Elutasították Karsai Dániel fellebbezését Strasbourgban

2024. szeptember 02. 19:18

Az ALS-ben szenvedő Karsai beadványát követően a fellebbezést is elutasította az Emberi Jogok Európai Bírósága.

2024. szeptember 02. 19:18
null

Nyitókép: Képernyőkép / Mandiner.hu

Ahogy arról június 13-án beszámoltunk, a Strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága elutasította Karsai Dániel beadványát, aki azért indított keresetet, mert szerinte sérülnek az egyéni jogai Magyarországon, amiért nem rendelkezhet saját életvégi döntéséről. 

A gyógyíthatatlan amiotrófiás laterálszklerózisban (ALS) szenvedő férfi fellebbezett a döntés ellen, de az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) ezt is elutasította.

Közleményében az EJEB azt írta, hogy a „Nagykamara öttagú bírói tanácsa legutóbbi, 2024. szeptember 2-i ülésén úgy határozott, hogy elutasítja a Karsai Dániel kontra Magyarország ügy áttételére irányuló kérelmet”.

Karsai Dániel azért fordult júniusban a Strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához, mert a magyar jogszabályok nem engedélyezik az aktív eutanáziát.

A férfinél 2022 augusztusában diagnosztizálták az ALS gyógyíthatatlan betegséget, melynek következtében tavaly szeptemberben nyilvánosság elé állt, és a Facebook-oldalán közzétett egy bejegyzést a betegségéről. 

Június 13-án az Emberi Jogok Európai Bírósága ítéletében azt írta: „a Karsai Dániel kontra Magyarország ügyben a bíróság 6 szavazattal, 1 ellenében úgy ítélte meg, hogy nem sérültek az ügyvéd emberi jogai az Európai Egyezmény 8. cikke (a magán- és családi élet tiszteletben tartásához való jog) alapján, valamint nem sérti a 14. cikket (a megkülönböztetés tilalma) sem a 8. cikkel összefüggésben.”

Hozzátették, hogy Karsai esetében az esetleges hibáknak potenciálisan széles körű társadalmi következményeik és kockázataik vannak, és az orvosok által asszisztált öngyilkosság visszaélések kockázatát rejti magában. Azt ugyanakkor hangsúlyozták, hogy

a megfelelő jogi intézkedések szükségességét folyamatosan felül kell vizsgálni, figyelembe véve az egészségügyben bekövetkezett fejlődést.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 237 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyúlgerinc
2024. szeptember 03. 06:26
Sajnálom Dani, most így jártál. Van ennek egy előnye is, anno nem kell bevonulni katonának...
paracelsus-2
2024. szeptember 03. 03:02
Beszoptad, patkány. Dögölj meg, ne késlekedj. Minél előbb, annál jobb.
2024. szeptember 03. 01:42 Szerkesztve
A médiából értesülve most 78 ALS-es beteg van nyilvántartva. Erre jön ez a #napikarsai, hogy ő kiáll a jogaikért, hadd ölessék meg magukat, az az igazi és azonnal módosítsanak törvényt, éljen az aktív euthanázia! És senki ne szavazzon a Fideszre, vesszen Orbán, éljen a Momentum. A kedves papakarsai közben a köztársasági elnök antiszemita, náci, fasiszta múltjával foglalkozik, vádol!, ami valójában a Sulyok apja elleni vád lehetne. Lehet odalenni a karsaiakért!
2024. szeptember 03. 01:21 Szerkesztve
Fazekas László (Kapa) 92-szeres válogatott focista hosszú évek óta szenved ALS-ben. Szóba nem hozta volna senki őt és azt, hogy már csak kerekesszékkel közlekedik és nem nagyon tud hazautazni. Nem is akar meghalni a "színpadon" ! Bezzeg ez a #napikarsai akkora nagy sajtót kapott, hogy csak na és azonnal síratófalat építettek neki, még színdarabot is írtak róla, meg a tököm tudja mit kerítettek neki és köré. A drágalátos nagyapja és apja révén valóban hírhedt lehet ez a fószer, dehogy olyan nagyon nagy részvétet váltana ki milliókból azt már kétlem. Legalább most végleg helyretették, mehet hozzá megint az RTL, az ATV, írhat róla a Nyugati Fény, a Hirklikk és megint lehet egy pár top napja a médiában, zokongjunk honjaim, zokogjunk! Nem mellesleg ő is benne volt a börtönbizniszben, mint a bűnözők jogvédője, a legnagyobb filantropok egyike.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!