Csak egy csippantás: egyre népszerűbb a magyar Festipay, de vannak hátrányai is

2024. szeptember 08. 18:54

Megnéztünk, hogy mik a Festipay előnyei és hátrányai, valamint utánajártunk, hogy a sokszor tolakodóan az arcunkba mászó borravalórendszerrel jól járnak-e a dolgozók. Arra is kíváncsiak voltunk, melyek most a legtrendibb készpénzmentes fizetési trendek a világban.

2024. szeptember 08. 18:54
null

Nyitókép: Festipay Facebook-oldala

A borravaló a szolgáltatás minőségének elismerése, és a dolgozók számára egyfajta motiváció is lehet. Ezért teljesen jogosan sok vendég szeretné tudni, hogy a borravaló eljut-e a kiszolgáló személyzethez. A Festipay rendszerben a borravaló kezelése eltérhet a hagyományos készpénzes fizetéstől. A cég oldalán található információkból kiderült, céljuk, hogy a fesztiválokon a fizetések gyorsak, biztonságosak és átláthatóak legyenek. Ez pedig magában foglalja a borravaló kezelését is. 

A vendéglátóhelyek nem szeretnek nyíltan beszélni a borravaló rendszerről, de több forrásunk is megerősítette, hogy a kiszolgáló személyzet meg kapja a jattot a Festipayes rendszerben is. 

Néhány lehetséges forgatókönyv: 

  • Közvetlen borravaló: Egyes fesztiválok lehetővé teszik, hogy a vendégek közvetlenül a Festipay alkalmazáson keresztül adjanak borravalót a kiszolgáló személyzetnek. Ebben az esetben a borravaló összege a dolgozó számlájára kerül. 
  • Összegyűjtött borravaló: Más fesztiválokon a borravalókat összegyűjtik, majd a fesztivál végén osztják szét a dolgozók között. Ez a módszer biztosítja, hogy minden dolgozó részesüljön a borravalóból. 
  • A borravaló felhasználása a fesztivál által: Néhány esetben a borravaló egy részét vagy egészét a fesztivál szervezői használhatják fel a dolgozók juttatásaira vagy a fesztivál fejlesztésére. 
  • A borravaló kezelésének módja fesztiválonként eltérhet. 

Ezt kell tudni a Festipay-ről 

A Festipay egy magyarországi székhelyű fintech cég, amely innovatív megoldásokat kínál a rendezvények és fesztiválok számára. A cég főként készpénzmentes fizetési rendszerek fejlesztésével és üzemeltetésével foglalkozik. Piaca a Közép-Európai régió (Magyarország, Románia, Horvátország, Franciaország, Olaszország, Georgia, Svájc) és a Közel-Kelet (Bahrein). Eredményeik között szerepel már több mint 2 millió fesztiválkártya kiadása valamint több mint 6 millió fesztiválozó kiszolgálása. Együttműködtek több mint 2000 kiskereskedővel. 

Ezt is ajánljuk a témában

A Festipay megoldásaival a fesztiválozók gyorsan és biztonságosan tudnak fizetni az ételért, italért és egyéb szolgáltatásokért, miközben a rendezvényszervezők hatékonyabban tudják kezelni a pénzügyeiket és értékes adatokhoz juthatnak a látogatóikról. 

Ezen pozitívumai mellett vannak negatívumok is azért: minden elektronikus rendszerre jellemző, hogy időnként technikai problémák merülhetnek fel, például a rendszer leállhat, vagy a kártyák nem működnek megfelelően. Ez egy fesztiválon különösen kellemetlen lehet, hiszen hosszú sorokhoz vezethet. A Festipay rendszer bevezetése és üzemeltetése költségekkel jár a rendezvényszervezők számára. Ez a költség az esemény méretétől és a választott szolgáltatások csomagjától függően változhat. Bár egyre kevesebben vannak ilyen emberek, de nem mindenki rendelkezik bankkártyával vagy okostelefonnal, így a készpénzmentes fizetés nem mindenki számára elérhető megoldás. A rendszer működéséhez állandó internetkapcsolat és megfelelő infrastruktúra szükséges. Ha ezek nem állnak rendelkezésre, a rendszer használata ellehetetlenül. 

Nincs rendben az alapból 10 százalékos borravaló 

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) még három éve együttvéve közel hétmilliós bírságot rótt ki a hazai fesztiválok legnagyobb fizetőterminál-szolgáltatóira: a Festipay és a HelloPay üzemeltetőire. Előbbi ugyanis hiányosságokkal teljesítette önként vállalt korrekciós kötelezettségeit, míg utóbbi a hatósági tiltás ellenére folytatta tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatát. 

