászhoz mentek, mint a papa, Larry Silverstein...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!