Kovi elárulta a nagy titkot: ez a különbség a pornó és a felnőttfilm között

2024. szeptember 23. 19:51

A négyszeres pornó Oscar-díjas producer-rendező szerint azért feszegeti a pornó a határokat, mert ez a műfaj van a legjobban szabályozva.

2024. szeptember 23. 19:51
null
Bokor Gábor
Bokor Gábor

Nyitókép: Földházi Árpád/Mandiner

Izgalmas kerekasztal-beszélgetést tartottak a XXI. Század Intézet és az MCC közös konferenciáján hétfőn. Az alkalom címe „Az indentitás mint politikai fegyver” volt. A kétnapos konferencia témája az identitás forradalma, amely több mint fél évszázada, 1968-ban robbant ki, és mára visszájára fordult. Mint írták, a „mindent szabad” helyére az „elgondolni sem szabad” lépett. „Úgy tűnik, beköszöntött a szexuális ellenforradalom kora, ami korlátlan háborút indított a közösség és a szexuális identitások ellen. A gender, az LMBTQ, a transzszexualitás, a radikális feminizmus, a mérgező maszkulanitás, a #metoo, a cancel culture vezényszavai át akarják írni a civilizációs normákat, elbizonytalanítva ezzel a kultúránkat, a hétköznapjainkat, és minket magunkat is” – olvasható a program összefoglalójában. 

A hétfő délutáni panelbeszélgetésen Békés Márton, a XXI. Század Intézet igazgatója, Ugron Zsolna, a Kertész Imre Intézet művészeti igazgatója, Horváth Oszkár producer, Szabó László kommunikációs szakember és Kovács „Kovi” István négyszeres pornó Oscar-díjas producer, rendező beszélték át, hogyan alakult át a pornóipar az elmúlt évtizedekben, és mindez milyen veszélyeket rejt magában. A beharangozóban megfogalmazottak szerint az ösztönvilág felszabadításának iparszerűen működő struktúrái épülnek ki: a fitneszterem kultúrája, a szexuális tanácsadó irodalom elburjánzása, a testet óriásplakátnak használó tudatipar, a férfiaknak szóló hardcore pornó ezer változata és a nők számára a szürke ötven árnyalata. 

És az a tény, hogy a digitális világ mindezt a gyerekeink kezébe adja, alakítva ezzel tudatukat, érzelmi világukat, megküzdési stratégiáikat, párkapcsolati modelljeiket és szexuális gyakorlataikat”

– írták.

Az első kérdést nem meglepő módon Kovi kapta, miszerint hogy lehet az, hogy 43 éve él boldog házasságban első feleségével, miközben őt mindenki „pornókirálynak” tartja. Kovi erre elmesélte, hogy már a beszélgetés megkezdése előtt a vendégek elkapták, azt kérdezték tőle, hogy nem érzi-e kakukktojásnak magát: mit csinál egy ilyen rendezvényen? Mire ő úgy reagált, hogy

örül, hogy itt lehet, itt a helye, ez pedig egy őszinte konferencia, hiába tartják őt sátánnak és tartják sátáninak a műfajt is, amiben tevékenykedett,

bízik benne, hogy a beszélgetés végére megváltozik az emberek véleménye. 

Felmerült a beszélgetés során, vajon nem vált-e a pornó egyre inkább életünk részévé, és ha igen, miért lett így. Békés Márton szerint 1988-ban robbant be a Cicciolina-mánia hazánkban, privatizálták a könyvkiadókat, előkerültek a pornómagazinok. Felelevenítette azt is, hogy

a Hótehénke című pornófilm főszereplője a solymári Jobbik elnöke volt, aki az ügy kirobbanása után le is mondott. 

Ezt is ajánljuk a témában

Blikk: Pornózott a jobbikos

Kovács Kovi István napokban megjelenő könyve szerint pornófilmekben szerepelt a Jobbik solymári alapszervezetének vezetője.

A XXI. Század Intézed igazgatója szerint a pornó mostanra teljesen szabadon elérhetővé vált, mert két kattintással bárki hozzá tud férni, nem úgy, mint pár évtizede, mikor Kovi VHS-kazettáit csak boltból lehetett kikölcsönözni. Véleménye szerint a pornót jogilag nem lehet szabályozni, egy kérdés a fontos:

gyerekek szeme elé kerül-e.

Arra a kérdésre, hogy maga a pornográfia mi is, Ugron Zsolna kijelentette, hogy már az ókori Görögországban a vázákon is ábrázoltak erotikus jeleneteket, amelyeket akár gyerekek is láthattak, de ez mindössze egy fejben társított absztrakció, ám amint a pornó képernyőn lesz, az már teljesen valóságos, egészen más hatást kelt az emberben. Úgy folytatta, hogy a gyermekmesékben is rendre előfordulnak erőszakos jelenetek, ám míg az rajzolva van, a gyerek csak addig tudja elképzelni a történetet, amíg a képzelete határt szab,

és pontosan ez a határ szűnik meg a mai, internetes, képernyőn bemutatott pornónál. 

Ezt is ajánljuk a témában

„Ne nyelje le rögtön!” – Kovi a Mandinernek

Nem szereti, ha pornópápának hívják, apácásat sem forgatott soha, ráadásul 36 éve hűséges férj. Szentté azért nem avatjuk. Kovács „Kovi” István, a veterán pornóproducer és -rendező, aki kétes értékű, de kétségtelen hírnevet szerzett a magyaroknak a műfajban, épp interjúnk megjelenésének napján ünnepli hatvanadik születésnapját. Nemzeti Pornóarchívumot hozna létre, életmódi tanácsokat ad és elárulja, mi köze a Hit Gyülekezetének és egy kórházi baktériumnak a magyar pornó fénykorához. Portréinterjúnk.

