Baán László: Orbán Viktor az Európai Unió fenegyereke

2024. augusztus 28. 11:01

A Szépművészeti Múzeum főigazgatója az Indexnek adott nagyinterjút.

2024. augusztus 28. 11:01
null

Képernyőkép: Mátrai Dávid/Mandiner

Baán László, a Szépművészeti Múzeum újabb öt évre kinevezett főigazgatója az Indexnek adott nagyinterjút. Baán beszélt többek között Orbán Viktor szókimondó szerepéről, illetve a woke mozgalom politikára gyakorolt hatásairól is.

Az elmúlt évek során Orbán Viktort többször nevezték az Európai Unió enfant terrible-jének, fenegyerekének, ami egy tudatos és meggyőződésem szerint szívének kedves szerepválasztás a részéről”

– mondta a főigazgató, aki hozzátette, hogy „ez ugyanis meglehetősen nagy szabadságot ad neki, hogy olyasmiket mondjon ki, olyan összefüggéseket és lehetőségeket fogalmazzon meg a nemzetközi politikai porondon, amire a többiek így még nem gondoltak, vagy ha igen, akkor azt nem gondolják kimondhatónak” – mondta Baán László arról, hogy a minket és térségünket érintő legsúlyosabb konfliktus az orosz–ukrán háború, amelynek befejezéséért Orbán Viktor is látványos szerepet vállal.

„Ráadásul, ez a szerepkör nemcsak hogy megengedi, de meg is kívánja, hogy a miniszterelnök, az európai vezetők szokványos attitűdjével szemben, ne kerülje,

hanem keresse a konfliktust”

– hangsúlyozta. 

Arról, hogy a politikára milyen hatása van a woke mozgalomnak, a következőket mondta: „Hogy mennyire valós, sőt világpolitikai szereplővé vált a woke befolyás, az a nyugati világnak először a Hamász tavaly októberi, Izrael elleni terrortámadását követő Izrael–Hamász-háborúra adott reakcióiban lett evidensen tetten érhető. A zsidó államnak és a zsidó népnek azt kellett megtapasztalnia – amit addig elképzelhetetlennek tartott –, hogy az egyébként már saját területükön is számos radikális iszlám terrorista merényletet megélt nyugati országok kommunikációs univerzumában nemcsak hogy

teret kap a Hamász-propaganda, hanem a woke leuralta”

– mondta Baán László. „A világ zsidóságához egyébként ezer szállal kötődő egyetemi és médiatér számos meghatározó pontján gyakorlatilag domináns narratívává válik, amire aztán a helyi progresszív baloldal is elkezd rákontrázni, ami összességében rendkívül súlyos biztonsági kihívást jelent a zsidó állam számára” – tette hozzá a Szépművészeti Múzeum főigazgatója. 

 

 

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kata56
2024. augusztus 29. 16:00
Szomoruan latom, hogy az un. Jobboldali nicktarsak koreben milyen csekely visszhangra talalt ez az interju. Mikozben pedig mind tartalmilag mind szinvonalat tekintve az utobbi 8-10 ev legszinvonalasabb interjuja. Szamomra minden mondata kulon elmeny volt. Es nagy oromet okozott azzal a puszta tennyel, hogy egy ilyen kaluberu..muveltsegu..latokoru ember a mi oldalunkat gazdagitja. Sajnos keves jobbos nicktars orvendezett velem. Szomoru. A libsi-bolsiktol kb ezt vartam.
kir2vik
2024. augusztus 28. 14:07
Bizony.
Akitlosz
2024. augusztus 28. 12:58
A kormánypárti újságírók azért készítenek interjúkat, hogy az interjúalanyukkal Orbán Viktort ajnároztassák. Az interjúalany személye érdektelen.
Skywalker_bp
2024. augusztus 28. 12:57
Mi mást mondhatna a szerencsétlen Baán? Repülne mint L Simon. És Demeter megkapná a Szépművészetit is. 🤣🤣🤣
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!