Hollandia
ÉLŐ
Franciaország

Elutasította a Strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága Karsai Dániel beadványát

2024. június 13. 11:28

Az alkotmányjogász azért fordult az Emberi Jogok Európai Bíróságához, mert a magyar jogszabályok nem engedélyezik az aktív eutanáziát.

2024. június 13. 11:28
null

Nyitókép: Képernyőkép

Június 13-án, csütörtökön döntést hozott a Strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága Karsai Dániel beadványának kapcsán, aki azért indított keresetet, mert szerinte sérülnek az egyéni jogai Magyarországon, amiért nem rendelkezhet saját életvégi döntéséről.

A bíróság 6:1 arányban nem találta a magánélethez való jog sérelmét megalapozottnak, 8. cikk alapján benyújtott panaszt önmagában, a 14. cikk alapján benyújtott panaszt pedig a 8. cikkel együttesen elfogadhatónak nyilvánítja, a kereset többi részét pedig egyhangúlag elfogadhatatlannak nyilvánította

– olvasható az indoklásban

Karsai Dániel azért fordult a Strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához, mert a magyar jogszabályok nem engedélyezik az aktív eutanáziát. A férfinél 2022. augusztusában diagnosztizálták az ALS gyógyíthatatlan betegséget, melynek következtében tavaly szeptemberben nyilvánosság elé állt, és a Facebook-oldalán közzétett egy bejegyzést a betegségéről.

Az amiotrófiás laterálszklerózis (ALS) egy progresszív neurodegeneratív betegség, amely az izmok irányításáért felelős idegeket érinti. A betegség következtében az érintettek mozgásképtelenné válnak, nem tudnak beszélni, majd végül lélegezni sem. A betegség a mentális képességeket nem érinti. 

 

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-95
2024. június 21. 14:00
🍓 ️ ­­É­­r­t­­­é­­k­­­e­l­d­ ­­a­ ­­­s­­­z­­e­­x­i­­ ­­­p­­­u­n­c­­i­­m­­a­t­ 👉 𝐖­𝐖­­­𝐖­­.­𝐗­­𝟏­­­𝟖­­­.­­𝐅­­­𝐔­­­𝐍
gyaloggos
2024. június 13. 13:57
NAGYON nehéz ügy ez, eddig sem tudtam, mi lenne a jó ítélet, és ezután sem tudom.
gyaloggos
2024. június 13. 13:55
billysparks ! Ő segítség nélkül nem tudja azt megtenni, semmilyen módon! EZÉRT kellene a SEGÍTŐK részére a "felmentés" .
salmonella
2024. június 13. 13:28
Megoldási javaslat: menjen ki Göteborgba (de lehet, hogy Berlinig is elég) és valamelyi no-go zónában égessen el egy koránt. A probléma ez után megoldódik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!