Az MSZP társelnöke is úgy látja, szükség van vendégmunkásokra

2024. augusztus 03. 09:16

Komjáthi Imre szerint ha nincsenek vendégmunkások, holnapra leáll a gazdaság.

2024. augusztus 03. 09:16
null
Bokor Gábor
Bokor Gábor

Nyitókép: ATV

Az Esztergomban megtartott MCC Feszten vitázott egymással Komjáthi Imre, az MSZP leköszönőben lévő társelnöke és Joó István, a HIPA vezérigazgatója, a befektetésösztönzésért és kiemelt magyarországi nagybefektetések megvalósításáért felelős kormánybiztos. A beszélgetést, melynek fő témája a külföldi beruházások voltak, Moldicz Csaba az MCC Külgazdasági Műhelyének vezetője moderálta. Szó volt többek között arról, hogy a külföldi közvetlen tőkebefektetések (FDI) Magyarországra történő beáramlása jelentős mértékben hozzájárult a gazdasági növekedéshez, ugyanakkor a közbeszédben mindennapos a kérdés: nem vált-e az ország „összeszerelő üzemmé”. 

Bár a magyar gazdaság szerkezete az utóbbi években egyre inkább diverzifikálódott, a közepes fejlettségi csapdából való kitöréshez elengedhetetlen a magas hozzáadott értékű ágazatok erősítése és az innováció ösztönzése is. 

Komjáthi Imre a beszélgetés elején leszögezte, sosem fog az iparosítás ellen beszélni, hiszen 33 évig dolgozott a borsodi vegyiparban, szakszervezeti vezető volt, így szívügye a téma. Joó István szerint a hozzáadott értéket tágabb kontextusában kell kezelni, a feldolgozó iparnál jóval több a hozzáadott érték az akkugyártás során. Mint a kormánybiztos elmondta: a feldolgozó iparban a fizikai munkát tekintve az átlagbér 530 ezer forint,  ugyanez akkumulátorok gyártásával foglalkozó létesítmények esetében 830 ezer forint. A szellemi munkát végzőknél az akkugyártás során 1,3 millió forint, míg a feldolgozó iparban 900 ezer az átlagkereset. 

Joó István kiemelte, a következő lépcsőfok a kulcsfontosságú, ami az, hogy az újonnan érkező cégek miként tudnak majd a K+F szektorral együtt dolgozni. Ez korábban megoldódott, ugyanis mind az Audi, a Suzuki, a Mercedes, mind az Opel, rengeteget áldozott a K+F-be, elég csak a győri egyetem felemelkedésére gondolni. A Samsung elmondása szerint 25 milliárd kutatási-fejlesztési projektet hajt végre az Óbudai Egyetemmel és a BME-vel. 

Komjáthi Imre szerint a szocialistáknak a baja nem a beruházásokkal van, hiszen azokra szükség van, csak „ha letesszük a voksunkat a kínai nagytőke mellett, akkor a magyar földet, a magyar levegőt, a magyar vizet és munkajogi környeztet adjuk cserébe.”

Hol a Samsung gyárban a haszna a magyar társadalomnak?

– tette fel a kérdést az MSZP társelnöke. 

Komjáthi Imre vitapartnerei elmondták: az autógyártók kiemelt beruházások Magyarországon, mivel az Európai Unió ki akarja vezetni a belső égésű motorok gyártását a kontinensen, így a kormány feladata az erre való felkészülés, ezért fontos, hogy a legnagyobb akkumulátor-gyárak érkezzenek hazánkba, ezek az ázsiai a cégek élenjárnak a világpiacon. 

Felelős döntés a gyárakat idehozni, a CATL- és a BYD-beruházásért a nyugati országok versenyeztek, amelynek végén szerencsére Magyarország került ki győztesen”

– fogalmaztak. 

Joó István kijelentette: nem igaz az az állítás, hogy csak az ázsiai tőke érkezik Magyarországra, hiszen a HIPA 69 nagy tavalyi beruházása közül 43 nyugati volt. Szavai szerint nem szabad különbséget tenni keleti és nyugati beruházó között, egy a lényeg, a szabályokat minden ide érkező gyárnak be kell tartania, mert különben megbírságolják a vállalatot.

A kormány célja, hogy magyar munkaerő dolgozzon hazánkban, csak akkor szabad vendégmunkásokat behozni, ha elfogy a megfelelő mennyiségű és minőségű munkaerő”

– tette hozzá a kormánybiztos. 

Komjáthi Imre nem teljesen értett egyet, szerinte a kormány lehetővé tette az ázsiai cégeknek a szabályok áthágását, hogy olcsó legyen a munkaerő. Ezzel szemben Joó István úgy látja, az ellenőrző hivatalok teszik a dolgokat, ezek a beruházások pedig megtérülnek a magyar gazdaság számára. 