A GVH korábban a hazai fesztiválok és szórakozóhelyek készpénzmentes fizetési rendszereinek mindkét meghatározó szereplőjével szemben vizsgálatot folytatott, hasonló okból: az „alapbeállításként” kezelt 10 százalékos borravaló miatt. A fesztiválokra és szórakozóhelyekre jellemző fizetési körülmények – zaj, időnyomás, sorban állók nagy száma – nehezítik a megfontolt döntést, így tisztességtelennek minősül pszichés nyomás alá helyezni a fogyasztókat a borravaló mértékének megválasztásában. Míg a HelloPay teljesen automatikus borravaló-beállítása miatt a hatóság mintegy öt évvel ezelőtt 20 millió forintos bírságot szabott ki, a Festipay üzemeltetője – ahol a szintén 10 százalékos kiindulású borravalót a vásárlónak meg kellett erősítenie – az eljárás során önként vállalta, hogy a jövőben nem sugall semmiféle elvárást vagy mértéket. 

A nemzeti versenyhatóság utóvizsgálat keretében ellenőrizte, hogy a két szolgáltató eleget tett-e az eljárás során vállalt kötelezettségeknek, illetve a határozatban kiszabott tilalmaknak. A vizsgálat megállapította, hogy a Festipay vállalásai nagyrészt teljesültek, ugyanakkor a végrehajtás során kisebb hiányosságokra derült fény. A GVH Versenytanácsa ezért 700 ezer forintos bírságot szabott ki a cégre, tekintettel többek között arra, hogy elismerte a mulasztásokat és lemondott jogorvoslati jogáról. 

Készpénzmentes fizetési trendek a világban 

A készpénzmentes fizetési trendek a világban rohamosan fejlődnek, és egyre több területen válnak dominánssá. Ez a változás számos tényezőnek köszönhető, például a technológia fejlődésének, a kényelem iránti növekvő igénynek és a világjárvány hatásainak. 

Az NFC (Near Field Communication) technológia elterjedésével az érintésmentes fizetések váltak a leggyakoribb készpénzmentes fizetési móddá. Bankkártyák, okostelefonok és egyéb eszközök segítségével egyszerűen és gyorsan lehet fizetni. Az okostelefonok elterjedésével a mobil fizetések is egyre népszerűbbek. Az alkalmazások segítségével számos szolgáltatást lehet fizetni, például közösségi közlekedést, vásárlásokat, vagy akár számlákat is. A QR kódok segítségével szintén egyszerűen lehet fizetni. A felhasználónak csak le kell szkennelnie a kódot a telefonjával, és már kész is a tranzakció. A digitális pénztárcák – például Apple Pay vagy Google Pay – lehetővé teszik, hogy az összes bankkártyát és hűségprogramot egyetlen helyen tároljuk. Bár a kriptovaluták még nem olyan elterjedtek, mint a hagyományos fizetési módok, de egyre több vállalkozás fogadja el őket fizetési eszközként. A biometrikus azonosítás – ujjlenyomat, arcfelismerés – egyre nagyobb szerepet játszik a fizetések során, növelve a biztonságot és a kényelmet. Az internetes dolgok (IoT) eszközökön keresztül is egyre gyakoribbá válik a fizetés. Például okosórákkal vagy okosotthoni eszközökkel is lehet fizetni. 

Ezért népszerűek ezek készpénzmentes fizetések 

Egyrészt kényelmes, gyors, egyszerű és biztonságos fizetési mód. A biztonság is fontos szempont, a készpénz elvesztésének vagy ellopásának kockázata minimális. Átlátható, hiszen a tranzakciók könnyen nyomon követhetőek. A készpénzmentes fizetésekhez emellett gyakran kapcsolódnak hűségprogramok, amelyek további kedvezményeket biztosítanak, ráadásul a készpénzmentes fizetések csökkentik a készpénzgyártás és szállítás környezeti terhelését. 

Ez a jövő? 

A jövőben várhatóan tovább erősödnek a készpénzmentes fizetési trendek. A technológia folyamatos fejlődésével egyre újabb és innovatívabb fizetési megoldások jelennek meg. A mesterséges intelligencia és a gépi tanulás segítségével a fizetések pedig még személyre szabottabbá és intelligensebbé válhatnak. 

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alexandrosz-2
2024. szeptember 09. 08:34
Zsidó vircsaft. Aljas is, kártékony is, szánalmas is. Pont, mint a zsidó.
Bi Tang Tomee
2024. szeptember 08. 20:08 Szerkesztve
Állami garanciával az alkotmányban rögzíteni kell a szabad készpénz használatot. Ha a szavazás titkos, akkor a pénzem is legyen az. Az elektronikus fizetés jelenlegi formájában a totális kontrollt jelenti. Mindig arra hivatkoznak, hogy a pénz piszkos, vírusokat terjeszt; elhasználódik, kényelmetlen, ellophatják stb. Ha valóban csak ez a probléma, akkor viszont legyen lehetőség anonim elektronikus (kártyás, telefonos, okosórás) fizetésre… mindenféle kapcsolt adat nélkül, átruházható módon. Ez majdnem olyan lenne, mint a készpénz.
Patika
2024. szeptember 08. 20:02
legtrendibb fizetési trendek ---- a készpénzesek. biztosítja az alkotmány is, csak épp ha kérm akkor sem adják abban a fizetésemet.
2024. szeptember 08. 19:21 Szerkesztve
Orvbánkormány millió eurós támogatásaiból lehet is Gerendai Károly Festipay softverét fejleszteni. Rogán is benne van a szoftver üzletben?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!