Horváth Oszkár leszögezte: mostanra könnyen hozzáférhető lett a pornó, elveszett belőlük a sztori, már olyan videóválogatások is vannak, amelyek csak arra vannak megvágva, amire a néző épp kíváncsi. Szavai szerint 

a kihalás előszobája, ha egyre többen a rajzfilmes pornóra izgulnak. 

Szabó László szerint nem igazán definiálható, mi is az a pornó, ugyanis azt az adott kor határozza meg; a határokra is igaz ez, hogy meddig tart az erotika, hol kezdődik a pornó. Úgy fogalmazott, hogy ez a tendencia nem meglepő, ugyanis egyre jobban tolódnak el a határok, például a drogok kérdésében is, mert míg egyes országokban már legálisak bizonyos fajta kábítószerek, addig egy másik országban teljesen tiltják azokat. 

A sportban is tapasztalható ez, ugyanis míg a ketrecharc mára teljesen elfogadott sportág lett, amelyet milliók követnek, addig ez 15-20 éve még nagyon nem így volt.

Arra a kérdésre, hogy a pornó egyszerűen üzlet-e, vagy inkább felnőtt mese, Kovi elárulta, hogy egyszerre mindkettő, mert nem mindenki néz felnőttfilmeket, ennek pedig megvannak a különböző okai. Mint mondta, a pornónak van egy egzakt meghatározása: 

az a pornó, amikor a nemi szervek erektált állapotban érintkeznek és a kamera mutatja a behatolást; ez a hardcore pornó, és vannak finomítottak”. 

Mint mondta, ő nem művész, sokkal inkább üzletember, aki a felnőttfilmes szakmában dolgozik, a műveiben pedig nem a horrort mutatták be, hanem a szeretkezést, ám ő karrierje során soha nem ment túl egy határon, végül ezért is kellett otthagynia az egészet tíz éve. 

A producerek azt csinálják, amire nézői igény van”

– tette hozzá.

Békés Márton szerint Kovi filmjeiben volt mese, fantázia, ami pedig szabad; szerinte a modern pornóval az a legnagyobb probléma, hogy míg Kovi filmjeiben van csábítás és egyediség, a mostaniban már csak a hiperrealitás van. Minden túl valóságos. 

Horváth Oszkár arra a kérdésre, miszerint a pornóval vagy a pornóhoz való hozzáféréssel van-e a baj, úgy válaszolt, hogy elsősorban az utóbbival, ugyanis az mára az internet miatt rendkívül szerteágazó lett, és egyre szélsőségesebb dolgok vannak már jelen a világhálón. 

Ma már megmosolyogjuk a 90-es évek pornóit”

– szögezte le. 

Felmerült: egyre extrémebb igényekre lő a pornóipar. Vajon mi lesz ebből húsz év múlva? Kovi szerint az internet demokratizálta a pornóipart, szinte minden teljesen szabadon elérhető, a pornó pedig azért feszegeti a határokat, mert ez van a legjobban szabályozva. 

Egy horrorfilmen nem mondják meg, hányszor lehet kaszabolni, viszont volt olyan pornóforgatás, amit azért tiltottak le, mert túl fiatalnak néztek ki a szereplők, miközben bőven felnőttkorban voltak”

– jegyezte meg. 

Mindannyian egyetértettek abban, hogy a gyermekek edukációja a témában nagyon fontos, tudnia kell a gyereknek, hogy amiket ezekben a filmekben lát, az nem a valóság. 

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000088
2024. szeptember 23. 22:11
🍓 ️ ­É­­r­­­t­­é­k­e­­­l­d­ ­a­­ ­­s­­­z­e­­x­i­ ­­­p­­­u­­n­­­c­­i­­­m­­­a­t­­ 👉 𝐖­­𝐖­𝐖­­.­­𝐗­𝟏­­­𝟖­.­𝐅­­­𝐔­­­𝐍
titi77
2024. szeptember 23. 22:08
ta dollárkommentelők vajon miért nem kérdezgetik a H. Henriket,vagy DK-ás pöcsőst ill.Donáth tapízót(ja az már a pokolban molesztál) ? amúgy meg a felnőtt tartalom 18+-os . a tinédzserek meg úgyis megnézik,annál iinkább,minél jobban tiltják! én is voltam tini,szóval megpróbálok a két lányommal valamiféle kompromisszumot kötni. persze az lmbtqyxcvgh...... kizárva.
B_kanya
2024. szeptember 23. 21:23
Novicsok-5B_kanya 2024. szeptember 23. 21:12 "Konkrétan hol? Vagy neked már erre is feláll a fütyikéd?🤣" Nem szophatsz le :) Pedig valahogy a váncsai fajtád mindig arra hajt.
Bitrex®
2024. szeptember 23. 21:12
27Hallottátok a parancsot: Ne törj házasságot. 28Én pedig azt mondom nektek, hogy aki bűnös vággyal asszonyra néz, szívében már házasságtörést követett el vele. 29Ezért ha jobb szemed megbotránkoztat, vájd ki és dobd el! Inkább egy tagod vesszen oda, mintsem az egész tested a kárhozatra jusson. 30Ha jobb kezed visz bűnbe, vágd le és dobd el! Inkább egy tagod vesszen oda, mintsem az egész tested pokolba kerüljön. 31Ezt is előírták: Aki elbocsátja feleségét, adjon neki válólevelet. 32Én pedig azt mondom nektek, hogy aki elbocsátja feleségét – hacsak nem paráznasága miatt –, okot ad neki a házasságtörésre. S aki elbocsátottat vesz feleségül, házasságot tör. Mt5,27-32
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!