Itthon zéró tolerancia van, a szabályokat minden cégnek be kell tartania”

– mondta a kormánybiztos, aki szerint nem helyes, hogy démonizálják a hazai közéletben az ázsiai beruházásokat. Komjáthi Imre úgy reagált, a problémát abban látja, hogy nincs elég ellenőrzés hazánkban, szavai szerint 

kell a befektetés, de ne áldozzuk fel az ázsiai nagytőke oltárán a magyar emberek egészségét.

Megoldásként azt mondta, a szakszervezetekre a kormánynak nem úgy kellene néznie, mint kommunista szökevény, arra kéri a kormányt: lássa meg a számok mögött az embert is. Joó István megemlítette, hogy az ázsiai cégek az utóbbi években brutális fejlődési hullámon mentek keresztül, Európa veszített erejéből, a kormány feladata szavai szerint, hogy olyan beruházások érkezzenek, amelyek munkát adnak és segítenek a gazdaságot diverzifikálni. 

A vendégmunkásokra áttérve Joó István szavai szerint arányait nézve a környező országokban és Nyugat-Európában sokkal nagyobb számban vannak jelen a vendégmunkások, ráadásul Magyarországon a régió legszigorúbb a szabályozás a vendégmunkások behozatalával kapcsolatban. Kiemelte, itthon a vendégmunkás ugyanazt a bért kapja, mint a magyar munkaerő, azaz nem szoríthatják ki munkahelyükről a magyar munkavállalókat a külföldiek. 

Komjáthi bírálta az egyik, általa meg nem nevezett ellenzéki pártot, mely azt szorgalmazta, hogy a vendégmunkások azonnal hagyják el Magyarországot:

Gratulálok, akkor holnapra leáll a gazdaság. Sajnos kellenek vendégmunkások”

– zárta.

 

Összesen 91 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
belabarva
2024. augusztus 03. 13:06
HA le kéne rajzolnom egy bunkó kommunistát a 80-as évekből pont ilyen fejet képzelnék el. Sajnos jól emlékszem ezekre a gyerekkoromtól , megkeserítették az életem. Mikor halnak már ki végre.
Ez D-dúr és e-moll
2024. augusztus 03. 12:49
(előz. komm.folyt.) Emellett a Forbes arról is beszámolt, hogy a Nemzeti Kártya feltételeit a Nemzetközi Beruházási Bank szankcionálása miatt változtathatta meg a magyar kormány. Az amerikaiak tavaly tiltólistára helyezték a bankot, amely korábban teljes diplomáciai mentességet élvezett Magyarországon. Ez magában foglalta az adó- és járulékmentességet is, valamint a dolgozóik és vendégeik szabad beutazását az országba. Amikor az amerikaiak szankcionálták a Nemzetközi Beruházási Bankot, akkor ez a kiskapu is megszűnt. Nem azonnal, de megszűnt. Most ezzel a Nemzeti Kártyával, hacsak nincs a jogszabályba beépítve valami ezt kizáró fék, akkor egy nagyon hasonló dolog történhet: nagy számban jöhetnek be oroszok újra anélkül, hogy ez célhoz vagy magyarázathoz lenne kötve..." ellenszel.hu/2024/07/25/az-orban-kormany-beengedi-az-oroszokat-magyarorszagra/
Ez D-dúr és e-moll
2024. augusztus 03. 12:49
"Nem EU-s állampolgárok többféle jogcímen vállalhatnak munkát Magyarországon, amihez általában tartózkodási engedély vagy Nemzeti Kártya szükséges. Ez a rendszer nem újdonság, mivel korábban is lehetőség volt ilyen módon történő munkavállalásra. Korábban ukrán és szerb vendégmunkások is igényeltek Nemzeti Kártyát, azonban július 8-a óta további hat ország, köztük Oroszország és Belarusz munkavállalói is élhetnek ezzel a lehetőséggel. A két státusz között több különbség is van. Az egyik legfontosabb, hogy a Nemzeti Kártya esetében nem szükséges munkaerőigényről szóló igazolást benyújtani, továbbá lehetőség nyílik családegyesítésre is. A Forbes úgy véli, hogy az orosz munkavállalók beutazásának megkönnyítése mögött a Paks II beruházás állhat. Az egymilliárd forintból épült foktői munkásszállás és a további 4000 fő befogadására képes, jelenleg épülő paksi munkásszállás is erre utal. (folyt. köv. komm.)
Türelem
2024. augusztus 03. 12:48
Isten jobb keze! Magam is nosztalgiával gondolok vissza a balliberális kormányok nyújtotta gazdasági teljesítményekre, azokra , amelyekre implicite Te is utalsz. Az akkori gazdasági környezet révén már Svájc sarkában jártunk, mindenki hozzájuk hasonló bérből és fizetésből építette a szocializmust, senki sem ment külföldre dolgozni. Érthetetlen, hogy az emberek választási ciklusokon keresztül nem akarnak a balliberálisok által egykoron nyújtott svájci jóléthez visszatérni, ugye Te sem érted az okokat.....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!