Fél Európa ezt az utat követi, a budapesti iskolaigazgató mégis belesétált a csapdába

2024. szeptember 03. 12:19

Soltész Miklós szerint „lehet rövid távon sikereket elérni azzal, hogy az ember azt mondja, őt nem érdekli a jogszabály, így felülkerekedhet azon”, csakhogy hasonló intézkedés nemcsak Magyarországon létezik.

2024. szeptember 03. 12:19

Nyitókép: Soltész Miklós Facebook-oldala

Hétfő délután Budaörsön átadták a Szent Benedek Technikum, Gimnázium, Szakgimnázium és Szakképző Iskola megújult épületét, amelyet követően Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára nyilatkozott az Indexnek. Az államtitkár a budapesti Madách Imre Gimnáziumban történtekre is reagált.

Mint ismert, a tanévkezdés előtt nem sokkal a Belügyminisztérium felmentette a gimnázium igazgatóját, Mészáros Csabát, miután kiderült, hogy az intézményben nem fogják korlátozni a mobiltelefonok és az okoseszközök használatát. A minisztérium döntése óta több tüntetést is szerveztek. (A legutóbbi hétfői megmozdulás csak csekélyszámú résztvevőt mozgatott meg – szerk.).

Soltész Miklós az ügy kapcsán az újságíróktól kapott kérdésre válaszolva azt felelte, hogy sajnálja, hogy „az igazgató úr nem fogta fel, hogy egy politikai hecckampány részévé válik, és nem pedig a gyermekeket akarja hosszú távon szolgálni.” 

„Lehet rövid távon sikereket elérni azzal, hogy az ember azt mondja, őt nem érdekli a jogszabály, így felülkerekedhet azon” – húzta alá az államtitkár. Majd felhívta arra a figyelmet: hasonló intézkedés nemcsak Magyarországon létezik. 

„Rengeteg ország, köztük a környékbeli országok is, így Románia is hozott már korábban hasonló döntést, illetve én voltam olyan iskolákban, ahol megmutatták, hová adják le a mobiltelefonokat a diákok. Szlovákia ugyanezen gondolkodik, Nyugat-Európában is több ország elkezdte már” – részletezte a politikus. De kitért arra is: az Egyesült Államok több államában is döntöttek hasonlóról, és a nagy országok is komolyan vették azt a kutatást, amelynek az eredménye sajnos lesújtó a folyamatos mobiltelefon-használat miatt, és ez nemcsak a fiatalokra, hanem az egész társadalomra, felnőttekre is kihat.

Ezt is ajánljuk a témában

Nem az okoseszközök korlátozása a központi kérdés

Soltész Miklós az interjúban arra is kitért, hogy tudja, hogy ennek az iskolakezdésnek ez most az egyik slágertémája, ám szerinte nem ez a központi kérdés. „Sokkal inkább az, hogy azok a gyermekek és fiatalok, akik itt, az országban nevelkednek – és akik a szüleik, a pedagógusok, a tanítók, a tanárok, illetve a társadalom adófizetői rétegének támogatását megkapják –, 

azok tényleg a legnagyobb tudással jöjjenek ki az iskolákból.

 Legyen az akár általános iskola, középiskola, gimnázium vagy szakgimnázium, mert ez az, ami az ő életüket befolyásolni fogja” – tekintet a jövőbe a Miniszterelnökség államtitkára.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 169 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vasalo
2024. szeptember 05. 14:53
Sajnos vannak emberek, még iskolaigazgatok meg politikusok is , akik képesek idegen sugallatra ( direkt vagy indirekt) nyilvánosan tüntetni zöld égboltèrt.
nyugalom
2024. szeptember 03. 16:27
Miert etalon az a libsi igazgato? Mehet, amerre lat!
Dixtroy
2024. szeptember 03. 15:36
"Lehet rövid távon sikereket elérni azzal, hogy az ember azt mondja, őt nem érdekli a jogszabály, így felülkerekedhet azon" A jogállamban a jogszabályok hatálya nem ilyen romantikus elképeléseken múlik.
Mandiner444hu
2024. szeptember 03. 15:16
Fidesz ma már jóvátehetetlen történelmi bűne hogy az elmúlt 15 év alatt sem tisztította meg a nevelési oktatási intézményeket (óvodától egyetemig) a nemzetromboló liberálisbaloldali óvónőktől nevelőktől tanároktól professzoroktól. De ez a bűn nem maradt büntetlenül látva a most felnőt fiatal generációt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!